Yeni yasa, çevrimiçi platformların yasa dışı ve zararlı içerikle ilgili hesap verebilirliği için yeni bir standart ortaya koymayı hedefliyor. Ayrıntılar haberimizde
AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi, Dijital Hizmetler Yasası’na (Digital Services Act) ilişkin yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Konu hakkında AB Komisyonu’nun internet sitesinde bir bülten yayımlandı.
AB Komisyonu’nun açıklamasına göre, Dijital Hizmetler Yasası çevrimiçi platformların yasa dışı ve zararlı içerikle ilgili hesap verebilirliği için yeni bir standart ortaya koymayı hedefliyor. Yasa, internet kullanıcılarının temel hakları için daha iyi koruma sağlamanın yanı sıra iç pazarda tek bir kurallar dizisi tanımlayarak daha küçük platformların büyümesine yardımcı olacak.
Dijital platformlara getirilen sorumluluklar
Yeni kuralları açmak gerekirse, şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz: Çevrimiçi platformların yasa dışı ve zararlı içerikle ilgili sorumlulukları artırılacak ve bu platformlar içeriklerini sıkı biçimde denetleyecek. Bununla birlikte, günlük hayatta illegal olanın internet ortamında da illegal olması gerektiği prensibi temel alınacak. Ayrıca, kullanıcıların temel hakları daha sıkı şekilde korunacak ve platformlar bildirilen illegal ürün, hizmet ve içeriği en kısa sürede kaldırmak mecburiyetinde olacak.
Algoritmalara şeffaflığı artırılacak
Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı yükseltilecek. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6’sına ulaşan para cezaları uygulanması söz konusu olabilecek. İhlallerin tekrarı etmesi durumunda dijital platformların AB’deki faaliyetine son verilebilecek. Öte yandan, AB, 20 yıl önce hazırlanan e-ticaret kurallarını günün şartlarına uygun biçimde güncellemeye çalışıyor.
AB Komisyonu’nun 15 Aralık 2020’de teklif ettiği yasanın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. AB Komisyonu’nun açıklamasına göre, Dijital Hizmetler Yasası’nın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Görsel: ttps://www.europarl.europa.eu adresinden alınmıştır
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!