Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika
İletişim araçları ve internetin gelişimi ile birlikte birçok alanda önemli değişiklikler meydana gelirken, çalışma koşullarında ise adeta kökten değişikliklerin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Diğer yandan özellikle Pandemi koşullarının etkisiyle 2017 yılından bu yana “freelance” çalışma biçimi oldukça yaygın bir biçim haline gelmeye başladı. Ancak her ne kadar bu çalışma biçimi dünya çapında hızla yaygınlaşsa da oldukça ciddi bazı sorunları içinde barındırıyor diyebiliriz.
Son zamanlarda hızla yaygınlaşan ve birçok sektörde aktif bir şekilde uygulanan freelance çalışma biçimi, sahip olduğu avantajların yanı sıra önemli dezavantajları da içinde barındırıyor. İşte şu anda ülkemizde bile 1 milyonun üzerinde olan freelance çalışanların yaşadıkları zorluklardan bazıları!

1 Milyondan Fazla Kişi Freelance Çalışıyor!

Bilgi, hizmet ve materyal üretim biçimlerinin değişmesi ile paralel olarak yüzyılımızda çalışma biçimlerinde de ciddi oranda bir değişiklik meydana geldi. Bu kapsamda Dünya Bankası verileri incelendiğinde dünyada toplam 3,38 milyar insandan oluşan küresel işgücünün 1,57 milyarı serbest çalışıyor. Bununla birlikte ülkemizde de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılı itibarıyla serbest çalışanların ulaştığı sayı 1
milyonun üzerinde.

Freelance Çalışmanın Zorlukları

Serbest çalışanların global finans ve çalışma partneri Ruul’un Kurucu Ortağı Mert Bulut, şu ana dek hizmet verdikleri binlerce serbest çalışanla ilgili gözlemlerinden yola çıkarak freelancer’ların sıklıkla karşılaştığı bazı temel zorluğu bir araya getirdi. Ve bu sorunların başında da, düzensiz gelir elde etmek geliyor. Çünkü bu çalışma düzeninde gelir dalgalanmaları olabiliyor ve bazen aylarca beklenenden daha düşük bir gelir elde edilebiliyor. Bunun yanı sıra bir diğer büyük sorunsa müşteri bulmak ve müşteri ilişkilerini yönetmekle ilgili. Ayrıca birden fazla proje üzerinde çalışmak, takvimleri organize etmek ve teslim tarihlerine uymak da freelance çalışanların öneli zorluklarından bir diğeri. Ayrıca birçok freelance çalışanın dert yandığı sorunlardan birisi de iş ve özel hayatın dengesinin sağlanabilmesinde yaşanan güçlük. Genel olarak freelance çalışanların çoğu iş ve özel hayat dengesini sağlamakta zorlanabiliyorlar. Bu noktada bu kişiler için önerilebilecek en temel şeyse çalışma saatlerini belirlemek ve bu saatlere uygun olarak çalışmak olabilir. Ayrıca serbest çalışmak bazen sosyal bağlantı eksikliği ve izolasyon hissi de yaratabiliyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz