Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Facebook, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle Information Commissioner’s Office’nin (ICO) kendisine para cezası kesmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra 500 bin sterlin para cezasını ödemeyi kabul etti.

ICO, Temmuz 2018’de Facebook’a para cezası vereceğini açıklamıştı. Ofis ise Facebook’a cevap verme şansı vermeden önce kamuoyuna açıklama yaptı. Üç ay sonra ise Facebook’a resmi ceza bildirimini gönderdi. Facebook, para cezasına itiraz etti ve Haziran 2019’da mahkeme geçici bir karar verdi.

Aynı tarihte mahkeme, “ICO adına prosedürel adalet ve önyargı iddialarının temyiz başvurusunun bir parçası olarak görülmesi ve ICO’nun karar alma sürecine ilişkin materyalleri ifşa etmesi için gerekli olan şartların olmasının dikkate alınması” geçici kararını verdi.

Anlaşma şartlarına göre, Facebook hiçbir sorumluluk kabul etmedi. Şirket ayrıca, kısmen ICO tarafından açıklanan belgeleri tutmasına izin verdi. Çünkü kısmen Cambridge Analytica çevresindeki konularla ilgili kendi araştırmalarında yardımcı olabilirler. Bu soruşturma, ICO’nun talebi üzerine durduruldu.

Cambridge Analytica’nın veri koruma ihlalleri 2015’te gerçekleştiğinden, AB’nin 2018’deki genel veri koruma düzenlemelerinin uygulanmasından önce, ICO’nun alabileceği en yüksek para cezası 500 bin sterlindi. Suçlamalar Mayıs 2018’den sonra gerçekleşmiş olsaydı, potansiyel para cezası çok daha yüksek olabilirdi. Bu rakam Facebook’un yıllık cirosunun% 4’üne kadar çıkabilir.

ICO’nun komisyon üyesi yardımcısı James Dipple-Johnstone, “ICO, para cezası bildirimimize karşı temyizlerinin geri çekilmesi ve para cezası ödeme anlaşmamıza karşı itirazları için Facebook ile yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşılamaktadır. ICO’nun temel kaygısı, İngiltere vatandaş verilerinin ciddi bir zarar riskine maruz kalmasıydı.

Kişisel bilgilerin korunması ve kişisel gizlilik, yalnızca bireylerin hakları için değil, aynı zamanda bildiğimiz gibi güçlü bir demokrasinin korunması için de temel öneme sahiptir. Facebook’un veri korumanın temel ilkelerine uymak için önemli adımlar attığını ve atmaya devam edeceğini duymaktan memnuniyet duyuyoruz. İnsanların kişisel bilgilerini ve mahremiyetini koruma konusundaki bu güçlü taahhüdümüzle, Facebook’un bu davadaki olaylardan ileriye gidebilecek ve öğrenebileceklerini umuyoruz.” dedi.

Facebook’u temsil eden bir avukat olan Harry Kinmonth, “ICO ile anlaşmaya varmış olmaktan memnunuz. Daha önce de söylediğimiz gibi, 2015 yılında Cambridge Analytica ile ilgili iddiaları araştırmak için daha fazla şey yapmayı diliyorduk. O zamandan beri platformumuzda büyük değişiklikler yaptık, uygulama geliştiricilerin erişebileceği bilgileri önemli ölçüde kısıtladık. İnsanların bilgilerini ve gizliliğini korumak, Facebook için en büyük önceliktir. İnsanların bilgilerini korumalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için yeni kontroller oluşturmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.