Çocuklar için olan her uygulama, yalnızca normal gelişim gösterenlere hitap etmiyor. Özellikle, Tohum Otizm Vakfı tarafından sunulan ve otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bunlardan biri de Store mağazalarında ‘Dinle Konuş’ adıyla yer alıyor. Henüz konuşmaya yeni başlayan çocuklarınız için düşünebileceğiniz Dinle Konuş uygulamasını sizler için inceledik. İşte; ‘Tohum Otizm Vakfı Dinle Konuş nedir’? ‘Dinle Konuş nasıl kullanılır’? ‘Dinle Konuş uygulamasında temel sesler nasıl öğrenilir’? ‘Dinle Konuş avantajları’. Detaylar haberimizde…
Yeni yeni konuşmaya başlayan çocuklar için, dokunarak ve duyarak bu gelişimi kazanabilecekleri kitaplar bulunmaktadır. Şimdi bu kitabı bir mobil uygulama olarak düşünün. Dinle Konuş uygulaması tam da bu temel sesleri ve kelimeleri öğretebileceğiniz bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar temel alınarak geliştirilen uygulamayı, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte inceleyerek tüm detaylarıyla anlattık. Uygulamaya nasıl giriş yapacağınız, nasıl kullanacağınızdan bahsettiğimiz gibi kullanıcıların deneyimlerine de değindik. İşte; ‘Tohum Otizm Vakfı Dinle Konuş nedir’? ‘Dinle Konuş nasıl kullanılır’? ‘Dinle Konuş uygulamasında temel sesler nasıl öğrenilir’? ‘Dinle Konuş avantajları’.
Tohum Otizm Vakfı Dinle Konuş Nedir?
Dinle Konui Tohum Otizm Vakfı tarafından sunulan, otizm spektrum bozukluğu olan ve normal gelişim gösteren çocukların konuşma ve iletişim becerisini geliştirmelerine yönelik bir uygulamadır. Bu uygulamayla çocuklar, kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini, ünlülerin ve ünsüzlerin doğru seslerinin nasıl söyleneceğini eğlenceli bir şekilde öğrenebiliyor. Kelimeler ve sesler, çocuğun teşvik olması için akran ve yetişkin çocuklar tarafından video modelleme yöntemiyle oynatılıyor ve ardından uygulamayı kullanan çocuğun tekrar etmesi bekleniyor. Peki; ‘Dinle Konuş nasıl kullanılır’? ‘Dinle Konuş uygulamasında temel sesler nasıl öğrenilir’? ‘Dinle Konuş avantajları’.
Dinle Konuş Nasıl Kullanılır?
Öncelikle uygulamada ‘başlayalım’ yazısına geliyorsunuz.
Uygulamaya kayıt olmak için, ad, soyad, e-posta ve telefon bilgilerinizi giriyorsunuz.
Şekiller, hayvanat bahçesi, benimle birlikte say, sesi taklit et, vücudun bölümler, dil akrobasisi, canım ailem, gökkuşağı renkleri, araçlar, temel sesler kategorileri arasından birini seçiyorsunuz
Seçtiğiniz bu kategoride dair bir de pratik yapacağınız konuyu seçiyorsunuz.
Uygulama, çocuğunuzun hazır olması için bir geri sayım başlatılıyor.
Ardından seçtiğiniz kategoride yer alan kelime, fotoğrafta gördüğünüz gibi bir çocuk tarafından seslendiriliyor. Daha sonra, altta gördüğünüz çizgi doluncaya kadar çocuğunuz kelimeyi tekrar ediyor.
Son olarak, çocuğunuz bu kelimeyi bir de kameraya bakarak tekrar ediyor.
Kelime telaffuzu dışında uygulamada bir de ‘Dil Akrobasisi’ kategorisi yer alıyor. Bu kategoride, dil çıkarma, dudak ıslatma, öpücük yapma, şeker çevirme, dondurma yalama, diş fırçalama, çenem çıktı, şok oldum, burnum kaşındı, balık oldum, dişlerimi sakladım adıyla çeşitli pratikler yer alıyor.
Bu pratiklerden birini açtığınızda öncelikle fotoğrafta gördüğünüz çocuğun bu pratiği nasıl yaptığını izliyorsunuz. Daha sonra kameranız açılıyor ve çocuğunuz aynı ifadeyi yapmaya çalışıyor.
Ayrıca çocuğunuz, gökkuşağının renklerini de yine tek tek telaffuz ederek tanıyor.
Dinle Konuş Uygulamasında Temel Sesler Nasıl Öğrenilir?
Bununla birlikte, eeee, hamm, çişş, kaka, bay bay, üfff, hah hah, düüt düüt, bom, pat, offf, öhö öhö, hüüp, brrrr, çak, şıp şıp, tık tık tık gibi çocuğumuza öğretmeye çalıştığımız temel sesleri bu uygulama ile gösterebilirsiniz.
Aynı zamanda, ‘Araçlar’ kategorisiyle de uçak, helikopter, bisiklet, araba gibi taşıma araçlarını gösterebilirsiniz.
Çeşitli canlıların seslerini de taklit ettirebileceğiniz Dinle Konuş uygulamasında çevremizde karşılaşabileceğimiz hayvanları böylece öğrenmesini de sağlayabilirsiniz.
‘Benimle birlikte say’ kategorisine geldiğinizde ise 9’a kadar sayı saymayı öğretebilirsiniz.
Dinle Konuş Avantajları
İlk olarak Dinle Anla adıyla tanıdığımız daha sonra Dinle Konuş ismiyle karşımıza çıkan uygulamayı 4 yaş ve üzeri çocuklar için kullanabilirsiniz. Böyle bir uygulamayı değerlendirirken otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için de geliştirildiğini unutmamak gerek. Haberimizde bahsettiğimiz gibi normal gelişim gösteren çocuklar için de kullanılabilen uygulama, bu çocukların iletişim becerisini geliştirmeye katkı sağlama noktasında amacına ulaşıyor. Kullanıcı geri dönüşlerini incelediğimizde ise, pek çok kişinin uygulamayı beğendiğini fakat geliştirilmesi gerektiği konusunda düşünceye sahip olduğunu gördük. Bununla birlikte Dinle Konuş uygulaması sürekli kullanılabilecek bir uygulama değil. Çocuklarınızın, yer alan kelimeleri ve temel sesleri öğrenmesini sağladıktan sonra uygulamayı kullanmaya devam etmeniz bir şef ifade etmeyecektir. Dolayısıyla kullanabileceğiniz süre kısıtlıdır.
Dinle Konuş uygulamasını Play Store’dan indirebilirsiniz.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Akıllı Telefonla Çalışan COVID-19 Test Kiti Geliştirildi
Dünyanın İlk Özel Uzay İstasyonu Projesi, Yatırım Turunda 130 Milyon Dolar Topladı
Türkiye Merkez Bankası Kripto Para Çalışmalarını Hızlandırdı