Artan veri güvenliği endişesi ve ülkemizde yaşanan sosyal medya düzenlemeleri ile kullanıcılar alternatif sosyal ağ aramaya başladı. Bu yazımızda Facebook alternatifi 10 sosyal medya sitesini inceliyor, sunduğu özellikleri listeliyoruz.
Dünyanın en büyük sosyal medya sitelerinden biri olan Facebook’un 2018 yılında Cambridge Analytica şirketine izinsiz veri paylaşımı yaptığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme önüne çıkan kurucu Zuckerberg hata yaptığını belirterek özür dilemişti. Benzer şekilde diğer sosyal medya mecralarının da veri güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle kullanıcılar yeni sosyal medya site arayışı içerisinde bulundu. Yazımızda yenilikleri ve güvenlik çözümleri ile ön plana çıkan Facebook alternatifi 10 sosyal medya platformunu listeliyoruz.
1-) MeWe – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
“Özel hayatınız satılık değildir” etiketi ile rakibi Facebook’a gönderme yapan sosyal medya sitesi, kullanıcılara güvenliği üst seviyede tuttuğunu belirtiyor. Özellikle yayınladığı videoda özgürlüğün gizliliğe eşit olduğu açıklanırken ağın kullanımının her zaman ücretsiz olduğu söyleniyor.
Kişisel mesajlaşma, fotoğraf ve gönderi paylaşımı ile kullanıcı isteklerini yerine getiren MeWe, site içerisinde reklama yer vermediğini belirtiyor. Web, Android ve iOS platformlarında kullanılabilen uygulamaya kayıt e-posta/telefon numarası ve şifre ile gerçekleştiriliyor. En inovatif sosyal medya şirketi ödülünü kazanan MeWe ağına kayıt olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sunduğu Özellikler:
Reklamsız, takip yazılımları yok, siyasi önyargı veya gündem yok, yüz tanıma ve haber manipülasyonu bulunmuyor.
Kişisel ve grup mesajlaşmaları, herkese açık veya özel gruplar, içerik silme, GIF oluşturma ve özelleştirilebilir kamera ayarları, canlı içerikler ve daha fazlası…
2-) Ello – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
2014 yılında tanıtılan Ello ağı; yaratıcı kişiliğe sahip insanların içeriklerini paylaşması, ürünlerini satışa çıkarması amacıyla ortaya konan sosyal medya platformu. Sunduğu özellikler ile Pinterest’ı andıran ağ, sizi tanımlayarak size en uygun içerikleri sunmayı hedefliyor. Kayıt olduktan sonra ilgi alanlarınızı tanımlamanız gerekiyor. İçeriklerin ilgi alanlarınıza göre yansıtılması ve üretkenliğinizi benzer kitlede bulunan insanlarla paylaşmanız sitenin en iyi özelliklerden birkaçı.
Beğenme, yorum atma, kullanıcı adı kullanma gibi başlıca özellikleri yerine getiren Ello, verilerinizi şirketlerle paylaşmıyor. Topladığı verileri sizlere en uygun içerikleri sunmak için kullanan web sitesini kullanmak ücretsiz. İçerisinde bulunan öne çıkarma servislerini kullanmak isteyen kullanıcılar, platforma bazı ücretler ödemesi gerekiyor. Kendilerini yaratıcıların ağı olarak isimlendiren Ello’ya kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
3-) Diaspora – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Diaspora, günümüz sosyal medya ağlarının sunucu yapısından çok farklı bir konsepti baz alıyor. Gücün tek bir elde toplanmasını istemeyen sosyal medya platformu verileri farklı ağlarda ve farklı konumlardaki ağ yöneticileri ile domine ediyor.
2014 yılında başlayan IŞİD propagandalarının önüne geçmek nedeni ile uygulanan sansürün dışında kısıtlama getirmeyen platform, kullanıcılara özgürlük sunduğunu belirtiyor. Küçük ağ yapıları sayesinde kullanıcıların kendi gizlilik kurallarını, veri paylaşma veya paylaşmama husularına izin veren sitede kullanıcı adı kullanılabiliyor. 2010 yılında gizliliği ön plana çıkaran Diaspora sosyal medya sitesine kayıt olmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
4-) Vero – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Gerçek sosyallik mottosu ile Facebook’a doğrudan alternatif olan Vero, 2015 yılında eski Lübnan başbakanının oğlu tarafından kuruldu. Milyarder girişimci Vero ile Facebook özelliklerini reklamsız ve veri toplamama konseptini kullanıcılara sunarken kullanıcılara önemli gizlilik seçenekleri vaadediyor.
Facebook’un aksine birçok özelleştirme ve varsayılan olarak kapalı veri toplama seçenekleri kullanıcıların kendilerini daha rahat hissetmesini sağlıyor. Algoritmalar aracılığıyla promosyenel mesajlar göndermeyen sosyal medya plaftormu gönderiler üzerinde sansür politikaları geliştirmiyor. Facebook’un etik kurallarına uymaya özen gösteren sosyal medya platformu olarak adlandırabileceğimiz web sitesine ulaşmak için buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
5-) Bitchute – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Bitchute, 2017 yılında tanıtılan video içerik paylaşımında öne çıkan sosyal medya platformu. Özellikle Youtube’un politikalarından sıyrılarak yeni bir platform kurmayı hedefleyen sistem, P2P ile WebTorrent yapısını kullanıyor. Bant genişliğini kullanıcı interneti ile sağlayan şirket, veri hızı ve kalitesinde önemli gelişmeler kaydedebiliyor.
WebTorrent yapısı ile ek yazılıma gerek duymadan tarayıcı üzerinde çalışabilen servis, kullanıcı verilerini topluyor. Youtube ve Facebook gibi üçüncü platformlara veri akışı sağlamadığı belirtilen hizmete, kayıt kullanıcı adı ile sağlanabiliyor. Sade arayüzü ile kullanımı basit olan yeni nesil sosyal medya platformuna kayıt olmak için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
6-) Steemit – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Steemit, blokchain tabanlı gönderi paylaşma ve kripto bağış yapmanıza olanak sağlayan inovatif bir sosyal medya platformu. 2016 yılında kullanıma sunulan servise üye olmak ve içerik paylaşmak ücretsiz.
Telefon doğrulaması ve ad ile birlikte anonim giriş yapma seçeneği sunulmayan platform, bugüne kadar 900.000’i aşkın kullanıcıdan 40 milyon dolar ödeme aldı. Çoklu hesap kurulumu için kullanıcılardan ödeme talep eden şirket, kullanıcı verilerini gizlilik politikaları çerçevesinde topluyor. İşbirliği ve reklam anlaşmaları kapsamında üçüncü şirketler ile verilerinizin paylaşılabileceğini belirten Steemit, e-posta adresinizi talep ediyor. Turkuaz renginin arayüze hakim olduğu websitesine kayıt olmak veya giriş yapmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
7-) Telegram – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Popüler sosyal medya ağı VK kurucusu Pavel Durov, 2013 yılında yeni sosyal medya platformu Telegram’ı tanıtmıştı. Özellikle Whatsapp’ın popülerliğinden pay çalması ile ün kazanan ağ, çok faydalı özellikleri bünyesinde barındırıyor. Eklentiler ile birlikte otomatik gönderi, kanal, özel veya herkese açık gruplar ile hızlı bağlantı sunan uygulama milyonlarca indirme sayısına sahip.
Başta İran olmak üzere farklı ülkeler tarafından kısıtlama getirilen mesajlaşma servisi özgürlüğü ön planda tutuyor. Geliştiriciler tarafından üretilen özel botlar ile müzik indirme, fotoğraf düzenleme, çeviri veya grup yönetimi ile ön plana çıkan uygulama dönemin en iyi alternatiflerinden birisi. Özellikle Whatsapp’ta yaşanan bağlantı sorunlarının ardından tekrar tekrar gündeme gelen Telegram, yüksek kalite ve boyutlarda gönderim sağlamanıza imkan sunuyor. Whatsapp’a kıyasla veri sıkıştırmada daha başarılı olan uygulamayı cihazınıza indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
😎 Minds – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
1.5 milyondan fazla üye sayısı ile kullanıcılarını ödüllendirmeye devam eden platform, kullanıcıların siteye olan bağlılığı ile öne çıkıyor. 2011 yılında Facebook’a rakip olarak tanıtılan Minds, kullanıcıları kripto paralar aracılığıyla destekliyor. Bill Ottman ve John Ottman tarafından kurulan hizmet veri güvenliğini ön plana çıkarıyor.
Dijital hakların korunmasına dikkat eden Minds, kullanıcılarına daha fazla görünme vaadediyor. İfade özgürlüğü, şeffaflık, gizlilik ve demokrasi konseptleri üzerine kurulan servisin uygulamasını kullanmak için buradaki bağlantıyı kullanabilir, hızlı bir şekilde üye olabilirsiniz. Arayüzün ana rengi sarı olarak seçilirken, sitenin sade tasarımının kullanıcılara büyük fayda sağladığı düşünülüyor.
9-) Signal – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
Whatsapp’ta belirtildiği gibi baştan başa şifreleme sisteminin kullanıldığı Signal sosyal medya platformunda güvenlik ön plana çıkarılıyor. Kişisel mesajların yanı sıra sesli not, emoji, GIF, video ve fotoğraf paylaşılabilen servis; Android’de SMS uygulaması olarak da kullanılabilmekte.
Diğer kullanıcılar tarafından bulunabilirlik için telefon numarası ile kayıt seçeneği kullanıcılara sunulurken, kullanıcılara VoIP numarası üzerinden de hizmeti kullanma imkanı veriliyor. %100 güvenli olduğunu iddia eden Signal’i kullanmak tamamen ücretsiz. Açık kaynak kodları ile bağımsız geliştiricilerin de desteğini alan servisi cihazlarınıza indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
10-) AltCensored – Facebook Alternatifi 10 Sosyal Medya Sitesi
“Youtube’un anlaşılmaz sansür politikasının” düşünce özgürlüğünde engel oldunu düşünen AltCensored, video paylaşım ve arşiv için önemli bir alan. Youtube üzerinde yayından kaldırılan videoların izlenebildiği platform, kullanıcıların her türden düşünceyi paylaşmasının doğal hakları olduğunu savunuyor.
5G’nin insanların sağlığı üzerinde negatif etkilerinin veya aşıların güvenilirliği üzerinde kısıtlama olmadan yorumların paylaşılabileceği platform, eski denilebilecek bir arayüze sahip. Logo tasarımında Youtube’a gönderme yapan AltCensored, Twitter üzerinde dört bini aşkın takipçiye sahip. Sekiz farklı dil seçeneğinin sunulduğu websitesi kanal, kategorize ve arama menüleri ile kullanımı oldukça kolay bir sosyal medya platformu. Silinen videoları izlemek ve etiketler ile arama yapmak için AltCensored sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..
İlginizi çekebilir:
Yasalaşan Düzenlemeyle Gelecek Sosyal Medya Cezaları Sonrası En Büyük Zararı KOBİ’ler Görecek