Türkiye’de COVID-19 vaka sayıları hızla yükselirken hastalığın yayılma hızına bağlı olarak, endişe de günden güne tırmanmaya devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin yeni bir hamle yaparak tüm hastanelere 12 maddelik bir Koronavirüs genelgesi gönderdi. Genelgede yayınlanan karar gereğince, tüm özel hastaneler ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi.
Türkiye’de COVID-19 vaka sayıları hızla yükselirken yayılma hızına bağlı olarak, ülke genelindeki endişe de günden güne tırmanmaya devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin yeni bir hamle daha yaparak tüm hastanelere 12 maddelik bir Koronavirüs genelgesi gönderdi. Genelgede, ilgili sağlık kurumları tarafından alınacak tedbirlere yer verildi. Genelgeye göre, 20 Mart itibariyle tüm özel hastaneler ve vakıf hastaneleri “pandemi hastanesi” ilan edildi. Böylece Koronavirüs sürecinde, özel hastaneler ve devlet hastaneleri arasındaki ayrım ortadan kalkmış oldu.
Koronavirüs genelgesi içerisinde yer alan ilk iki maddede, hangi hastanelerin “pandemi hastanesi” olarak adlandırılacağı netleştirildi. Bakanlık, ilk maddede “Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur” ifadelerini kullandı. Genelgenin ikinci maddesi ise bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları Uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastanelerin “pandemi hastanesi” olarak kabul edileceğine işaret edildi.
Sağlık Bakanlığı bununla birlikte; pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı durumlarda, 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerin de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmesi gerektiğini ifade etti.
Diğer hastaneler, hasta sevklerinden sorumlu olacak
Koronavirüs genelgesi içerisinde yer alan diğer dikkat çekici maddelere göre; pandemi hastanelerinde, pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenecek ve COVID-19 vakaları için rezerve edilecek. Pandemi hastanelerinde, gerek klinik gerekse ameliyathane ve doğumhanelerde çalışacak personelin vardiyalar şeklinde isimleri ve unvanları belirlenecek. Pandemi hastanesinin başhekimi veya mesul müdürü, normal işleyişini aksatmayacak şekilde klinik yatakların, yoğun bakımların, ameliyathanenin kullanılması ve personel gönderilmesi konusunda tam yetkili olacak.
Diğer yandan, COVID-19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il ve ilçe hastaneleri ise bu hastaların sevkini gerçekleştirmekle yükümlü olacak.
Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.