Koronavirüsün pandemi haline gelmesi ile birlikte hastalıklara karşı korunmada en büyük silah yüz maskeleri oldu. Yüz tanıma algoritmaları için en büyük düşman haline gelen maskeler, geliştiricilerin yeni çözüm yolları aramasına neden oldu. Maske kullanımın artmasıyla algoritmada yüzde elli oranına kadar başarısızlık kaydedildi.
COVID-19 salgının genişlemesi ile birlikte maske kullanımı arttı. Bulaş riskini en aza indirmek için kullanılan maskeler, istihbarat ve güvenlik alanlarında kullanılan yüz tanıma algoritmaları için dezavantaj haline geldi. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan makalede, yüz tanıma teknolojilerinin güncel maske kullanımında büyük oranda başarısız kaldığı belirtildi.
Algoritmaların gelişmişliğine bağlı olarak %5 ve %50 oranında başarısızlık elde edildiğini belirten enstitü, Mei Ngan uzmanı ile yorumunu rapora yansıttı. “Pandemiden sonra, yüz tanıma teknolojisinin maskeli yüzlerle nasıl başa çıktığını anlamamız gerekiyor.” ifadesini kullanan Ngan, algoritmaların geliştirilmesinin yeni odakları olduğunu söyledi. Yaz sonu itibariyle yüz tanıma doğruluğunu tekrar teste tabi tutulacağını belirten NIST, birebir olarak adlandıracağımız yüz tanıma sistemini test etmişti.
Yüz tanıma algoritmaları göz çevresinden elde edilen veriler ile adapte oluyor
Amerika Birleşik Devletleri’ne yayınladığı raporlar ile güvenlik alanında önemli katkılar sunan enstitü, farklı senaryolar üzerinde de çalışabilir. Özellikle havaalanları, cadde ve yüksek güvenliğe sahip bölgelerden elde edilen yüz verileri çalışmalara katkı sunabilir. Tek şahıs için birçok verinin elde edildiği teknolojide makine öğrenimi daha kolay sağlanabiliyor. Maske kullanımında makine öğrenimini güvenlik risklerine yol açabileceğini belirten The Intercept, konu ile ilgili bir makale yayınlamıştı.
Özel şirketler ise gelişen dünya koşullarına uyum sağlama konusunda önemli adımlar atıyor. Burun bölgesinin de maske ile kapatılması sonucunda yüz tanıma ile sağlanan diğer verilerin kullanılmaması şirketleri harekete geçirdi. İris tarama ve göz bölgesinde oluşan kırışıklık algılamaları ile algoritmalarını değiştiren özel şirketler, yeni normale adapte olmuş durumda.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Forbes Dünyanın En Değerli 100 Markasını Açıkladı: Zirvede Yine Apple Var
Türk Telekom, 8 Ekibe Toplamda 1.2 Milyon Lira Girişim Yatırımı Yaptı