Kahramanmaraş depreminden sonra gönüllü uygulama geliştiricileri tarafından hazırlanan farklı uygulamaları sizin için derledik.
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremi, 10 ilde yıkıcı sonuçlara neden olurken birçok vatandaşımız iletişimi ve deprem ihbarlarını Twitter üzerinden yapmaya başladı. Ülkemizdeki uygulama geliştiricileri de vatandaşların ve afetzedelerin kullanması için birçok faydalı uygulamayı geliştirdik. Zamanla yarıştığımız ve yönetimsel sorunların yaşandığı bu dönemde, geliştirilen uygulamalar depremzedeler için faydalı olabilir.
Bu zor günlerde biraz olsun işinize yarayabilecek faydalı internet sitelerini bir araya getirdik. Bu sitelerin büyük kısmında şu anda filtre ve bilgileri doğrulama mekanizması yok. Zamanla yarıştığımız için bu paylaşımı yapıyoruz, ancak bu sitelerde kötü amaçlı kişilerin de olabileceğini unutmamak da fayda var.
Deprem Çağrı
Türk bir geliştirici tarafından tasarlanan internet sitesi, Twitter üzerindeki deprem çağrısı yapılan tüm paylaşımları tek bir ekranda topluyor. Deprem bölgesi olarak ilan edilen 10 ili ayrı ayrı veya toplu bir şekilde filtreleyebiliyorsunuz. Site, her 5 saniyede bir akışı otomatik olarak yenileyerek güncel bir şekilde paylaşımları takip etmenizi sağlıyor.
Bunun yanında sitenin üst kısmında Anlık Akış ve Ses Var adında iki ayrı sekme de var. Anlık Akış sekmesi depremle ilgili tüm çağrıları filtreliyor. Ses Var sekmesi ise sadece enkaz altından ses alındığı belirtilen paylaşımları filtreliyor.
Ayrıca her paylaşımın altında paylaşımı yapan hesabın kaç gün önce açıldığı da belirtiliyor. Bu sayede dezenformasyon amacıyla açılmış ve sahte paylaşım yapabilecek hesapları tespit etmek kolaylaşıyor. Sitenin üst kısmındaysa AFAD, Ahbap ve İhtiyaç Haritası gibi güvenilir hesapların da Twitter adresleri yer alıyor.
Depremzedem Hasta Arama
Bekir Furkan Zadegil ve Yunus Emre Canğa tarafından hazırlanan bu açık kaynak kodlu internet sitesi sayesinde ülke çapındaki hastanelerin paylaştığı güncel veriler üzerinden hastaların hangi hastanelerde olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca hastaların hangi bölümlerde bulunduğu, giriş yapıldığı sıradaki durumları ve hangi şehirlerden nakil edildikleri gibi verilere de ulaşabiliyorsunuz.
Afetharita Web Sayfası
Afetharita, Twitter ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden gelen yardım taleplerinin nereden geldiğini belirterek haritalandırıyor. Arama kurtarma ekipleri de bu veriler eşliğinde ihtiyaç olan yerlere odaklanabiliyor.
Enkaz Dinleme Uygulaması
İTÜ öğrencilerinin geliştirdiği bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için internet gerekmiyor ve hiçbir veri kaydedilmiyor.
Kalacakyer Web Uygulaması
Kalacakyer, soğuk kış günlerinde evlerini kaybetmiş depremzedelerin ücretsiz şekilde kalabilecekleri yerleri gösteren internet sayfası. Bu noktada depremzedelerin herkese güvenmemesi gerektiğini, az da olsa kötü niyetli insanlar olabileceğini hatırlatmak da fayda var.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!