Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Bilim insanlarının yeni geliştirdiği ve 2021 yılında kullanıma başlanması beklenen aşıyla AIDS tedavi edilebilecek.

Tıbbın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve çaresinin bulunmadığı AIDS hastalığı sayısız insanın ölümüne yol açtı. Ancak AIDS hastalığının tedavisi için gerçekleştirilen çalışmalar son on yılda büyük yol kat etti. Şimdi ise bilim insanlarının AIDS aşısı çalışmaları sona yaklaşıyor gibi görünüyor. Eğer çalışmalarda bir problemle karşılaşılmazsa 2021 yılında AIDS hastalığına çare olacak aşı kullanıma sürülebilir.

NBC News’in haberine göre bilim insanları deneme sürecinde olan üç potansiyel AIDS aşısı üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Süreç şu anki hızıyla devam edebilirse 2021 yılında AIDS aşısı uygulanmaya başlayabilir.

Bilim insanlarının deneme sürecinde olan aşılarından biri, Güney Afrika’da yüksek oranda ölüme sebep olan HIV virüsünün bir alt türü için geliştiriliyor. Deneme sürecinde olan diğer iki aşının ise başarılı olursa, HIV virüsünün birçok alt türüne karşı kullanılabilecek.

Bilim insanlarının AIDS hastalığı için geliştirdiği aşıların uygulanma süreçlerinin ise biraz zorlayıcı olduğunu belirtmek gerek. Tedavi süreci içerisindeyken belirli aralıklarla doktora gidilmesi ve randevuda belirli sayıda aşı olunması gerekiyor. Devam eden deneme süreçleri, hastalığın yayılmasını önlemedeki aşının ne kadar etkili olduğuna dair bilgiler sağlıyor.

Bilim insanlarının deneylerinin asıl amacı, aşının farklı gruplar üzerindeki etkisini tespit edebilmek. Edinilen bilgilere göre, Afrika kökenli genç bir kadında etkili olan bir aşının orta yaşlı beyaz bir erkekte etkili olamayacağı düşünülüyor.

Araştırmacıların temel amacı, HIV virüsünün geliştirilen aşılara nasıl bir tepki verdiğini tespit edip, eldeki verilerle yeni adımlar ve yöntemler üzerinde çalışmaya başlamak olduğu belirtiliyor. Bu bilimsel gelişimlerin sonucunda, aşının uygulama sayısı azalabilir ve hatta tek seferlik bir doktor randevusuyla AIDS hastalığına çözüm getirilebilir.