eSIM Türkiye
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda ‘eSIM’ teknolojisinin yakında Türkiye’de kullanıcı beğenisine sunulacağını açıkladı. Aktarılan detaylara göre; tamamen Türk mühendislerince geliştirilen ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak olan eSIM’, yakın zamanda Türkiye’de hayata geçecek. Türkiye, ‘eSIM’ teknolojisini yerli imkanlarla üreten 4 ülkeden biri olacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda ‘eSIM’ teknolojisinin yakında Türkiye’de kullanıcı beğenisine sunulacağını açıkladı. Sayan; paylaşımında tamamen Türk mühendislerince geliştirilen ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak olan ‘eSIM’ın, yakın zamanda Türkiye’de hayata geçirileceğine işaret etti. Açıklamada ayrıca; BTK’nın, ‘eSIM’ teknolojisi için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiği belirtildi. Bununla birlikte Sayan, Ocak ayında GSM birliğinden sertifikasyon alınacağını da sözlerine ekledi.  

Aktarılan detaylara göre; Türkiye, ‘e-SIM‘ teknolojisini yerli imkanlarla üreten 4 ülkeden biri olacak. ‘eSIM’, Türkiye mobil iletişim ve telekomünikasyon pazarında yeni bir dünyanın kapılarını aralayacak. Birçok avantajı da beraberinde getirecek olan ‘eSIM’ teknolojisinin uygulama örnekleri, Türkiye için yakın zamanda birçok alanda ve sektörde görülmeye başlanacak. 

eSIM’ nedir? 

eSIM nedir

Sayan, paylaşımında ‘eSIM’ teknolojisine ilişkin detayları açıklayan görsellere ve ‘eSIM nedir?’ sorusunun yanıtına da yer verdi. Paylaşılan bilgilere göre; ‘eSIM’, doğrudan bir aygıta yerleştirilmiş bir tür programlanabilir dijital bir SIM karttır. ‘eSIM’; fiziki bir plastik kart değil, akıllı cihazlara entegre edilen küçük bir çipten ibarettir. ‘eSIM’, çıkarılabilir SIM kartın sağladığı güvenlik seviyesine eşdeğer bir güvenlik ve koruma seviyesi sağlamaktadır.  

eSIM’in kullanıcı beğenisine sunulmasıyla birlikte; ‘M2M/IoT’ cihazları, belirli bir altyapı erişimi (bootstrap profile)’ ile üretilecek. Kalıcı profil olan operasyonel profil, uzaktan yüklenebilecek. SIM kart değişimi gibi bakım ve tamir süreçleri ortadan kalkacak. GSM erişimi, farklı operatörlere uzaktan taşınabilecek. ‘eSIM’ ile üretim, lojistik, dağıtım ve stok tutma süreçleri sadeleşecek. Ayrıca ‘eSIM’; yoğun nem, titreşim ve darbe gibi durumlarda fiziksel SIM gibi hasar görmeyecek.  

Diğer yandan; fiziksel SIM, bayilerden veya posta yoluyla alınması gerekirken ‘eSIM’, uzaktan abonelik ve profil yükleme işlemleri ile yapılabilecek. Cihaza uygun fiziksel SIM kart farklılığı ortadan kalkacak. Giyilebilir cihazlarda, fiziksel SIM kartın kapladığı boyut sorunu yaşanmayacak. Akıllı telefonlarda; fiziksel SIM kart yerine konumlandırılacak ‘eSIM’ çipi ile kazanılan yer, daha büyük pil gibi bileşenler için kullanılabilecek. Ayrıca, mobil altyapı sağlayıcıları için fiziksel SIM kart dağıtım ve lojistik maliyetleri ortadan kalkacak. Yıllık 6 milyardan fazla üretilen fiziksel SIM kartın çevreye olumsuz etkileri azalacak. ‘eSIM’ ile operatörlere ait hassas bilgi olan SIM kart içindeki bilgilerin, yerel olarak kullanımı sağlanacak ve daha güvenli süreçler oluşacak.  

eSIM’ teknolojisinin avantajları nelerdir? 

eSIM Avantajları

eSIM’ teknolojisinin öne çıkan avantajları ise şu şekilde: 

  • Fiziksel SIM’in kullanımı asgari düzeye inecek. 
  • Üretim süreçlerinin çevreye olumsuz etkileri minimum düzeye inecek. 
  • Lojistik, stoklama süreçleri ve ilgili maliyetler ortadan kalkacak. 
  • Kartların sebep olduğu bakım ve erişim gibi operasyonel maliyetler ortadan kalkacak. 

Bağlı cihazlar: 

  • Araçlarda acil durumlarda acil servisi arayarak bildirim yapan ‘eCall’ sistemi, ‘eSIM’ ile yaygınlaşacak.  
  • Araç içi bağlı eğlence sistemleri yaygınlaşacak. 
  • Araç bakım, uyarı ve risk önleyici gibi sistemlerin gelişimini hızlandıracak.  
  • İş makinaları gibi ticari amaçla kullanılan araçların belli merkezlere gönderebileceği bilgiler ile operasyonel verimlilik artacak.  
  • Lojistik için kullanılan araçlarda ve araç takip sistemlerindeki kullanıcı senaryoları çeşitlenerek daha yaygın hale gelecek.  
  • ‘M2M/IoT’ cihazların çeşitliliği, çok daha hızlı artacak ve yönetimi çok daha az maliyetli olarak gerçekleştirilebilecek.  

Tüketici cihazları: 

  • Mevcut operatöründen hizmet alamayan aboneler, anlık olarak diğer operatöre geçiş yaparak acil durumlarda erişim problemini giderebilecek.  
  • Birden fazla bağlı cihaz uygulaması ile abone aynı veya farklı abonelikleri birden fazla cihazda kolaylıkla kullanabilecek. 
  • Yurt dışına seyahat eden kişiler, gideceği ülkeye ait operatörden belli zaman dilimleri için bulunduğu ülkeden profil alabilecek.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

YouTube’un Web Sitesinde iOS 14 ile Gelen ‘Resim İçinde Resim’ Modu Çalışmıyor

NASA, Yüze Dokununca Titreşimle Uyaran Bir Kolye Tasarladı

Yandex’in Sesli Asistanı Alisa Dünyanın Resim Çizebilen İlk Asistanı Oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz