15-29 yaş aralığındaki gençleri hedef alan, onların gelişimine katkı sunmayı hedefleyen ve onları sosyal projeler geliştirmeye teşvik eden Gelişim, Seninle Projesini bp Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Eda Gökay ile konuştuk. 2 Yılda 100 bin gence ulaşmayı hedefleyen sosyal sorumluluk projesi, gençlere sosyal projelerini hayata geçirebilmeleri için mentorluk, eğitim ve hibe destekleri içeriyor.
Ülkemizdeki genç nüfusun büyüklüğü hepimizin malumu. Ancak büyük bir genç nüfus, tek başına ne gençler için faydalı ne de ülkemiz için. Bu kapsamda gençlerin daha fazla çaba göstermesi gerekiyor elbette. Ancak sadece gençlerin atacağı adımlar da yeterli değil. Şirketlerin bu noktada devreye girmesi ve gençleri daha fazla desteklemesi gerekiyor. Bu tür çalışmalardan bir yenisi kısa süre önce bp Türkiye tarafından hayata geçirildi.
Gelişim, Seninle bir yandan gençleri profesyonel yaşama hazırlayan alternatif bir bilgi kaynağı. Ancak bununla da sınırlı değil. Program kapsamında Birleşmiş Milletler’in açıkladığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, toplum için sosyal fayda yaratacak projeler geliştirilmesine de destek olunacak. Gençler, topluma ve ülkeye fayda sağlayacak projeler geliştirmesi konusunda yüreklendirilecek, bu yolda doğru sonuca erişmeleri için eğitilecek. Projeleri seçilen gençler maddi ve manevi destek alacak ve hayata geçirilmesine destek olunacak.
Proje kapsamında 2 yılda 15-29 yaş arası 100 bin gence ulaşılması ve bu gençlerin profesyonel yaşama doğru yolculuğunda desteklenmesi hedefleniyor. Biz de projenin detaylarını konuşmak, gençlere neler vadettiğini daha iyi anlayabilmek amacıyla bp Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Eda Gökay ile bir araya geldik ve sorularımızı sorduk.
“Gelişim, Seninle” projesi ne vadediyor?
“Gelişim, Seninle projesinin hedef kitlesini genç nüfuslu ülkemizin 15-29 yaş aralığındaki mensupları oluşturuyor. Değişim ve dönüşüm içindeki dünya, gençlerin geleceğe her zamankinden daha hazır olmalarını gerektiriyor. Gelişim, Seninle gençlerimizin yetkinliklerini zenginleştirmek adına hayata geçen bir sosyal sorumluluk projesi.”
2 Yılda 100 Bin Genç
Proje ile kime ulaşmayı hedefliyorsunuz?
“Gelişim, Seninle gençlerimizin 21. yüzyılın gerektirdiği bilgi ve becerileri edinmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Projemiz kapsamında herkesin ulaşımına açık dijital platformumuzdan bilgi, makale, video ve içerikler paylaşıyor, dünyayı takip etmek isterken dil bariyerine takılan gençlerimizin kendilerini geliştirmelerine destek olmayı hedefliyoruz. Gençlere online eğitimler verilerek sosyal projeler geliştirmeleri için zemin hazırlanacak. Projelerin geliştirilmesinden uygulanmasına ve hatta projelerin hayata geçirilmesi için maddi destek verilmesine kadar gençlerin yanında olacağız. Bu süreçte, çalışanlarından oluşan gönüllüler, gençler ile birlikte çalışacak. Tüm çalışmalarımızın, planlamalarımızın, fikir üretip çözümler geliştirmemizin altında aslında tek bir neden yatıyor; yetkinliklerini ve becerilerini geliştirmek isteyen gençlerimize el uzatmak ve onlara destek olmak… Bunun için heyecanla ve umutla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki yılda 100 bin gencin yoluna ışık tutabilmeyi hedefliyoruz.”
Gençlere Yatırım Her Zamankinden Daha Önemli
“Tarihimizin belki de en dinamik dönemini geçirirken, her konuda bilginin sürekli güncellendiğini fark ediyoruz. Değişen ve dönüşen dünyada; yalnızca teknolojiyle başa çıkabilen değil, dijital dünyanın içine doğan bu kuşak geleceğin gerçek tasarımcıları olacak. Bu yüzden, gençlerimizin bilgi kaynakları, bilgiye erişimleri, kendilerini nasıl geliştirebileceklerini bilmeleri her zamankinden çok daha önemli.”
Profesyonelliğe hazırlanan gençlerin ihtiyacına yönelik içerikler
Proje, gençlerin hangi eksikliklerini gidermesine katkı sağlayacak?
“Gençler; dijital okuryazarlık başta olmak üzere, bilgi ve medya okuryazarlığı, yaşam ve meslek becerileri, öğrenme ve uyum sağlama, analitik düşünme, iletişim, iş birliği, esneklik ve liderlik gibi 21. yüzyıl yetkinliklerine ihtiyaç duyuyor. Çünkü 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olmak gençler için tercihen yapılacak bir durum olmaktan çıktı. Bu dünyada var olabilmeleri için adeta bir zorunluluk. Ne istediğini bilen, alanında yetkin ve sorumluluk sahibi, özgüveni gelişmiş ve duyarlı gençlerimizin çok büyük başarıları olacağına inanıcımız tam. Gençlerimizin kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamak ve onlara destek olmak için bu alanda bir proje geliştirdik.”
Proje pandemiden etkilense de yoluna devam ediyor
2019’da başlayan proje pandemiden nasıl etkilendi?
“Ülkemizin gençlerine fayda sağlayacak bu kapasite geliştirme projemizi, 2019 yılının sonunda Türkiye’yle tanıştırdık. Yapmayı planladığımız çalışmaları aktardığımız o günden bugüne, ne yazık ki küresel pandemi nedeniyle gündem çok değişti. Pek çok program, etkinlik ve günlük hayat pratiklerimizi gibi bizim projemiz de pandemiden etkilendi. Yüz yüze olacak şekilde planladığımız etkinlik ve eğitimlerimizi ertelemek zorunda kaldık. Ancak bu süreyi projemizi tamamen dijital hale getirmek için alt yapı çalışmalarımıza ayırdık.”
Bu zamana kadar nasıl çalışmalar yaptınız?
“Gelişim, Seninle; bp çalışanlarının da fikirleriyle gelişen ve çalışanlarımızın gönüllülüğü üzerine kurgulanan bir proje. Gençlere eğitmenlik, koçluk ve mentörlük yapacak çalışma arkadaşlarımız, Gelişim, Seninle’ye dahil olmadan önce, projemize özel tasarlanan Gönüllü Oryantasyonu’na katılıyor. Burada Gelişim, Seninle’nin amaç ve hedefleri, işleyişi, gönüllülük türlerinin detaylı özellikleri gibi konular gönüllülerimizle paylaşılıyor. Oryantasyon toplantılarında bütün soru ve önerilerin üzerinden geçiliyor. Bu süreçte; İstanbul’da üç, Gemlik’te ve Ankara’da birer toplantı düzenledik. Bu beş oryantasyon toplantısında da gönüllülerimizin motivasyon ve heyecanla gençlerle buluşacakları zamanı beklediğini tekrar gördük. Ayrıca haziran ayında dijital platformumuz www.gelisimseninle.com’u hayata geçirerek kendisini geliştirmek isteyen herkesle buluşmaya başladık.
Fiziksel aktiviteler dijitale kaydı
Gelişim, Seninle, hem dijital hem de gençlerle birebir buluşmalar ile hayata geçmesi planlanan bir projeydi. İlk başta dijital platformda gençlere bir alan yaratıp daha sonra yüz yüze eğitimler, workshoplar ve paneller organize edecektik. Gençlerin tasarlayacağı sosyal projeler gibi saha aktiviteleri projenin dijital platformdan sonraki ikinci ayağını oluşturuyordu. Küresel pandemi sonucunda gündelik hayat pratiklerimizde kuşkusuz pek çok şey değişti. Değişen dünya koşullarına adaptasyon ihtiyacı hepimiz için çok kısa süre içinde ortaya çıktı. Bu nedenle projemizin yol haritasında da bazı düzenlemeler yaptık. Projemizi tamamen dijitale aktarma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tasarladığımız öğrenci buluşmalarımız, eğitimlerimiz ve sosyal proje çalışmalarının tamamını online olarak gerçekleştireceğiz. Dijital portalımız hayata geçti. Şimdi sırada, eğitimler ve sosyal projelerin gerçekleştirilmesi ile bu anlamda koçların yani bp gönüllülerinin gençlere vereceği destek var.”
Gençler topluma faydalı projeler geliştirecek
Sosyal Projeler Programında süreç nasıl işliyor?
“Sosyal Projeler Programımız; öğrenci kulüplerinin ya da topluluklarının Gelişim, Seninle aracılığıyla aldıkları online eğitimler ile başlıyor. Eğitimlere katılmak için bir başvuru sürecimiz olacak. Başvuru süresi sonunda seçilen kulüp veya topluluklar, eğitimler alacaklar ve kendi projelerini geliştirmeye hak kazanacaklar.
Öğrencilerin geliştirecekleri projelerin Birleşmiş Milletler’in açıkladığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, toplum için sosyal fayda yaratacak projeler olmalarını bekliyoruz. İki sezon olmak üzere planladığımız online eğitimlerimizi 2021 itibarıyla başlatacağız. 42 öğrenci kulübüne 2021 yılının Şubat ve Mayıs ayları arasında eğitim verilecek. Eğitimlerini takiben öğrenciler planladıkları projeleriyle maddi destek için başvurularda bulunacaklar. Değerlendirmelerin ardından Temmuz-Ağustos ayları aralığında kazananları açıklayacağız. Kazananlar, Ekim itibarıyla projelerini hayata geçirmeye başlayacaklar.
İkinci eğitim grubu ve proje başvuru grubu ise Ekim itibarıyla çalışmalarına başlayacak. Eğitimlerini tamamlayan gençler yine projeleriyle başvuruda bulunacaklar. Katılımcılar arasından ikinci proje etabını kazanan gençlerimiz ise 2022 Ocak ayında açıklanarak, projeleri üzerinde çalışmaya başlayacaklar.”
Gençlere projelerini hayata geçirebilmesi için hibe verilecek
Gençlere ne tür destekler verilecek?
“Öğrenciler Sosyal Projeler Programı dahilinde, eğitimlerini tamamladıktan sonra projelerini şekillendirecekler. Projelerini tasarladıklarında, öğrenci kulüpleri veya topluluklar, maddi uygulama desteği için başvuruda bulunabiliyorlar. Seçilenler de 10 bin TL’lik bir destek almaya hak kazanacak. Bu projeleri geliştirme sürecinde hem eğitimlerde edindikleri bilgileri değerlendirebilecekler hem de program boyunca bp gönüllüsü Takım Koçları ekiplerin yanında olacak. Yani Takım Koçları, gençlerin aldığı eğitimlerde yer aldıkları gibi; proje iş planını tartışılmasından hedef kitle konusunda tavsiyeler vermeye ve elbette projenin uygulama sürecini birlikte takip etmeye kadar destek verecekler. Bu sayede gençlerle bp profesyonelleri arasında bir köprü oluşturmak ve kuşaklar arası bilgi aktarımını da sağlamak istiyoruz
bp çalışanları tecrübelerini aktaracak
Gelişim, Seninle projesi, bp Türkiye çalışanlarının fikirleriyle ortaya çıkan bir proje ve gönüllülük esasına dayanıyor. bp çalışanları gençlere eğitmenlik, mentörlük ve koçluk yapacak; iş hayatında edindikleri tecrübeleri gençlerle paylaşacaklar. Yani Gelişim, Seninle eğitmen, mentör ve koçları bp’de yıllardır çalışan, profesyonellerden oluşuyor. Her bir gönüllünün özelliklerine uygun olabilecek farklı kategoriler ile değer yaratmayı hedefliyoruz. Mentörler ve koçlar Gönüllü Oryantasyonu’na katılıyorlar ve gençlere destek olmak için en doğru şekilde hazırlanıyorlar. Bütün program boyunca da destek verecekleri öğrencilerin yanında olmak için sabırsız olduklarını da eklemek isterim.
gelisimseninle.com gençler için alternatif bilgi kaynağı
Gelişim, Seninle’nin herkesin ulaşımına açık ve ücretsiz dijital platformu, gelisimseninle.com’da dört ana başlıkta paylaşımlarda bulunuyoruz. Yabancı dil bariyerine takılan gençlerimiz için Türkçe içeriklerle dünyadan güncel haberler, bilgi ve makale paylaşımları ‘Kişisel Gelişim’, ‘Çalışma Yaşamına Hazırlık’, ‘Aktif Sorumlu Yurttaşlık’, ‘Güncel’ başlıkları altında yer alıyor. Ayrıca bp’nin ‘emniyet, saygı, mükemmellik, cesaret ve tek ekip’ başlıklarından oluşan beş temel değerini kapsayan interaktif içerikler ve videolar bulunuyor.
Alanında uzman kişiler, gençlerin odağındaki influencer’lar, fikir önderleri konuk olarak yazıları ya da videolarıyla platformda yer alıyorlar. Konuk yazarlarımız Gelişim, Seninle takipçileriyle ilham verici hikayelerini, deneyim ve görüşlerini paylaşıyorlar. Gelişim, Seninle aynı zamanda Twitter ve Instagram sayfalarından da takip edilebiliyor. Youtube kanalından da içeriklere ulaşmak mümkün.”
“BP değil, bp”
Şirketin ciddi bir dönüşüm sürecinde olduğunun altını çizen Eda Gökay sıfır emisyon şirketi olma 2050 veya daha erken bir tarihte sıfır emisyon şirketi olma hedeflerini de belirtti. Bu noktada iş yapış biçimlerinden stratejilerine dek birçok değişim yaptıklarını ve hatta bu dönemde daha az resmi ve modern olduğu gerekçesiyle büyük harfle “BP”yazmaktan bile vazgeçtiklerine değindi. Bunun yerine daha ulaşılabilir bir marka imajı veren küçük harfle “bp” logo kullanımı yaptıklarını ifade etti.
“Türkiye’de de bir asrı aşkın süredir verdiğimiz hizmetlerin, farklı alanlarda enerji sunan bir şirket olarak, içinde bulunduğumuz toplumun ihtiyaçları konusunda sorumluluk alıyoruz. Çünkü doğrudan ya da dolaylı değdiğimiz herkes için bir fark yaratabileceğimizi biliyoruz.” dedi ve gençleri projeden faydalanabilmeleri için platforma davet etti.
Gelişim, Seninle projesi hakkında daha fazla bilgi almak ve içeriklere erişmek için tıklayın.
İlginizi Çekebilir:
NOVA IoT Programı ile Tek Tuşla Ofis Yönetiliyor