Resmi Gazete’de yayımlanan 31456 sayılı yeni kripto para yönetmeliği, kripto para ve varlıklar ile doğrudan veya dolaylı yoldan ödeme işlemleri yapılmasını yasakladı. 16 Nisan 2021 tarihli gazetede yayımlanan söz konusu kararın, 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ifade edildi.
Dünya geneline yayılan COVID-19 salgını sürecinde kripto paralar, önemli bir popülarite yakalamış ve kripto paraların toplam piyasa değeri, 2 trilyon doları aşmıştı. Türkiye ise dünya genelinde en çok kripto para kullanılan ülkeler arasında, dördüncü sıraya oturmuştu. İstatistiklerin, Türkiye’nin Avrupa’nın da en çok kripto para kullanılan ülkesi olduğunu gösterdiği ifade edilmişti. Bunun üzerine, konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılacağına yönelik iddialar da ortaya atılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise konuya ilişkin bir açıklama yapmış ve ‘Dijital Para Yasası’nın 2021 yılı tamamlanmadan yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.
Yaşanan gelişmeler sonrası; Merkez Bankası tarafından alınan kararlara yönelik hazırlanan kripto para yönetmeliği, 16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu kararın, 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Aktarılan detaylara göre; Türkiye’de, 30 Nisan’dan itibaren kripto para ve varlıklar ile doğrudan veya dolaylı olarak ödeme işlemleri yapılamayacak. Bu nedenle, alışveriş ödemelerinde kripto para kullanımı mümkün olmayacak. Aracı kurumları da devre dışı bırakan yönetmelik kapsamında, sadece banka aracılığı ile kripto para borsasına yatırım yapılabilecek.
İşte Resmi Gazete üzerinden yayımlanan kripto para yönetmeliği!
Resmi Gazete üzerinden yayımlanan kripto para yönetmeliği şu şekilde:
- Amaç ve kapsam – MADDE 1:
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
- Dayanak- MADDE 2:
(1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
- Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması – MADDE 3:
(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
(2) Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
(3) Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.
- Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması – MADDE 4:
(1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
- Yürürlük – MADDE 5:
(1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer.
- Yürütme – MADDE 6:
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Türkiye, Avrupa’da En Çok Kripto Para Kullanılan Ülke Oldu
Kripto Para Türkiye’de Sanıldığı Kadar Yaygın Değil!
Türkiye Merkez Bankası Kripto Para Çalışmalarını Hızlandırdı