Batarya ve performans beklentisi büyük olan kullanıcılar için orta segmenti karıştırabileceği iddia edilen ‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modeli için yeni bir inceleme yazısı hazırladık ve cihazın 7000 mAh’lik piline, uzun bir batarya testi gerçekleştirdik. Yazıda ayrıca; cihazın tasarımı, donanımı, oyun performansı ve kamera kurulumuna ilişkin detaylara da yer verdik.
Samsung, batarya kapasitesiyle ön plana çıkan ‘M’ serisine yeni bir cihaz ekledi ve uzun süredir merakla beklenen ‘Galaxy M51’i birkaç ay önce tanıttı. Oldukça iddialı gelen telefon, 3 bin 800 liralık bir fiyat etiketiyle raflardaki yerini aldı. Şirket, ‘Note’ serisi ve ‘Galaxy S’ serisi gibi amiral gemisi serilerine bile ‘Exynos’ işlemci yerleştirirken orta segmente konumlanan ‘M51’i, Türkiye ve Avrupa pazarında da ‘Qualcomm’ gibi performanslı bir işlemciyle piyasaya sürdü. Bununla birlikte, ürünün 7000 mAh gücündeki bataryası da beklentileri oldukça yüksek oranda artırdı. Bu nedenle cihazın, batarya ve performans beklentisi büyük olan kullanıcılar için orta segmenti karıştırabileceği ve artan kurlar sonrası gerçek bir fiyat/performans ürünü olacağı iddia edildi.
Biz de Tekno Safari editörleri olarak ‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modeli için detaylı bir inceleme yazısı hazırladık ve cihazın ‘powerbank’ benzetmesi yapılan piline, oldukça uzun bir batarya testi yaptık. Yazımızda ayrıca; cihazın tasarımı, donanımı, oyun performansı ve kamera kurulumuna ilişkin detaylara da yer verdik.
Samsung Galaxy M51 Tasarımı
Samsung Galaxy M51, kutusundan 6.7 inçlik ‘Super AMOLED’ bir ekranla çıkıyor. Yüzde 86 ekran-gövde oranı sunan cihazın paneli, 1080×2400 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor. Ayrıca 60 Hz tazeleme oranına sahip olan ekranda, 393 ppi piksel yoğunluğu bulunuyor. ‘Corning Gorilla Glass 3’ kaplama teknolojisiyle korunan ekran, izleme deneyimi noktasında oldukça tatmin edici bir performans sergiliyor. AMOLED ekranın yarattığı çerçevesiz his ve 6.7 inçlik geniş ekran, cihazı içerik izleme ve oyun oynama deneyimi için oldukça uygun bir hale getiriyor. Kaplama teknolojisinde daha yeni nesil bir ‘Gorilla Glass’ kullanılabilecek olsa da ‘Gorilla Glass 3’ü de orta segment bir cihaz için normal karşılamak gerekiyor.
Ofisimize beyaz renk seçeneğiyle gelen telefonun, siyah renkli bir versiyonu da bulunuyor. Cihazın 213 gramlık ağırlığı da özellikle 7000 mAh’lik batarya düşünüldüğünde, telefonu oldukça portatif bir seçenek haline getiriyor. Aynı zamanda ürün, uzun süre elde tutma durumlarında kolu yoran bir ağırlığa neden olmuyor. ‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modelinin tasarımı da arka gövdedeki kamera kurulumu ile destekleniyor.
Samsung Galaxy M51 Kasa Detayları
‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modelinin kasa detayları incelendiğinde; sağ tarafta, bir adet ses açma-kapama tuşu ve bir güç butonu yer aldığı görülüyor. Güç butonuna entegre de bir parmak izi sensörü bulunuyor. Parmak izi sensörü, oldukça hızlı bir biçimde çalışıyor. AMOLED ekranda bir ekran altı parmak izi okuyucu beklentisi de oluşsa da güç butonundaki sensör, ekran altı parmak izi okuyucunun eksikliğini hissettirmiyor. Ayrıca söz konusu teknoloji, yüz tanıma teknolojisiyle destekleniyor.
Sol tarafında SIM kart tepsisi bulunan cihaz, çift SIM kart ve microSD kart kullanımını destekliyor. Kasanın altında ise 3.5 milimetrelik bir jack girişi, şarj için bir Type-C girişi ve bir mono hoparlör yer alıyor. Cihazın tek ses çıkışı yapması, oyun oynarken ve içerik izlerken el hoparlör üstüne geldiğinde ses kısıtlanacağı için bir miktar dezavantaj yaratıyor. Fakat cihazda, kulaklık ve Bluetooth ile kullanılabilen ‘Dolby Atmos’ ses desteği de bulunuyor. Bununla birlikte, orta segment bir cihazdan kulaklık girişinin kaldırılmamış olması da kullanıcılar için oldukça sevindirici bir haber olma niteliği taşıyor.
Samsung Galaxy M51 Kamera Performansı
Diğer yandan; ‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modelinin kamera modülünün, neredeyse hiç çıkıntısı bulunmuyor ve kamera kurulumu, arka gövde yüzeyiyle eşitleniyor. Bu durum da kamera modülünü, çizilmelere karşı daha dayanıklı hale getirdiği için kullanıcılara daha fazla güven veriyor. Benzer şekilde, cihazın polikarbonat arka gövdesi de cihaz gövdesini daha dayanıklı hale getiriyor.
Kamera modülünde; 64 MP çözünürlük ve 1.8 diyafram açıklığı bulunan ana kameraya, 12 MP ekstra geniş açı lens, 5 MP makro lens ve 5 MP derinlik lensi eşlik ediyor. Arka kamera, 30 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapabiliyor. Bununla birlikte telefonda, dijital görüntü sabitleyici (EIS) yer alıyor. Cihazın makro lensi, oldukça iyi bir performans sergiliyor ve biraz yağmurlu bir havada çektiğimiz fotoğraflarda bile, oldukça iyi görüntüler verebildiği görülüyor. Yapay zeka destekli arka kamera ayrıca, renkleri de oldukça doğru bir biçimde algılıyor ve çekimden sonra düzelterek çok daha iyi bir hale getiriyor. Kameranın netleme performansının da oldukça iyi olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Bununla birlikte; arka kamera, 4K video çekiminde de oldukça iyi iş çıkarıyor. İyi çözünürlük, görüntü sabitleme teknolojisiyle destekleniyor ve dijital görüntü sabitleyici (EIS), optik görüntü sabitleyicinin (OIS) eksikliğini hiçbir şekilde hissettirmiyor. Video kayıtlarında, ciddi atlamalar ve takılmalar meydana gelmiyor. Dolayısıyla telefon kamerası, orta segment bir cihaz kamerasının yapabileceği her şeyi rahatlıkla yapıyor ve hatta bir miktar, segmentinin üstüne çıkıyor. Delikli ekrana yerleştirilen ön kamera ise 32 MP çözünürlük ve 2.2 diyafram açıklığı sunuyor. Ön kamerayla da 30 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapılabiliyor. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekilebilen ön kameranın, selfie’lerde de orta segmente göre oldukça tatmin edici bir performans sergiliyor.
Samsung Galaxy M51 Donanımı ve Oyun Performansı
‘Samsung Galaxy M51’in 128 GB’lık dahili depolama alanı, microSD kart desteğiyle 512 GB’a kadar artırılabiliyor. Bize 6 GB RAM kapasitesi ile gelen telefon, gücünü 8 çekirdekli ‘Qualcomm Snapdragon 730G’ işlemci modelinden alıyor. Cihazın orta segmente göre oldukça iyi olan RAM kapasitesi, performanslı işlemci ile birleşince; özellikle günlük sosyal medya kullanımında, ekran kaydırmada, menüler ve uygulamalar arası geçişte oldukça akıcı görüntüler sağlıyor ve olumlu bir deneyim yaratıyor.
‘Adreno 618’ ekran kartını kullanan cihaz, kutusundan ‘Android 10’ işletim sistemiyle çıkıyor ve ‘Samsung One UI 2.1’ arayüzünü kullanıyor. ‘One UI’ arayüzü, bazı kullanıcılar tarafından sevilmiyor olsa da kişiselleştirilebildiği için kullanıcıya özel tasarımlar da yaratılabiliyor ve oldukça işlevsel bir arayüz olma niteliği taşıyor. Telefon ayrıca; 4.5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 ve NFC (Yakın Alan İletişimi) bağlantı teknolojilerini destekliyor.
Diğer yandan; ‘Asphalt 9’ ve ‘Call of Duty Mobile’ oynadığımız telefon, oyunda hem oldukça iyi bir batarya performansı sergiliyor hem de performanslı işlemcisi ve RAM kapasitesi sayesinde grafikleri oldukça akıcı bir biçimde panele yansıtıyor. Cihazın, oyunda içerik izlemeye göre biraz daha fazla ısınma problemi olsa da bu ısınma, ciddi bir biçimde kullanıcı deneyimine yansımıyor ve oyun deneyimini etkilemiyor. Bununla birlikte, 6.7 inçlik ‘Super AMOLED’ ekran da oyun deneyimine olumlu katkı sağlıyor. Bu noktada, mono hoparlörün oyun kullanımı için bir miktar dezavantaj yarattığının da altını çizmek gerekiyor. Fakat ‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modelinin oyun performansı, orta segment bir cihaza göre oldukça iyi iş çıkarıyor.
Samsung Galaxy M51 Pil Performansı ve Batarya Testi
Samsung Galaxy M51, kutusundan 7000 mAh gücünde devasa bir pil ile çıkıyor. 25W’lık hızlı şarj desteği bulunan ürünün bataryası, ortalama kullanımda 2-3 günü rahatlıkla deviriyor. 15W’lık bir şarj adaptörüyle yüzde 0’dayken şarja taktığımız cihaz; 10 dakikada yüzde 9, yarım saatte yüzde 25, 1 saatte yüzde 48, tam olarak 2 saat 20 dakikada ise yüzde 100 şarj oluyor. 25W hızlı şarj desteği olan bir adaptörle, bu sürenin daha da düşebileceğini de belirtmek gerekiyor.
7000 mAh’lik bir batarya için söz konusu şarj süresi, oldukça iyi bir süre olma niteliği taşıyor. Örneğin; 6000 mAh gücünde bataryası olan ‘Galaxy M31’, bundan daha düşük bir batarya kapasitesine sahip olmasına rağmen 3 saatin üzerinde bir sürede şarj oluyor. Bununla birlikte; yüzde 100 seviyesindeyken Wi-Fi, NFC ve Bluetooth açık bir biçimde ekran parlaklığını en son noktaya getirerek 10 saatlik bir video açtığımız ve 7 saatlik video testi yaptığımız cihazın pili 10 dakikada yüzde 99, yarım saatte yüzde 96, 1 saatte yüzde 94, 4 saatte yüzde 75, 5 saatte yüzde 68, 7 saatte de yüzde 55 seviyesine geliyor.
Ayrıca tüm ofis yüzde 100 seviyesindeyken 6 saat boyunca batarya testi yaptığımız ‘Samsung Galaxy M51’; 2 saatlik dizi izleme sonunda yüzde 91, 2 saatlik oyun oynama sonunda yüzde 72, 2 saatlik film izleme sonunda yüzde 63 ve yarım saatlik sosyal medya kullanımı sonunda ise ancak yüzde 58 seviyesine kadar düşüyor. Ortalama bir kullanıcı, genellikle akıllı telefonunun pilini ekranını hiç kapatmadan bu denli zorlamıyor olsa da bu tip bir yoğun kullanımda da batarya, oldukça iyi iş çıkarıyor. Bu noktada performanslı işlemcinin de daha yüksek performans sağlarken daha az güç tüketerek, batarya kapasitesine katkı sağladığının altını çizmek gerekiyor.
Samsung Galaxy M51 kimler için uygun?
Özetle ‘Samsung Galaxy M51’, günümüz kurları da düşünülünce oldukça iyi bir fiyata alınabilecek performanslı bir cihaz olma niteliği taşıyor. Cihaz; performanslı işlemcisi, yüksek kapasiteli bataryası, orta segmente oldukça uygun olan kamera performansı ve geniş ‘Super AMOLED’ ekranıyla sağladığı izleme deneyimi ile içerik izlemeyi seven, mobil oyun oynayan, performanslı telefon arayışında olan, prizle vedalaşmak isteyen, pil probleminden bıkan ve ortalama bir kamera performansı arayan kullanıcılar için oldukça uygun bir seçenek haline geliyor. Çok daha yaratıcı tasarımlara önem veren, daha yüksek çözünürlükte ve kalitede fotoğraf ve video çekmek isteyen tüketicilerin ise başka alternatiflere de bir göz atması gerekiyor.
‘Samsung Galaxy M51’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Şarj Et ve Prize 2 Gün Veda Et: 7000 mAh Bataryalı Samsung Galaxy M51 İnceleme (Video)
7.000 mAh Bataryası Bulunan Samsung Galaxy M51 Türkiye’de Satışa Sunuldu
Samsung Galaxy M51 Akıllı Telefon Modelinin Basın Görselleri Sızdırıldı!