Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

ESET ve Wandera, iOS ve Android uygulama mağazalarında yer alan 50’den fazla uygulamanın kötü amaçlı olduğunu tespit etti. Gerekli çalışmaların sonucunda Apple ve Google, bu uygulamaları mağazalarından kaldırdı.

Akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya, büyük bir uygulama pazarı çıktı. Tüketiciler bugün, milyonlarca farklı uygulamayı akıllı telefonlarına yükleyip kullanıyorlar. Ancak bu kadar çok uygulamanın oluşu, beraberinde bazı güvenlik sorunlarını da getirdi. Bilgisayar korsanları, geliştirdikleri kötü amaçlı yazılımlar ile tüketicilere farklı alanlarda saldırmaya çalışıyorlar.

Google ve Apple, mağazalarında yer alan 50’den fazla uygulamayı kaldırdıklarını açıkladılar. Teknoloji devlerinin bu uygulamaları mağaza dışı bırakmalarının nedeni ise milyonlarca kullanıcıyı etkileyebilecek sahte reklamlar gösteriyor olmalarıydı. Mağazalardan kaldırılan uygulamaların tespiti, dünyanın en bilindik siber güvenlik şirketlerinden bir tanesi olan ESET ve İngiltere merkezli Wandera tarafından yapıldı.

Eset, yaptığı çalışmaların sonucunda Google Play Store’da bulunan 42 uygulamayı ortaya çıkarttı. Bu uygulamalar, yeni bir adware olan “Ashas” içeriyordu ve kullanıcılar tarafından da milyonlarca kez indirilmişlerdi. Bilgisayar korsanları, bu adware yardımı ile tüketicilere hem tam ekran rahatsız edici reklamlar gösteriyorlardı hem de telefonla ilgili hassas verilere (depolama boyutu, uygulama sayısı, batarya durumu, işletim sistemi sürümü) erişiyorlardı.

Eset’in tespit ettiği uygulamalardaki tek sorun bunlarla da sınırlı değildi. Bilgisayar korsanları, bu uygulamaların Google’ın güvenlik testlerine takılmaması için zekice bir yöntem kullanmışlar. Geofencing olarak isimlendirilen ve son dönemlerde uygulama geliştiricilerinin fazlasıyla tercih ettiği bu teknik, bilgisayar korsanları tarafından Ashas’ın Google’a takılmaması için kullanılmıştı.

İşte Eset’in belirlediği uygulamalardan bazıları;

Smart Gallery
SaveInsta
Mini Lite Facebook
Video Downloader
Free Video Download
Heroes Jump
Flat Music Player

Wandera ise daha çok App Store üzerinde çalışmalarını sürdürdü ve 17 adet uygulamada kötü amaçlı yazılım tespit etti. Wandera’nın keşfettiği kötü amaçlı yazılımlar Hindistan merkezli “AppAspect Technologies” isimli bir uygulama şirketine ait. Şirket, tüketicilere sahte reklam tıklamaları yaptırıyor ve telefonların uzak bir sunucuya bağlanmalarını sağlıyordu. Hatta bu uygulamalar kullanıcıların bilmeden premium hesaplara da kayıt olmasını sağlıyordu.

Artık bu uygulamaların hiçbiri, uygulama mağazalarında bulunmuyor. Ancak, uygulama pazarına her gün binlerce yeni uygulamanın ekleniyor. Bu noktada yapılabilecek en iyi şey, özellikle kaynağına güvenmediğiniz uygulamaları indirmeden önce tekrar düşünmeniz.