Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
6 dakika

İki yıl önce kurulan Uniteroom, interaktif online konferans alanında faaliyet gösteriyor. Kurucuları girişimlerini anlattı

Uniteroom, 2020 yılında kurulan ve interaktif online konferans ve sistem yönetimi plaformu  alanında faaliyet gösteren bir start-up. Mustafa Burak Dost ve Avni Burak Özşahin’in hayata geçirdiği Uniteroom, eğitim dünyasına rahatlık getireceğini düşünüyor. Girişim şu an 17 kişilik bir ekip ve ve tamamı yazılımcıdan oluşuyor. Kurucuların verdiği bilgiye göre, Uniteroom 30 milyon TL değerlemeye ulaşmış durumda. Kuruculardan Avni Burak Özşahin, kuruluş amaçlarını şöyle açıklıyor: “[Online eğitimde]çok sayıda, bağlantı kopması gibi teknik aksaklıklar, ödevlendirmenin ve ödev takibinin nitelikli olmaması, doğru bir ölçme-değerlendirme yapılamaması, sınavlarda kopya çekme meyili gibi türlü sorunlar yaşandığına şahit olduk. Uniteroom’u geliştirirken amacımız, hayatımızda kalıcı bir yer edineceğini düşündüğümüz online eğitimde yaşanan tüm bu sorunların önüne geçmek, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online’a taşmak ve öğrencilere daha verimli bir ortam sunmaktı.”

Uniteroom kurucuları Mustafa Burak Dost ve Avni Burak Özşahin, girişimlerini anlattı.

 Uniteroom fikir nasıl doğdu? Nasıl bir hikayeniz var?

Mustafa Burak Dost (MBS): Digitech çatısı altına kurulan Uniteroom için “interaktif online konferans ve sistem yönetimi platformu” diyebiliriz. Yeni nesil online eğitim ve kurumsal toplantı-seminer-konferans gibi dijital uygulamalar sunuyoruz. Özellikle eğitim dünyasına konfor getireceğini düşündüğümüz Uniteroom, 2,5 yıl önce üniversitede aldığım ek ders esnasında, eğitmenin daha anlaşılabilir olması için kullandığı yardımcı aplikasyonlar sayesinde gelişen bir proje. Birden fazla programın aynı anda çalışması yerine tek bir platformdan tüm ihtiyaçları karşılayabilmesi fikriyle yola çıktık. Ortağım Avni Burak Özşahin ile beraber bu fikir için hemen harekete geçtik ve Aralık 2020’de Digitech’i kurduk. 5 ay içinde de alanında tecrübeli isimlerden oluşan ekibimizi oluşturduk. Proje, pandemi öncesinde hayata geçse de böyle bir sistemin gerekliliğini öngörebiliyorduk. Pandemi dönemi ise bize olan ihtiyacı ve talebi artırdı. Uniteroom’u eğitim kurumları ve şirketler için iki yapıda hizmet sunmak üzere geliştirdik. Okullara/akademilere ayrı, şirketlere ayrı modüller ve arayüzler sunuyoruz. Özellikle pandemi döneminde artış gösteren online eğitim, konferans veya toplantı gibi tüm görüşmeler Uniteroom ile çok daha zahmetsiz bir şekilde yapılabiliyor.

 Küresel rakiplere göre farkınız neler, bahsedebilir misiniz? 

Avni Burak Özşahin (ABÖ): Uniteroom’u hayata geçirirken özellikle dünya çapında kullanan ve bugün pazarın öncüleri konumunda olan platformlarda olmayan özelliklere yoğunlaştık. Zirveler, organizasyonlar, seminerler ya da webinar’ların 1000’den kişi katılımcıyla, üstelik çok daha interaktif yapılabilmesine olanak sağlıyoruz. Bu tarz bir teknoloji Türkiye’de ilk. Uniteroom yazılımının arka tarafında kullandığı makine öğrenimi teknolojisi sayesinde kişilerin raporlama ve analizleri herhangi bir efor sarf etmeden gerçekleştirmeleri mümkün. Uniteroom’un en ayırt edici özellikleri kişilerin test ortamına katılmadan kimlik doğrulama yapabilmesi ve bilginin ve en doğru şekilde ölçülmesine olanak sağlaması. Bir diğer ayırt edici özelliğimiz ise şirketlerin İK departmanları, Uniteroom İK analiz programı sayesinde işe alım sürecinde binlerce özgeçmişin üzerinden geçmek zorunda kalmadan, programın karakter analizi özelliğiyle, kişinin istenilen kriterlere uyup uymadığını kolayla tespit edebiliyor. Bunların yanı sıra, birçok rakibe oranla fiyatlarımız daha uygun. Ayrıca küresel rakiplerde ses ve video aktarımı 8 saniye gecikmeliyken; Uniteroom’da 3 saniye gecikmeyle yapılıyor.

Uniteroom’un çözümlerine bir örnek

17 kişilik ekip, 30 milyon TL’lik değerleme

Kaç kişilik bir Ar-Ge ekibiniz var? Ne kadarlık yatırım yaptınız ya da aldınız?

MBD: Toplamda 17 kişilik bir ekibimiz var ve tamamı yazılımcılardan oluşuyor. Girdiğimiz yatırım turunda 30 milyon TL’ye yakın değerlemeye ulaştık. Amacımız, 2022 yılı içinde ulaşabildiğimiz kadar kurumsal ve akademik kurumlara Uniteroom’u tanıtmak ve kullandırmak. Akabinde yılın ilk çeyreğinin sonunda ikinci yatırım turuna çıkarak küreselleşme yolundaki ilk adımlarımızı atmak.

Uniteroom online eğitimdeki sorunlara ne gibi çözümler üretiyor?

ABÖ: Türkiye’de yapılan araştırmaların verileri incelendiğinde, online eğitimin faydalı yönlerinin olduğu belirtilse de, etkileşimin kısıtlılığı, derse aktif katılamama, bireysel farklılıklara uygun olmaması, derse girişte sorun yaşanması, altyapı ve fırsat eşitsizliği, içerik ve materyal eksiklikleri olduğu ifade ediliyor. Bizler de bu süreçte çok sayıda, bağlantı kopması gibi teknik aksaklıklar, ödevlendirmenin ve ödev takibinin nitelikli olmaması, doğru bir ölçme-değerlendirme yapılamaması, sınavlarda kopya çekme meyili gibi türlü sorunlar yaşandığına şahit olduk. Uniteroom’u geliştirirken amacımız, hayatımızda kalıcı bir yer edineceğini düşündüğümüz online eğitimde yaşanan tüm bu sorunların önüne geçmek, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online’a taşmak ve öğrencilere daha verimli bir ortam sunmaktı. Uniteroom’da video konferans uygulamalarının birden fazla panel ve platformun aynı anda kullanılması zorunluluğunun önüne geçilmesini sağlıyoruz.

Eğitim için oluşturduğumuz yapıda, admin/eğitmen arayüzleri ve yetkilendirmeleri sayesinde okul hiyerarşisi içinde bir işleyiş sağlanıyor. Öğrencinin kendini değerlendirmesini ve ders takibini kolaylaştırırken, eğitmenin de öğrenciler için şeffaf ve doğru değerlendirmeler yapmasını sağlıyor.  Sınav oluşturma ve notlandırma modülleri birlikte çalışıyor. Böylece eğitmen sahip olduğu verilerle kolay ve adil bir degerlendirme yapma şansına sahip oluyor. Yapay zekâ destekli sistemimiz sayesinde, belirlenen kurallar nezdinde,  hareket dedektörleri katılımcıları sınav süresi boyunca anlık takip ediyor ve öğrencinin yeni bir sekme açması, kafasını sağa-sola çevirmesi gibi aksi bir durumda rapor şeklinde gözetmene veya sınav sorumlusuna iletiyor. Böylelikle etik ve adil bir sınav ortamı yaratılırken, öğrencilerin bilgi düzeyi de en doğru şekilde ölçümlenebiliyor.

Hedef bu yıl en az 10 üniversiteye ulaşmak

Online eğitimde size göre kurumların dikkat etmesi gereken önemli noktalar neler?

MBD: Her şeyden önce her eğitim kurumunun kendine özel bir programı olması gerekiyor. Çevrimiçi eğitimde, eski taleplerle pandemiden sonra oluşan talepler birbirinden çok farklı. Geçtiğimiz 2 sene içinde gördük ki, kullanıcının isteklerini programına adapte edebilmiş olan yeni nesil eğitim platformları alışılagelmiş olanlardan çok daha başarılı. Yeni nesil eğitim platformları, dersi yönetecek olan kişi ve kurumların inisiyatifine bırakarak, akıcılık ve yaratıcılığa yardımcı olacak altyapısal donanıma göre kurgulanırlar.

Bununla birlikte eğitmenlere mutlaka çevrimiçi eğitimin nasıl olması gerektiğine dair kısa eğitimler verilmeli, püf noktaları ve handikapları anlatılarak alabilecekleri önlemler aktarılmalı. Sınıftaki tahta kadar platform da profesyenel bir şekilde kullanabilmeli. Örneğin, PDF’ler hazırlamalı, dersi oyunlaştırmalı, chat kısmını kullanarak dersi interaktif hale getirmeli. Sık sık memnuniyet anketi yaparak programdaki eksikler konusunda geri bildirim veren kişi olmalı. Özetle; hem dersi, hem öğrenciyi hem de programı yöneten ve yönlendiren kişi yine öğretmen olmalı.

Uniteroom online eğitimdeki sorunları çözmek istiyor

Girişim olarak KOBİ’lere hangi katma değerleri sunuyorsunuz? KOBİ’ler sizden nasıl faydalanıyor?

 ABÖ:  Artık online toplantılarda aradıklarımız, taleplerimiz değişti ve gelişti. Daha hızlı, interaktif, katılımcı sınırı olmayan, kolay kullanılabilir olan ve her şeyin tek panel üzerinden yürütüldüğü online toplantılar istiyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde bu vaatlerin hepsini yerine getiriyor aynı zamanda kurumların ihtiyacına uygun özel ve özgün arayüzler de tasarlıyoruz. Böylece, ister büyük ister küçük etkinlik ve toplantılar olsun, büyük salonlara kaynak harcanması gerekmiyor. Ayrıca, kurum karşı tarafa da teknolojiyi bilen, kullanan çok daha kurumsal, profesyonel ve vizyoner bir algı sunuyor. Çok daha büyük kurumlar ise 1000+ kişi katılımcıyla yapılabilmesine imkan sunduğumuz toplantıları yine daha az maliyetle iki kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Kurumlara özel hazırladığımız webinar, filigran, haberleşme, anket ve analiz modülleri de iş süreçlerini kolaylaştırıyor. Örneğin, herhangi bir kararla ilgili çalışanlarından fikir almak isteyen kurumlar, Uniteroom’un özel arayüzünde duyurular yapabiliyor, anketler açabiliyorlar. Çalışanlarını teker teker analiz edebiliyor ve iş verimliliklerini net bir şekilde anlık olarak görebiliyorlar.

Uniteroom’un hedef ve yatırımları nelerdir? Bilgi verebilir misiniz?

 MBD: Önceliğimiz, eğitim kurumları. Online eğitimlerin arttığı bir dönemde, yaşanan aksaklıkların önüne geçmek ve öğrenciler için daha verimli bir ortam oluşturmak ilk hedefimiz. Bu anlamda sunduğumuz yeniliklerle eğitim dünyasına yeni bir soluk getireceğimize inanıyoruz. 2022 yılı içerisinde en az 10 üniversiteye ulaşmak istiyoruz. Bununla birlikte online görüşemeye ihtiyaç duyan KOBİ’ler dahil irili ufaklı tüm kurumlar da odak noktamızda. Uzun vadedeki hedefimiz, özellikle online eğitimde geri kalmış ve pazar açığı olan ülkelere ulaşmak. Gelecek 5 yıl içinde online eğitim ve toplantıların giderek yaygınlaşacağını ve pazar büyüklüğünün 2 trilyon dolara çıkacağını ön görüyoruz. Bu pazarda Türk menşeli bir şirket olarak ülkemizi gururla temsil etmek istiyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda ciromuzu 1 milyon dolar üzerine çıkarmak da hedeflerimiz arasında.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmayı unutmayın!

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz