Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Orman yangınları şiddetlenirken, Avustralya’nın iklim değişikliğine uyum sağlamak için yeni yollar geliştiriyor. Sundrop Farms, bu girişimin en iyi örneği olarak karşımız çıkıyor. Görünüşte çorak bir bölgede yer alan tesis, ileride yaşanabilecek gıda krizlerine çözüm olacak çalışmalara imza atıyor.

Güney Avustralya, Port Augusta’nın hemen dışında domates yetiştirmek için sadece güneş ışığı ve deniz suyu kullanan öncü bir tesis, sadece birkaç yıl içinde “dikey çiftçilik” hareketinin önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

2016 yılında kurulan Sundrop Farms tesisi, görünüşte kurak arazilerde yılda 17.000 ton domates  (Avustralya’nın toplam mahsulünün % 15’i) yetiştiriyor. Çiftlikte, 123 metre yüksekliğindeki bir güneş kulesine yönlendirilmiş 23.000 panelden oluşan bir ağın topladığı güneş ışığıyla çalışan bir arıtma tesisi yer alıyor. Ürünlerin sulamasında, bu tesis tarafından arıtılan deniz suyu kullanılıyor.

Yaklaşık 300 kişinin çalıştığı fabrika toprağa ihtiyaç duymuyor; 180.000 domates bitkisi, günde tuzdan arındırma yoluyla işlenen 1 milyon litre su kullanılarak, yığınlar halinde hidroponik olarak yetiştiriliyor.

Maliyet Son Derece Yüksek!

Sundrop’un modelinin uygulanabilirliği hakkında bazı şüpheler var. Bir kez kurulup çalıştırıldığında kaynak açısından hafif olabilir, ancak 50 dönümlük siteyi kurmak, tipik bir hidroponik tesisinden önemli ölçüde daha fazla olan 200 milyon dolara mal oldu. Geliştirme, Güney Avustralya hükümetinden 6 milyon dolarlık hibe fonu ile desteklendi.

Ana alıcı ile domates için normal piyasa fiyatından önemli ölçüde daha yüksek toptan satış fiyatları üzerinden 10 yıllık bir anlaşma imzalandı. Ancak operasyonun ticari olarak kendi ölçeğini tutup tutmayacağı henüz net olarak bilinmiyor.

Sundrop Farms’ın temelini oluşturan güneş ışığı-deniz suyu tarım konsepti, umut aşılamaya devam ediyor. İlk olarak Katar’da pilot uygulaması yapılan, şimdi Ürdün’de daha fazla test edilen on yıllık Sahra Ormanı Projesi, tarım için daha büyük çöl arazilerinin “yeniden bitkilendirilmesini” öneriyor. Girişim Norveç, AB ve ABD’den destek alıyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz