2021 yılının temmuz ayında, Huawei ve IPSOS araştırma şirketi tarafından 18-56 yaş arası kişiler arasında yapılan araştırma raporu yayınlandı. Rapor, Türkiye’deki pandemi sürecinde kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, bu konularda yaşadıkları sorunlar ve önlemler ile akıllı saat satın alma ve kullanım tercihlerine ışık tutuyor.
Rapora göre Türk halkının neredeyse yarısı son 1 yıllık süreçte ekonomik durumlarından ve stres düzeylerinden memnun değil. Salgın süreci, uyku kalitesi ya da iş-özel hayat dengesi gibi yaşam kalitesini doğrudan etkileyen durumlar üzerinde bariz olumsuz etkiler oluşturdu.
Dr. Sertaç Doğanay ise raporu değerlendirdi ve “Akıllı giyilebilir cihazlar günümüzde daha çok ‘well-being’ kavramı içerisinde değerlendirilirken, teknolojinin gidişatına baktığımızda daha bir hastalık ortaya çıkmadan bunun gerçekleşme ihtimalini hesaplayarak kullanıcısına haber verecek ve tüm hayat kalitemizi, insanlık tarihinde görülmemiş derecede değiştirecek. Akıllı saat ve bilekliklerin günümüzde geldiği aşama, özellikle pandemi döneminde yalnızca hayatımızı iyileştirmekle kalmıyor, hayatımızı da kurtarabiliyor. Özellikle cilt sıcaklığı ve kandaki oksijen oranını ölçme gibi özellikler, doğrudan içinde bulunduğumuz salgın hastalığın daha en başında hemen fark edilebilmesini ve önlem alınabilmesini sağlıyor.” açıklamasını yaptı.
Salgının topluma etkisi
Yayınlanan rapora göre toplumun %70’i TV karşısında daha fazla zaman geçirdiğini ve fiziksel aktivelerinin azaldığını belirtiyor. Bununla birlikte çeşitli sağlık semptonlarının belirginleştiğini ve kilo aldıklarını da ekliyor. Katılanların arasında fazla kilolu olan kişilerin oranı %52 olarak belirtildi. Salgının topluma etkisi ile en yaygın görülen sağlık sıkıntılarının başında enerji eksikliği ve uyku düzeni sorunları geliyor. Ayrıca yeme düzensizliği de ön plana çıkıyor.
Araştırmaya katılanların yaklaşık %75’i fiziksel ve zihinsel sağlıklarını iyileştirme ihtiyacı duyuyor. Fiziksel sağlığın iyileştirilmesine özellikle kadınlar gerek duyuyorken, zihinsel sağlığın iyileştirilmesine en çok 18-24 yaş aralığında yer alanlar ihtiyaç duyuyor. Normale dönmek adına yapılan kilo verme ve doktor kontrolü faaliyetlerinin yanı sıra dış görünüşlere dikkat etmek de kişilerin planları arasında yer alıyor.
Akıllı saat ve bilekliklerin yeri
Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı akıllı saatlerin ya da akıllı bilekliklerin kilo vermek gibi çeşitli hedefleri yakalamayı kolaylaştıracağını düşünüyor. Araştırmaya katılanların pek çoğu pandemi nedeniyle sorun yaşadığını kabul ediyor, fakat yardım konusunda akıllı saatlerin yeri olabileceğine inanıyor.
Katılımcıların %20’den fazlası akıllı saat kullanıyor ve %19’u da akıllı saat almak istiyor. Bu tabloya göre, akıllı saat kullanım oranı 1 yıllık süreç içerisinde iki katına çıkabilir. Araştırmaya katılanlar arasında, bir akıllı saatte olması gereken en popüler özelliklerin başında adım sayar geliyor. Nabzı ölçer ve uyku monitörü ise takip ediyor. Ayrıca stres seviyesi öğrenmek de katılımcıların ilgi alanına dahil. En çekici özellikler sıralamasında ise ilk iki sıra uzun pil ömrü ve su geçirmezliğe gidiyor.
İlginizi çekebilir:
Huawei Watch 3 Serisine Video Saat Yüzü Desteği Geldi
Huawei MateView inceleme: Alınır mı? Kimin için Uygun?
Huawei Watch 3 Serisi Petal Haritalar Desteği Alıyor
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.