yok-uzaktan-egitim1
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Türkiye’de ilk Coronavirüs vakasının açıklanması sonrası okulların tatil edilmesinin ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan, üniversitelerde bir süreliğine uygulanmaya başlayacak uzaktan eğitim süreciyle ilgili ilk açıklama geldi. Saraç, açıklamasında 23 Mart’tan itibaren üniversitelerde uzaktan eğitim sürecinin başlayacağına işaret etti.

Türkiye’de ilk Coronavirüs vakasının açıklanmasının ardından Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir Coronavirüs toplantısı düzenlenmişti. 4.5 saat süren toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın; ilköğretim, orta öğretim ve liselerin 1 hafta, üniversitelerin ise 3 hafta tatil edildiğini açıklamıştı. Daha sonrasında vakaların artış göstermesiyle birlikte, bu sürecin uzayabileceği ve bir süreliğine uzaktan eğitim sistemine geçiş yapılabileceği aktarılmıştı. Bunun üzerine, üniversitelerde standart bir müfredat bulunmaması sebebiyle uzaktan eğitim sürecinin YÖK tarafından nasıl yürütüleceği de binlerce öğrenci için merak konusu olmuştu. 

yok-uzaktan-egitimYaşanan bir son dakika gelişmesine göre; YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Saraç, açıklamasında YÖK’ün Coronavirüsün eğitim ve öğretime muhtemel etkileriyle ilgili belli senaryolar üzerine çalıştığını aktardı. İlk bir hafta içerisinde eğitim ve öğretimin mümkün olduğunca kesintisiz ilerleyebilmesi için model planlaması yapıldığını belirten YÖK Başkanı, uzaktan eğitim süreciyle ilgili dünyadaki örneklerin incelendiğini de sözlerine ekledi. Saraç, öğrencilerin ve ailelerin telaşa kapılmaması gerektiğine ve öğrencilerin, ailelerinin yanında venli bir biçimde eğitimlerini sürdürmelerini istediklerine işaret etti. 

Uzaktan eğitim, 23 Mart’ta başlayacak

Düzenlediği basın toplantısında uzaktan eğitim sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Saraç, 23 Mart’ta uzaktan eğitim kapasitesine sahip üniversitelerde dijital imkanlarla uzaktan öğretim sürecinin başlayacağını ifade etti. YÖK Başkanı, bu kapasiteye sahip olmayan üniversiteler için ise yine 23 Mart’ta açık ders malzemeleri havuzu açılacağını söyledi. 

Uygulamaya dayalı programlardaki teorik derslerde uzaktan öğretim yöntemlerinin kullanılacağını vurgulayan Saraç, uygulama derslerinin de üniversitelerce belirlenen takvime göre en uygun zamanda verileceğine işaret etti. YÖK Başkanı, ön lisans ve lisans düzeyindeki bu yaklaşımın lisansüstü düzeyde de kullanılacağını belirtti. Açıklamada, denetlenebilir olma kaydıyla süreçlerde bir kesintinin olmamasının sağlanacağına dikkat çekildi.  

Vize sınavlarına üniversiteler karar verecek

Diğer yandan Saraç, vize sınavlarıyla ilgili soruları da yanıtladı. YÖK Başkanı, vize sınavlarıyla ilgili süreçlere üniversitelerin karar vereceğini ifade etti. Üniversitelerin online sınavlar yapabileceklerinin altını çizen Saraç, online sınav uygulamasının şeffaf ve denetlenebilir nitelikte olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bununla birlikte; lisansüstü programlardaki yeterlilik sınavları, tez izleme komiteleri ve tez savunmalarının kayıt altına alınarak denetlenebilir olma şartıyla dijital ortamda yapılmasının sağlanacağı da aktarıldı. Kurulun uzaktan eğitim sürecinde etkin koordinasyon ve denetleme görevini yapmaya devam edeceğini belirten YÖK Başkanı, ihtiyaç oldukça yeni düzenlemelerin yapılacağını da dile getirdi.  

Saraç ayrıca, açıklamasında gelecek haftadan itibaren talep etmeleri durumunda tüm öğretim elemanlarına uzaktan eğitim sürecinin doğru yürütülebilmesi için eğitim verilmeye başlanacağını da duyurdu. 

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

Türkiye’de tespit edilen ilk coronavirüs Kapalıçarşı’dan çıktı!

İtalya’da Coronavirüs ile ilgili son durum ne?

Türkiye’de Coronavirüsten İlk Ölüm