Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
4 dakika

Yönetilen hizmetler sektöründe çalışan Telcoset’ten çalışmaları hakkında bilgi aldık. Ayrıntılar haberimizde

“Yönetilen hizmetler” özellikle pandemi döneminde duyduğumuz bir terim oldu. En basit açıklamayla bir kurumun bütün BT ihtiyaçlarının uçtan uca yönetilmesi anlamına gelen “yönetilen hizmetler” dünyada yaklaşık 25 senelik bir geçmişe sahip. Türkiye’de bu sektörde çalışan Telcoset Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran’ın verdiği bilgiye göre, ülkemizde henüz bu kadar bir süreden söz etmek mümkün değil. Baran’a Türk BT sektöründe en çok tercih edilen yönetilen hizmet türünün ne olduğunu sorduğumuzda, ağ yönetimin öne çıktığını ifade ediyor. Baran ile görüşmemizde ayrıca gündemde yer alan Büyük İstifa konusunu da değerlendirdik.  Telcoset Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baran’la gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi aşağıda okuyabilirsiniz.

 “Yönetilen hizmetler” son dönemde sıkça duyduğumuz bir terim. “Yönetilen hizmet” deyince ne anlamalıyız? Ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

“Yönetilen hizmetler” bir müşterinin tüm BT sistemlerinin uçtan uca yönetilmesidir. Bunun içerisinde ağ (network sistemleri) , sistem bileşenleri, işletim sistemleri, Microsoft sistemleri, sanallaştırma sistemleri ve donanım sistemleri yer alıyor. Network tarafında; LAN, WAN, WLAN, internet, hat yönetimi, internet hat yönetimi ve operatör yönetimi, güvenlik tarafında da güvenlik sistemleri, güvenlik duvarı (firewall), IPS, Ddos ve SSL visibility bulunuyor. Bu tarz ürünlerin yönetim işletim hizmetlerinin tamamen entegratörler, yönetilen hizmetler servisi veren şirketler tarafından yapılması. Burada yaklaşım şöyle: Hem arıza tarafı hem de günlük operasyon tarafı uçtan uca Information Technologies Infrastructure Library- Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi’nin (ITIL)belirlediği prensipler veya ISO 20000 standartlarına uygun şekilde yapılıyor. Müşterilere katma değeri, müşteri kendi sistemlerinde BT tarafındaki sistemlerle bu kadar yoğun ilgilenmek ekip kurmak zorunda kalmadan kendi işlerine odaklanarak çalışmalarını sağlıyor. Entegratör şirketlerin tüm operasyonlarını belirli bir garanti vererek yapıyor. Bu işin de böyle bu şekilde uçtan uca BT sistemlerinin yönetilmesine ‘yönetilen hizmetler’ diyebiliriz

Telcoset, yönetilen hizmetler konusunda neler yapıyor?

Telcoset olarak yönetilen hizmetler tarafında bir önceki soruda bahsettiğim tüm bileşenlerde hizmet sunuyor. Bu hizmetleri Sunucu İşletim Sistemi Yönetimi, Sanallaştırma Yönetimi, SQL Yönetimi, IIS Yönetimi, Dosya Sunucu Yönetimi, Aktif Dizin Yönetimi, Yedekleme Yönetimi, Veri Tabanı Yönetimi, E-Posta (Exchange Yönetimi), Parça Hariç / Konsinye Hariç Bakım Hizmeti, Sistem Destek Hizmeti, Hizmet Yönetimi, Helpdesk Hizmeti şeklinde sıralayabiliriz.

Pandeminin dünyada yükselişe geçmesiyle dünyada dijitalleşmenin yükselişe geçtiğini biliyoruz. Bu eğilim, sizin işlerinizi nasıl etkiledi?

Pandeminin bizim işlerimize de etkisi oldu. Bu etkiyi olumlu yönde değerlendirebiliriz. Çünkü yaşanan pandemi nedeniyle şirketlerin çalışma düzenleri değişti. Bu durumda şirketlerin dijitalleşme konusunda farkındalıklarını artırdı. Artık ofislere gelmeden de uzaktan çalışılabileceği ve işlerin eksiksiz yürütülebileceğinin görülmesi yeni sistemlere yatırım yapılmasını hızlandırdı. Bu sayede şirketler uzaktan çalışma ile ilgili sistemlere, güvenlik, network gibi sistem bileşenlerindeki yatırımlarını arttırdı.  Dolayısıyla da hem uzaktan bağlanan kişilerin güvenliği sağlamak önemli bir konu haline geldi hem de çalışacakları kapasitelerinin artırılması ile ilgili çalışmalar artırıldı. Böylelikle şirketler dijitalleşmeye yatırım yapmanın bir zorunluluk olduğunu gördüler ve bu farkındalığın hızlanarak devam edeceğini düşünüyorum.  Çünkü herkes hibrit yöntemine dönüyor. Dolayısıyla sistemler her iki türü de karşılayacak bir BT altyapı sisteminin oluşturulması önemli. Kısaca pandemi ile birlikte işlerimizin arttığını diyebiliriz. Kurulum, dizayn ve sistemlere bakım desteği konusunda firmalarla çalışıyoruz.

 Türkiye’deki şirketler yönetilen hizmetler kapsamında en çok hangi hizmetleri tercih ediyor?

Türkiye’deki şirketler yönetilebilir hizmetler kapsamında  özellikle network yönetimi tarafı bayağı aktif durumda. İşletim sistemi yönetimi, Microsoft sistemlerin yönetimi, sanallaştırma yönetimi ve bu sistemlerin çalıştığı donanımların yani service storage (servis depolama) back up (destek) gibi donanım sistemlerinin yönetimleri çok popüler durumda. Veritabanı yönetimi, network alanında güvenlik tarafında ise , LAN, WAN, WLAN, hat, firewall WAF yönetimi müşterilerin en çok talepte bulunduğu alanlar.

Dünya ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki yönetilen hizmet pazarını değerlendirebilir misiniz?

Dünya ile karşılaştırdığımızda Türkiye’deki pazar küçük.  Daha çok yol alınması gerekiyor Dünyada bu standart neredeyse 25 senedir oturmuş ve bu durum devam ediyor. Müşteriler genelde yurt dışında tüm sistemlerine bu şekilde yönetilen hizmetler kapsamında büyük entegratörlere veriyorlar ve onlara yönettiriyorlar. Biz bizim tarafta bu farkındalık özellikle son 6 -7 senede daha çok arttı. Özellikle pandemi ile birlikte daha fazla artış görüyoruz. Ama pazarın daha çok artması gerekiyor. Her yerde müşteriler kendi işlerine odaklanmakla birlikte BT ekipleri tutuyorlar ve bu BT ekiplerinin değişikliklerinde problemler yaşıyorlar. Dolayısıyla, yavaş yavaş pandemi ile birlikte bu farkındalık onlar da da arttı ve bununla birlikte pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz

Pandemiyle birlikte Büyük İstifa sorununun gündemde olduğunu ve bu sorunun en çok BT sektörünü etkilediğini biliyoruz. Bu konuda Türkiye’deki durum nedir? Sizin yaptığınız özel çalışmalar var mı?

Büyük İstifa çok önemli konulardan biri. Kaynak bulmak,  o kaynakları belli projelere entegre etmek artık çok daha zor hale geldi. Özellikle Türkiye’de bu durum daha farklı.  Gençlerin yurtdışına gitmesi, deneyimli iş gücünün daha iyi teklifler alması bizleri çok zorlayan bir durum haline geldi. Şu anda da kaynak tarafında bütün BT sektöründe, entegratörler müşterilerimiz de dâhil  herkes aynı sıkıntıyı yaşıyor. Biz bu durumu en az sıkıntıyla atlatmak için uzun yıllardır gençleri alıp yetiştirme  modelimizle ilerlemeye çalışıyoruz. Tam olarak yeterli olmasa da etkili olduğunu düşünüyorum. Yeni mezun gençleri alıp belirli alanlarda başlatıp sonra gruplara dağıtıyoruz Bu modelle bertaraf etmeye çalışıyoruz ama çok kolay olmadığı kesin.  Çünkü belirli bir deneyimi yakalamak çok zaman gerektiriyor. 5-6 senelik deneyimi kısa sürede bulma şansınız çok yok. Biz de bu nedenle İK ekiplerimizle yoğun şekilde soruna çözüm getirebilmek için kafa yoruyoruz.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz