DJI, HKUST’nin yurt odasında kuruldu, şimdi Türk öğrencileri bekliyor
Hong Kong University of Science and Technology (HKUST), her yıl öğrencileri, mezunları ve öğretim üyelerinin yaklaşık 70 ile 80 start-up’ın kuluçka çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Örneğin DJI’ın Kurucusu Frank Wang, şu an milyarlarca dolarlık olan drone imparatorluğunun temellerini HKUST’taki yurt odasında attı. Bu yıl Hong Kong X Foundation ve CGTN tarafından yayımlanan unicorn start-up’ların (değeri 1 milyon doların üzerindeki girişimler) listesine göre, 18 unicorn’dan yedisi HKUST üyeleri tarafından ya da ortaklığıyla kuruldu. HKUST, 10 Şubat’t düzenlediği çevrimiçi toplantıyla üniversite ve Hong Kong hakkında bilgi verdi.
Özellikle endüstri ve iş dünyasıyla yakın işbirliğine odaklanan ve öğrenimi ile burslarını geliştirmeye kendini adayan dünyaca ünlü uluslararası araştırma üniversitesi olan HKUST, Türk öğrencilere yeni dünyaların kapılarını açıyor. Bu yıl biri Türk öğrencilerine yönelik olmak üzere farklı ülkeler için burslar geliştiren HKUST, öğrencilerine Hong Kong’da çeşitli iş fırsatları da sunuyor. Yabancı öğrencilere öğrenimlerinin ilk iki yılında barınma sağlanıyor ve bu öğrenciler yurtların müsaitliğine bağlı olarak 3. ve 4. yıllarda kampüste barınma başvurusu yapabiliyor.
HKUST’den Emre Aydoğmuş’un hikâyesi
Emre Can Aydoğmuş; okulun itibarı, pedagojisi ve ders dışı etkinliklerini, diğer ülkelerdeki emsallerine göre uygun fiyatlı öğrenim ve yaşam giderleri ve deniz manzaralı kampüsünü karşılaştırarak beş teklif arasından tercihini HKUST’tan yana kullandı. Türkiye’nin en iyi liselerinden birinden mezun olan 8 bin 985 dolar değerinde yüzde 50 bursa hak kazanan Aydoğmuş, 2020’de HKUST’ta Uzay Mühendisliği eğitimine başladı.
Şu anda eğitiminin 2. yılında olan Aydoğmuş; “HKUST’ta, lisans öğrencilerinin bir fakülte rehberliğinde araştırma projelerine katılabilecekleri UROP adlı özel bir program var. İlk senemin yaz döneminde, bir drone ambulansının geliştirilmesi çalışmasına katılma şansım oldu ve o dönemden beri projeye dâhil oldum.” dedi.
HKUST mezunu Benan Yıldırım, HP’de iş buldu
Lisans derecesini HKUST’tan Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği alanında alan Benan Yıldırım ise, Türkiye’den gelecek öğrenciler için başarı öyküsüne imza attı. 2020 yılında mezun olduktan sonra, Hong Kong’daki Hewlett-Packard’da (HP) Hesap Yöneticisi olarak HSBC, Bloomberg ve Credit Suisse gibi küresel müşterilerin BT altyapılarıyla ilgilendiği bir iş buldu. Yıldırım, “HKUST’taki öğrenimim sırasında Hong Kong Applied Science and Technology Research Institute’ta (Hong Kong Uygulamalı Bilim ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü – ASTRI) yaptığım stajın bana kazandırdığı deneyimler, HP’ta iş bulmama yardımcı oldu.” dedi.
Benan Yıldırım ayrıca tam zamanlı bir lisans programını tamamlamış yabancı öğrencilerin IANG vizesi (Yabancı Mezunlar için Göçmenlik Düzenlemeleri (IANG) kapsamında Hong Kong’ta çalışmak veya kalmak için başvurabileceklerini ifade etti. Yıldırım 7 yıl içinde bir Hong Kong’da daimi oturma statüsünü alınabileceğini sözlerine ekledi.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmayı unutmayın!