Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Artırılmış gerçeklik birçok farklı alanda farklı amaçlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu uygulamalardan biri de tıp alanından geldi. Buna göre artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalar böcek ve örümcek fobilerine karşı kullanılmaya başlandı. 

Teknoloji sağladığı kolaylıklar ile birçok teknik ekipmanın etkin ve hızlı bir şekilde kullanılmasını, hastalıkların teşhisini ve tedavisini mümkün kılıyor. Son dönemde kullanılmaya başlanan yeni bir özellik diğerlerinden farklı olarak örümcek ve böcek fobisiyle mücade ediyor.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre böcek ve örümcek fobisi olan hastalar üzerinde kullanılmaya başlanan yeni uygulama, olumlu sonuçlar vermeye başladı. Artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip bir mobil uygulama yüklenen cep telefonuyla böcek ve örümcek gibi fobileri olan kişiler tedavi edilebiliyor.

Yeni tedavi yöntemiyle kişinin o anda bulunduğu ortamda üç boyutlu olarak görsel uyarılma sağlanıyor. Kişiyi rahatsız eden böcek ya da örümcek gerçekten elinin ya da kolunun üzerinde varmış gibi algılaması sağlanıyor. Telefonun kamerasının yakaladığı alana baktığında kişi, telefondaki yazılım sayesinde o görsel alanda üç boyutlu olarak böcekler ortaya çıkıyor. Bu yöntemle kişinin fobilerine karşı korkusunun azaltılması ve ilerleyen aşamada fobinin tamamen yok edilmesi hedefleniyor.

Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Bu yöntemleri, temeli bilişsel davranışçı terapiler arasında yer alan maruz kalma uygulamalarında kullanıyoruz. Rahatsız eden uyarana kişiyi maruz bırakma amacıyla korktuğu nesneyi terapi odasına taşımış oluyoruz. Şu anda elimizdeki sistemde örümcek ve böcek fobisi üzerinde çalışmamızı sağlayacak mevcut yazılım var. Kişi terapi odasında üç boyutlu olarak böceği görebiliyor, elinin üzerinde böcek ya da örümcek yürüyormuş gibi algılayabiliyor” dedi.