Son bir yıla yakın zamandır ardı arkasına gelen ekonomik kriz ve enflasyonist baskılar nedeniyle birçok şey pahalılaştı. Ama kiralar zamlardan en çok etkilenen gider kalemi olarak tüketicinin bütçesine yansıdı. Son olarak Kahramanmaraş merkezli depremle birlikte zaten yüksek olan kiralar daha da tırmanışa geçti. Sonunda kiracılar çareyi Şikayetvar’da buldu!
Her geçen gün artan hayat pahalılığı içerisinde kiracılar için en büyük harcama kalemini barınma ihtiyacı için ödenen kiralar oluşturuyor. Enflasyon, ekonomik kriz derken bir de üstüne deprem felaketinin gelmesinin ardından zaten yüksek olan kira zamları daha da yükseldi. Bu duruma karşı ise kiracılar taleplerini Şikayetvar’da duyurmaya başladı. Astronomik kira artışlar, kötü ev sahibi muameleleri, hukuksuz davranışları ve tehditleri en çok şikayet edilen konu oldu. İşte detaylar!
Depremi Bile Fırsata Çevirenler Var
Enflasyon nedeniyle neredeyse takip edilemeyen fiyat artışları, haliyle tüm vatandaşları zor durumda bırakıyor. Ancak bu artışlardan en önemlisi ise kira fiyatlarına yapılan zamlar oldu. Neredeyse son bir yıldır çok fazla kiracı bu konuda mağdur olurken, geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketi de kiraların yeniden artmasına neden oldu. Depremin yaşandığı illerden çevre illere gelmek zorunda kalan depremzedeler, bu illerde ev ararken fahiş fiyatlarla karşılaşmaya başladılar. Bu konuda ise tüketiciler ve markalar arasında çözüm ve işbirliği sağlamaya çalışan Şikayetvar’a çok sayıda vatandaş taleplerini bildirmeye başladı. Astronomik kiralara tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin bir an önce gerekeni yapmalarını ve kira zamlarının yeniden düzenlemesini istedi.
Şikayetvar’a Gelen Tepkilerden Örnekler
Ülkenin hemen hemen her şehrinden kiralara yönelik bu artışlar konusunda Şikayetvar’a ev sahiplerine yönelik şikayetler ulaşıyor. Bu şikayetlerden bazıları şöyle:
Mersin’de kiralar İstanbul’u geçti
Mersin’de deprem sonrası göçün artmasından dolayı inanılmaz fahiş fiyatlar uygulanmakta olup kira fiyatları neredeyse İstanbul’u geçmiş durumda. Utanç tablosu. Bunun bir kriteri ve dayanağı olmalı. Denetim söz konusu değil ve acilen Mersin’de bu konuyla alakalı bir devletin soruşturma açması gerekiyor.
Antalya’da 1+1 evler 10.000 TL’den başlıyor
Antalya’dan yazıyorum. Kiralar çok yüksek. Buna bir çözüm bulunmasını istiyorum. 2 buçuk sene önce taşındım ve ev satılıyor. Ev bakıyorum. Asgari maaş 8.500 TL iken 1+1 evler 10.000 TL’den başlıyor. Kiralara bir yaptırım getirilmeli.
20 gün önce 4.000 TL olan kiralar, şu an 11.000 TL
Bağcılar’da oturuyorum. Ev sahibi binanın 43 yıllık olması nedeniyle evi satacağını söyledi, bu sebeple taşınmak durumundayım. Bölge olarak yüksek kiralar olduğu için İstanbul’dan uzak bölge olarak Arnavutköy’e taşınmak istedim, İstanbul Arnavutköy ilçesinde 20 gün önce 4.000 TL olan kiraları şu an 11.000 TL’ye kadar çıkardılar ve taşınamıyorum çok zor durumdayız. kiralar çok yüksek!
Ev sahibim resmen tehdit ediyor
Antalya Kepez’de yaşıyorum. 3 yıldır aynı dairede oturuyorum. 1.250 TL olan kiramı, ev sahibi 7.500 TL yapmak istiyor. “Ya öde, ya çık” diyor. İlk girişte tahliye taahhütname imzalandı. Tarih var mı hatırlamıyorum. Resmen tehdit ediyor. Yüzde 600 zam olur mu buna dur diyecek kimse yok mu?
Sokaklarda mı yatalım?
Ev sahibim 4 bin olan kiramı 10 bin yapmak istiyor devletin verdiği yüzde 25’lik zam oranına uymuyor bana baskı yapıyor kiralık ev bulamıyoruz asgari ücretle çalışan bizler ne yapalım sokaklar da mı yatalım devletimizin bu kira işine el atmalıdır maaş belli artık ev kiraları bir maaşdan fazla oldu buna acil müdahale gerekiyor.