Corona virüs
Okuma Süresi
2 dakika

Çin’den dünyaya hızla yayılmaya başlayan coronavirüsün cansız yüzeylerde ne kadar süre hayatta kalabileceğine dair endişeler, virüsün cansız yüzeylerden de bulaşabileceği ortaya çıkınca daha da arttı. Araştırmacılar coronavirüsün cansız yüzeylerde ne kadar süre yaşayabileceğini araştırıyor. 

Coronavirüsün cansız yüzeylerde ne kadar hayatta kaldığı henüz bilinmediği için Çin Merkez Bankası, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla günde birkaç kez el değiştiren kağıt paraları derinlemesine dezenfekte etmek amacıyla sıkı önlemler aldı. 

Çin’den dünyaya yayılmaya başlayan ve enfekte olan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Virüsün sadece canlılardan insanlara bulaşmadığı ortaya çıkmıştı. Ancak virüsün bulaşma potansiyeli olan yüzeylere ve nesnelere ne kadar süre dayanabileceği henüz tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılar, virüsün davranışlarını inceleyerek bazı ipuçları bulmaya devam ediyor.

2 binden fazla insanın ölümüne sebebiyet veren virüsün hayvanlar arasında yaygın olan bir virüs grubu olduğu araştırmacılar ve uzmanlar tarafından birçok kez söylendi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bilim insanları virüsü zoonotik olarak adlandırıyor. Hayvanlardan insanlara geçen virüsün şu an için hangi hayvandan bulaşmış olduğu ise kesin olarak bilinmiyor. Ancak daha önce yapılan çalışmalar, develere temas ettikten sonra insanların Corona virüs veya MERS ile enfekte olduğunu ve misk kedilerinin SARS ile Şiddetli Akut Solunum Sendromu taşıyabildiklerini ortaya çıkarmıştı.

 

Cam, plastik, metal yüzeylerde de virüs tespit ediliyor

Şubat ayının başlarında enfeksiyonları konu alan bir tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, SARS ve MERS gibi virüsler metal, cam veya plastik gibi yüzeyler dahil olmak üzere cansız yüzeylerde de yaşayabildiği ortaya çıktı. Eğer bu yüzeyler dezenfekte edilmemişse virüs dokuz gün kadar canlı kalabiliyor. Corona virüsü ile ilgili yapılan yeni bir çalışmaysa araştırmacıların virüs hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olabileceğini umdukları daha önce yayınlanmış olan 22 çalışmanın analizini içeriyor.

Araştırmaların artmasına ihtiyaç var

Kaliforniya Üniversitesi’nde araştırmalarına devam eden ekibin içinde yer alan Dr. Charles Chui bulaşıcı hastalık çalışmaları üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Chui konuyla alakalı olarak “Mevcut verilere dayanarak, öncelikle test edilen virüsler arasında Corona’ya en yakın olan SARS virüsünün verilerine dayanacağım. SARS virüsü için, yüzeylerdeki kalıcılık aralığı beş dakikadan dokuz güne kadardı. Bununla birlikte, çeşitli çalışmalarda test edilen farklılıklar, çevresel koşullar ve virüsün kendisiyle ilgili veri eksikliği nedeniyle bu bulguları Corona virüsü bağlamında değerlendirmek şu an için çok zor. Yani gelecek olan Corona virüsü kültürlerini kullanarak yüzeylerde hayatta kalabileceği süreyi belirlemek için daha fazla araştırma yapmaya ihtiyaç var” şeklinde bir açıklamada bulundu. 

Bilim insanları Corona virüs cansız yüzeylerde ne kadar süre yaşayabildiği bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, bulaşıcılık miktarı ve diğer detaylarla ilgili henüz net bilgiler edinemese de çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Timur Akkurt’un Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof.Dr. Levent Akın’la Çin’den gelen kargolar için vatandaşların neler yapması gerektiğini anlattı.

Coronavirüs sebebiyle Türkiye-İran Sınırı Kapatıldı

Coronavirüs sebebiyle, İtalya’da sokağa çıkma yasağı başladı