Kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan ‘Exxen’ isimli dijital yayın platformunun kullanıcı sözleşmesi içerisinde, ‘BluTV’ sayfalarına yönlendiren linkler olduğu ortaya çıktı. ‘Netflix’e benzeyen arayüzüyle de eleştiri oklarının hedefi haline gelen platform, konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan ‘Exxen’ isimli dijital yayın platformunun kullanıcı sözleşmesi içerisinde, BluTV sayfalarına yönlendiren linkler olduğu ortaya çıktı. Söz konusu durum, bir Twitter kullanıcısı tarafından fark edildi. Kullanıcıların, Exxen’e abone olmak için ilgili kullanıcı sözleşmesini onaylaması gerekiyordu. Fakat sözleşmede yer alan bazı ‘exxen.com’ bağlantılarının, kullanıcıları doğrudan BluTV’nin internet sitesine yönlendirdiği ifade edildi. BluTV’nin, Exxen’in en büyük yerli rakibi olduğu da biliniyordu. Dolayısıyla yaşanan gelişme, özellikle sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Birçok sosyal medya kullanıcısı; Exxen’i, ‘BluTV Kullanıcı Sözleşmesi’ni “kopyala-yapıştır” yapmakla suçladı.
@exxentr @acunilicali Kullanıcı sözleşmenizi gözden geçirseniz güzel olabilir. Bazı linkler @BluTV e yönlendiriliyor. pic.twitter.com/ETo2SlDBBb
— Ali Ünsal (@unsalali) January 3, 2021
Bununla birlikte Exxen, Netflix’e oldukça fazla oranda benzeyen arayüzüyle de eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Platform, haberin yayılmasının ardından durumu hemen kontrol altına aldı. Sözleşmede yer alan ve ‘BluTV’nin internet sitesine yönlendiren linklerin, düzeltildiği görüldü. Fakat sosyal medyada hızla yayılan ekran kaydı görüntüleri, milyonlarca kullanıcı tarafından görüntülendi ve paylaşıldı. Exxen veya Acun Ilıcalı’dan konuya ilişkin resmi bir açıklama ise henüz gelmedi.
‘Exxen’ platformunun yazılım kodları içerisinde yer alan bir ‘log’ dikkat çekti
Diğer yandan; Exxen, 1 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlamıştı. Platformun; Aleyna Tilki, Cemal Can Canseven, Feyyaz Yiğit, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Hasan Can Kaya, Tolga Çevik, Enis Arıkan ve Zeynep Bastık gibi ünlü isimlerin de içerisinde olduğu birçok projeye ev sahipliği yapması, hızlı bir popülarite yakalamasına neden olmuştu. Acun Ilıcalı; Exxen’in, çıkış yaptığı ilk 3 günde 500 bin aboneye ulaştığını açıklamıştı. Bununla birlikte platformun, ilk 7 gün ücretsiz deneme süresi verdiği de biliniyordu. Dolayısıyla söz konusu rakamın, henüz gerçek abone sayısını yansıtmadığı dile getirilmişti. Exxen’in reklamlı ve reklamsız ücret politikası da benzer şekilde, platformu tekrar eleştiri oklarının hedefi haline getirmişti. Ilıcalı ise konuya ilişkin açıklamasında, Exxen abonelik ücretinin aslında 40 TL olması gerektiğine işaret etmişti.
Exxen'de console.log("asdasd") logunu gördükten sonra projeyi geliştiren yazılım mühendislerinin benim gibi Junior olduklarına kanaat getirdim 😂
— Nur Sefa Baybara (@nur_baybara) January 1, 2021
Bunun yanında; kısa bir süre önce başka bir Twitter kullanıcısı da ‘Exxen’ platformunun yazılım kodları içerisinde, “console.log(“asdasd”)” şeklinde bir girdi olduğunu belirterek platform yazılımcılarının amatör olduğuna işaret etti. Söz konusu ifade, platformun yazılımında meydana gelen olayların ve hareketlerin kayıt altına alındığı dosyalar içerisinde bulundu. Normal şartlarda, uygulama yaygın kullanıma açılırken bu tip ifadeler düzeltiliyordu. Yaşanan gelişme sonrası Exxen, sosyal medyada birçok esprili paylaşımın ana öznesi haline geldi.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Exxen, Çıkış Yaptığı İlk 3 Günde 500 Bin Abone Sayısına Ulaştı