Bilim insanları, ürettikleri yapay nöronlar aracılığıyla zarar görmüş sinirlerin tamir edilebileceğini ve felç olmuş hastaların yeniden hareket edebileceğini düşünüyor.
Bilim insanları İngiltere’de, felci yenebilecek, hastaların beyin fonksiyonlarını yeniden artırabilecek ve hatta onların zihinlerini makinelere bağlama potansiyeli olan yapay nöronlar üretti. Bu biyonik nöronlar sinir hücrelerinden aldığı sinyalleri doğal sürecinde işleyip daha sonra vücudun ilgili yerine yolluyor. Bu bazen diğer nöron hücreleri, diğer organlar ya da vücudun başka bir parçası olabiliyor.
İngiltere’nin Bath Üniversitesi’nde yürütülen projenin sorumlularından Alain Nogaret, biyonik nöronun işleyişini şöyle özetliyor: “Diyelim vücudunuzun bir yerinde, mesela beyninizde Alzheimer gibi bir hastalığınız var ya da yaştan ve bazı hastalıklardan dolayı nöron akışınızda sorun var ve bu durum hareketlerinizi etkiliyor. Teorik olarak yapay nöron projesinin iddiası, bu bozulmuş akışı biyonik akışla değiştirip sistemin yeniden çalışmasını sağlamak.“
Haberin tamamı için tıklayın.