Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

70 ülkeden 500’den fazla katılımcının fikir geliştirdiği Hack the Normal Hackathon’da üç ana kategoride kazananlar belli oldu. Ayrıntılar haberimizde

Beko, Hack the Normal Hackathon isimli etkinliği bu yıl Avrupa’ya taşıdı. Daha önce iki kez Türkiye’de düzenlenen etkinlik bu yıl Avrupa’da hayata geçirildi. Beko’nun ev sahipliğinde TNW ve FT Talent’ın medya sponsorluğuyla organize edilen Hack the Normal, bu yıl “sürdürülebilirlik” ana teması altında çevrimiçi ortamda düzenlendi. 13-15 Mayıs’taki Hack the Normal; döngüsel ekonomi, iklim değişikliği ve su  yönetimi kategorilerinde fikir geliştiren ekipleri ağırladı.

70 ülkeden 500’den fazla katılımcı

Hack the Normal, 70 ülkeden 500’den fazla katılımcıya ev sahipliği yaptı. Bu katılımcılar günümüzdeki döngüsel ekonomi, iklim değişikliği ve su yönetimi gibi günümüzün çevreye ilişkin sorunlarına yönelik çözümler geliştirmeye odaklandı. Üç kategorinin birincilerine 50 bin Euro tutarında nakit ödül verildi. Bununla birlikte, kategori birincileri fikirlerini geliştirmek için Avrupa’nın önemli girişim hızlandırıcı şirketi Startup Wise Guys ile çalışacak.

Hack the Normal’ı kazanan fikirler

Üç gün süren etkinlikte sadece fikirler yarışmadı. Sektör lideri konuşmacı, girişimci, akademisyen, WWF ve UNDP gibi STK’lardan önemli isimler görüşlerini paylaşarak girişimci adaylarına yol gösterdi. 55 mentörün görev aldığı Hack the Normal Hackathon’un kazananları şöyle:

Döngüsel Ekonomi: Salubata

Ekip, PET atıkları istenen, pratik ayakkabılara dönüştürerek küresel plastik atık sorununa bir çözüm sağlamayı hedefliyor. Patentli bir teknolojiyi kullanarak yaklaşık 6 milyar ton plastik atığın çöplüklerden uzak tutulmasına yardımcı olacak bir prototip ve yöntem geliştiren Salubata, 50 bin Euro nakit ödül almanın yanı sıra fikrini geliştirmek ve ticarileştirmek için Startup Wise Guys ile çalışacak.

İklim Değişikliği: 52

52, beklemede bırakılan ev aletlerinin ürettiği enerji israfı ve karbon salımı sorununa odaklandı. Ekip, tüketicilerin cihazları kapatmalarına ve kullanılmadıklarında enerji israfını azaltmalarına olanak sağlamak için kullanıcı dostu modlara sahip yenilikçi bir akıllı priz geliştirdi. Bu da, tüketicilere tasarruf sağlıyor ve salımın önlenmesine yardımcı oluyor. 52, 50 bin Euro nakit ödül almanın yanı sıra fikrini geliştirmek ve ticarileştirmek için Startup Wise Guys ile çalışacak.

Su Yönetimi: Koalas

Koalas, giysileri her zamankinden daha verimli bir şekilde temizlemek için oksijen ve soğuk su kullanan yenilikçi bir çamaşır makinesi teknolojisi geliştirdi. Gelecekteki Beko çamaşır makinelerinde kullanılması önerilen yeni süreç, yüksek düzeyde deterjan ve sıcak su ihtiyacını azaltarak su ve enerji tasarrufuna yardımcı olmaya odaklanıyor. Koalas, 50 bin Euro nakit ödül almanın yanı sıra fikrini geliştirmek ve ticarileştirmek için Startup Wise Guys ile çalışacak.

Etkinliğe ilişkin görüşlerini paylaşan Arçelik Strateji ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, “Bu yıl, etkinlik için misyonumuz, artan iklim krizine ve insanlar, türler ve ekosistemler için her onda bir ek ısınmanın yarattığı risklere odaklanmaktı. Bunun sonucunda ise karbondan arındırmak ve emisyonları azaltmak için etkili yollar bulmamızın acil hale geldiğini gördük. Bu nedenle, hepimizi etkileyen sorunlara çözümler üretmek için en parlak beyinlerin ve düşünürlerin bir araya geldiğini görmek ilham verici oldu. 51 erken aşamadaki startup ile 700’ün üzerinde başvuru almaktan ve 70’den fazla ülkeden 94 ekibi bir araya getirerek aynı amaç için hareket etmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz