Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından bölge salgın hastalık riskiyle karşı karşıya. Deprem bölgesinde hangi salgınlar patlak verebilir? Bunlarla nasıl başa çıkılır?
Deprem bölgesindeki büyük sorunların başında salgın hastalık ve hijyen geliyor. Tuvalet ve temiz su ihtiyacı karşılanmazsa birçok hastalığa davetiye çıkabilir. Üstelik önümüzdeki günlerde bu sorun çok daha ciddi bir boyuta ulaşabilir. Olası hastalık tehlikelerine karşı aşılanma da tavsiye ediliyor.
Kahramanmaraş’ta Kanalizasyon ve İçme Suyu Birbirine Mi Karıştı?
Depremin ilk günlerinden beri bilgi aktaran CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk, Kahramanmaraş’ta kanalizasyon ve içme suyu kaynaklarının birbirine karışmış olabileceğini söyledi.
Yetkililer de içme suyunun kullanılmaması üzerine bazı açıklamalar da bulunuyor. Sözcü gazetesine demeç veren Prof. Dr. Mehmet Ceylan ise bölgede çok ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini belirtti.
Cansız Bedenlere ve Kemirgenlere Dikkat!
Deprem bölgesinde enkaz altında pek çok cansız beden var. Üstelik bazı yerlerde kokuların yayılmaya başladığı da söyleniyor. Mehmet Ceyhan, cansız bedenlerin doğrudan hastalık yapmayacağını ancak risk oluşturduğunu ifade ediyor. Sonuçta deprem bölgelerinde binlerce cansız beden var. Aç kalan hayvanlar, maalesef bu bedenleri parçalayabilirler. İşte bu da hastalığa yol açabilir.
Mehmet Ceyhan, bölgenin bir süre sonra fareler ile mücadele etmek zorunda kalabileceğini ifade ediyor. Bunun da kuduza yol açabileceğini söylüyor. Bilim insanına göre başıboş köpeklerin yol açabileceği kuduz riski çok daha yüksek seviyede. İnsanların kuduz kapmış hayvanlar tarafından ısırılması da ölümcül olabilir. Mehmet Ceyhan, nüfusun en azından yüzde 20’si kadar kuduz aşısı temin edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
“Tetanostan Korkmalıyız”
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre tetanos riski de en az kuduz kadar yüksek. Bilim insanı şöyle diyor: Depremde en çok korktuğumuz şeylerden biri de tetanostur. Çünkü bu yıkıntı altından çıkarılan yaralıların eğer bir şekilde 5 yıl içinde tetanos aşısı olmadığı öğrenilebilirse hemen çıkarılır çıkarılmaz yapılacak ilk işlerden biri onlara tetanos aşısı yapmak olmalı. Tetanos da kuduz da çok yüksek oranda öldürücü. Tanıyı koyduğunda kurtarmak çok zor…
Toplu Yaşamla Her Türlü Hastalık Birbirine Bulaşacak
Ceyhan sadece tetanos ve kuduzun değil, diğer hastalıkların da salgın haline geleceğini söyledi. Profesörün açıklaması şu şekildeydi: Tam bu sene artan grip, COVID-19, RSV gibi, solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin çok arttığını ve insanların eski senelere oranla çok daha yüksek oranda bu hastalıklara yakalandığını konuşurken oldu deprem. Şimdi ortam soğuk ve bu insanların aileleri ayrı değil. Büyük çadırlarda, salonlarda, toplu halde tutuyoruz bu insanları. O insanlar solunum yoluyla her türlü hastalığı birbirlerine bulaştıracaklar.
Onun için bölgedeki insanların öncelikle grip aşısı olması lazım. COVID-19’un yayılmasını önlemek için de aşısı eksik olanların aşılarının tamamlanması lazım. Bunun planlamasını oradaki insanlara bırakmamak lazım. Bunu Sağlık Bakanlığı’nın düşünmesi lazım.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!