SpaceX Falcon 9 roketiyle Türksat 5B uydusu fırlatıldı. Uydunun iki ekipmanı da ASELSAN tarafından üretildi. Deatylar haberimizde.
Türksat 5B uydusu bu sabah saate 06.58’de ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden SpaceX firması tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Türksat 5B Türkiye’nin uzaydaki 8. uydusu olacak. Bu 8 uydudan beşi haberleşme(Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) için kullanılırken ve üçü gözlem uydusu(Göktürk 1, Göktürk-2, RASAT) konumunda. Türksat 1B, Türksat 1C ve Türksat 2A ömrünü doldurmuş durumda.
Türksat 5B uydusu yörüngesine Haziran ayında yerleşecek. Yörüngeye yerleşmesi ile yaklaşık 1,5 ay sürecek test süreci başlamış olacak ve testlerin ardından kullanıma alınacak.
Uydu AIRBUS D&S tarafından üretildi. Ancak uydunun Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları yerli ASELSAN tarafından geliştirildi. 2023’te fırlatılması planlanan br sonraki uydu Türksat 6A’da %60’ın üzerinde yerlilik oranı yakalanması hedefleniyor. Böylece 6A Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olacak. Türksat 5B’deki yerli parçalar Türksat 6A’da da kullanılacak.
Türksat 5B özellikleri
Türksat 5B uydusunun yörüngeye yerleşme serüveni bu sabah başladı ve 164 gün sürecek. Uydu Haziran ayında 42 derece Doğu yörüngesine yerleşecek. Bu yörünge üzerindeki frekans haklarımızı 30 yıl boyunca muhafaza edecek. 12 Kw gücüne sahip uydu ile TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri alanları genişleyecek. TV hizmeti içinse Türkiye’deki çanakların yönünün değişmesi gerekmeyecek. Ka-Bant kapasitesindeki artış sayesinde internet hizmet hızı yükselecek. İnternet altyapısının olmadığı bölgelere ve kara, deniz, hava taşıtlarına uydudan internet hizmeti verilebilecek.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
İlginizi Çekebilir:
Apple ürünleri tekrar zamlandı: En ucuz MacBook modeli 20.000 TL’yi buldu