Video-oyunları popülaritesini artırdıkça dünya genelinde, gününün önemli bir kısmını oyun oynayarak geçiren kişi sayısı da artış gösteriyor. Durum böyle olunca, oyuncuları bekleyen güvenlik tehlikeleri ve risklerinin neler olduğu da veri güvenliğine önem veren herkes için merak konusu haline geliyor. Tekno Safari olarak oyun tutkunlarını bekleyen güvenlik risklerini siber güvenlik kuruluşu ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Enginkurban’a sorduk.
Tekno Safari Özel// Dünya genelinde video-oyunlarının popülaritesini artırmasıyla beraber, oyuncuları bekleyen güvenlik tehlikeleri ve risklerinin neler olduğu da birçok kişi için merak konusu haline geldi. Tekno Safari editörleri oyun tutkunlarının karşı karşıya olduğu riskleri, siber güvenlik kuruluşu ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Enginkurban’a sordu. Enginkurban, sorularımıza verdiği yanıtta; oyuncuları bekleyen tehlikelerin, diğer teknoloji kullanıcılarını bekleyenlerden çok farklı olmadığına işaret etti. Tek farkın, oyuncuların hızlı olmak için tehlikeyi daha çok göze almaları olduğunu belirten ESET yetkilisi, oyuncuların yaklaşık yüzde 55’inin tüm oyun hesapları için aynı parolayı kullandığının altını çizdi. Enginkurban, hacker’ların ise oyuncuların sahip oldukları değerli eşyaları çalarak gerçek dünyada gerçek para ile satma peşinde olduğunu ifade etti.
Bununla birlikte Enginkurban, zayıf parolalara ilişkin açıklamasında “Sadece oyuncuların değil tüm teknoloji kullanıcılarının en büyük sorunu zayıf parolalar; daha doğrusu kimliklerini olması gerektiği gibi koruyamamaları. Oyuncuların; Steam, Origin, GamersGate, Nintendo gibi oyun dağıtım platfomlarında bir sürü hesabı var. Bunun dışında Rockstar, Epic Games gibi üreticiler de hesap ile giriş yapılmasını istiyor. ‘Multiplayer’ oyunların hemen hepsi, hesap istiyor. Bu da oyuncuların, neredeyse yüzlerce hesap için farklı erişim bilgilerini hatırlamalarını gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.
Oyunculara zararlı yazılım bulaştırmanın en sık kullanılan yollarından biri ‘Phishing (Oltalama)’
Konuyla ilgili verdiği yanıtta zararlı yazılımlar konusuna da değinen Enginkurban; birçok oyuncunun oyunda ilerlemek için hack, cheat gibi yöntemler peşinde olduğunu hatırlattı ve bu tür yöntemlerin, oyuncuların cihazına kolayca zararlı yazılım indirilmesini mümkün hale getirdiğine işaret etti. Oyunculara zararlı yazılım bulaştırmanın en sık kullanılan yollarından birinin “Phishing (Oltalama)” olduğunu belirten Enginkurban; bir kullanıcının, Steam sohbet penceresinden kendisine iletilen oturum açma bağlantısına tıkladığında farkında olmadan kötü niyetli bir yazılım indirebileceğinin de altını çizdi.
“Phishing (Oltalama)” yönetiminin kullanım amaçları ile ilgili sorumuza ise “Phishing sadece zararlı yazılım bulaştırmak için kullanılmıyor. Oturum açma bilgilerini ele geçirip oyuncunun sahip olduğu değerli eşyaların gasp edilmesini de kolaylaştırıyor. Sahte oturum açma sayfaları çok revaçta”
ESET ücretsiz Internet Security Paketini kullanmak için tıklayın
Oyuncular, hızı düşürdüğü gerekçesiyle ‘Antivirüs’ yazılımlarından uzak durmayı tercih ediyor
Diğer yandan Enginkurban’a göre, oyunların ve web-sitelerinin kendi bünyesinde de pek çok açık yer alıyor. Oyuncuları hedef alan yöntemlerin yanında, oyunların veya web-sitelerinin fark edilmeyen açıkları veya arka kapıları da tehlike saçıyor. Bu tür açıklar nedeniyle hesabını kaptıran oyuncular için ise firmalar, sorumluluk kabul etmiyor. Oyuncular da hızı düşürdüğü gerekçesiyle, ‘Antivirüs’ yazılımlarından uzak durmayı tercih ediyor.
Enginkurban, konuyla ilgili açıklamasında “Fakat bu eskide kaldı. O kadar eski ki o zamanlar; en hızlı disk 7200 RPM, en yüksek bellek 4 GB idi ve internete bağlanırken garip garip sesler duyuyorduk. Üstelik o zaman bu kadar değerli eşyamız da yoktu. Donanımların çağ atlaması ve antivirüslerin gelişerek makine öğrenimi, DNA analizi gibi teklikler kullanmaya başlaması sonucu; oyunlarda hız kaybı, ‘ghosting’ ve ‘lag’ artık yok. O yüzden hesapları, eşyaları ve rütbeleri çaldırmayın; teknolojinin keyfini güvenle çıkarın” ifadelerine yer veriyor.
ESET ücretsiz Internet Security Paketini kullanmak için tıklayın
İlginizi çekebilir:
Ubisoft Forward Etkinliğinde Tanıtılan 4 Büyük Oyun!
Assassin’s Creed Valhalla Oyununun Çıkış Tarihi, 17 Kasım Olarak Belirlendi
PlayStation 5 Oyun Konsolunun Türkiye Satış Fiyatı Ortaya Çıktı!