Black Friday Siber Saldırılar
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

E-ticaretin önemli oranda yoğunlaştığı ‘Black Friday’ döneminde, siber saldırılar 3 kat artış gösterdi. E-ticaret siteleri için siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ‘FinTech’ girişimi PCI Checklist Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kıvanç Harputlu; konuya ilişkin açıklamasında araştırmaların, online alışverişte siber risk artışının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini gösterdiğinin altını çizdi.  

Pandemi döneminde artan online alışveriş, e-ticaret sitelerinin geleneksel Kasım ayı kampanyalarıyla yeni bir rekora koşarken siber güvenlik risklerini de beraberinde getirdi. Pandeminin başladığı Mart ayından bu yana artarak devam eden siber saldırılar, e-ticaretin önemli oranda yoğunlaştığı ‘Black Friday’ sürecinde normal günlerin 3 katına çıkarak adeta zirveye ulaştı. E-ticaret siteleri için siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ‘FinTech’ girişimi PCI Checklist Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kıvanç Harputlu; konuya ilişkin açıklamasında araştırmaların, online alışverişte siber risk artışının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini gösterdiğinin altını çizdi.  

Güvenli online alışveriş deneyimi için ödeme ekosistemindeki tüm aktörlerin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Harputlu ayrıca; bankaların ve ödeme sistemcilerinin, globalde her yıl yüzde 23 oranında artan üye iş yeri risklerini yüzde 35 oranında düşürdüklerini de sözlerine ekledi. ‘Statista’ verilerine göre Türkiye e-ticaret pazarında 2020-2024 yılları arasında her yıl yüzde 20 büyüme öngörüldüğünü belirten Harputlu, açıklamasında “Bu, dünyada Türkiye’yi en hızlı büyüyen ülke konumuna getiriyor. E-ticaret büyümesinde dünya ortalaması ise yüzde 8 oranında” dedi. Saldırganların finans ve sigortacılık sektörüne yönelik yaptığı saldırılarda finansal veriye ulaşma motivasyonunun yüzde 91 olduğunu söyleyen Harputlu şöyle devam etti: “Bu oranın e-ticarette yüzde 99 olması, kötü niyetli kişilerin kart verisine ulaşma amaçlı yaptığı saldırılarda e-ticaret sektörünü açıkça hedef aldığını gösteriyor. Ayrıca yapılan bu saldırıların yüzde 75’i (Kaynak: Verizon DBIR) de şirket dışındaki kişiler tarafından gerçekleştiriliyor ifadelerine de yer verdi.  

E-ticarette yaşanan siber saldırı artışı, banka ve ödeme sistemlerine de ciddi zararlar veriyor

E-ticarette Siber Saldırı Artışı

E-ticarette yaşanan siber saldırı artışı ile ilgili açıklamada; yapılan saldırıların, e-ticaret siteleri kadar banka ve ödeme sistemcilerine de ciddi zararlar verdiğinin altı çizildi. Kıvanç Harputlu; bu kapsamda PCI Checklist müşterisi olan bankaların ve ödeme sistemcilerinin, globalde her yıl yüzde 23 oranında artan üye iş yeri risklerini yüzde 35 oranında düşürdüklerini söyledi. Harputlu, daha sonra “Şu an Türkiye’de 6 bin üye iş yerinin denetimini sağlayan ve gün geçtikçe müşteri sayısı artan PCI Checklist olarak amacımız 2022 ile birlikte Türkiye’nin e-ticaret güvenliğinde örnek ülke olmasını sağlamak” ifadelerini de sözlerine ekledi.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Evden Çalışanlara Yapılan Siber Saldırı Sayısında, Yüzde 140 Artış Meydana Geldi 

Seyahat, Konaklama ve Perakende Sektörlerine 60 Milyar Siber Saldırı Gerçekleşti

Siber Saldırı Riskini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz