Sosyal medya devi Facebook, platformda paylaşılan içeriklerin doğruluğunu onaylama işlemi gerçekleştirip bilgi kirliliğini ve yanlış haberleri engellemeye çalışıyor. Şirket, bu işlemin sürecini hızlandırmak için görevlendirilen bir toplulukla sözleşmeli olarak anlaştı.
Platform üzerinden yapılan paylaşımlarda içeriklerin doğruluğunu onaylama sürecini hızlandırmak için yeni bir yöntemi test ettiklerini duyuran Facebook, paylaşımları gözden geçirmek üzere belli bir sayıda çalışanı işe alacaklarını açıkladı. Sözleşmeli olarak işe girecek çalışanlar, yanlış bilgi içeren bir paylaşımı tespit etmek için gereken süreyi kısaltmaya yardımcı olacak. Yeni yöntem, platform üzerinde görülen yalan ve eksik bilgi akışı oranını önemli ölçüde azaltacak. Şirket, yeni veri doğrulama sürecini tüm dünyaya genişletecek.
Sosyal medya devi, pek çok kez platform içerisindeki yanlış bilgi akışıyla yeterince savaşmadığına yönelik eleştiriler almıştı. Daha önce platform üzerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin sarhoş olduğu izlenimini veren ve içeriğiyle oynanmış bir video görüntüsü paylaşılmış, bunun üzerine şirket eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Video daha sonrasında yanlış bilgi içermesi sebebiyle platformdan kaldırılsa da bu süre içerisinde milyonlarca görüntüleme almıştı. Skandalın ardından şirketin CEO’su Mark Zuckerberg dahi sürecin daha hızlı olması gerektiğiyle ilgili çalışanları uyarmıştı.
Yetkililer şirketin önümüzdeki aylarda konuyla ilgili olarak yeni bir süreci test edeceklerini açıkladı. Yeni döneme geçilmesiyle birlikte Facebook, yanlış veya eksik bilgi içeren bir paylaşımı test etmek için ilk adımda teknolojiye güvenecek. Yazılıma tanımlanan otomatik öğrenme metodu yoluyla şirket bir kullanıcının geçmişte yalan veya eksik bir paylaşım yapıp yapmadığını kontrol edecek. Daha sonra içerik, inceleme için işe alınan topluluk çalışanlarına gönderilecek ve burada içerikteki iddiayı kanıtlayan ya da aksini ispat eden herhangi bir gösterge olup olmadığı araştırılacak. Ardından doğrulama için görevlendirilmiş kişiler, topluluk çalışanlarından elde ettikleri veriyi hangi içeriklerin gözden geçirilmesi gerektiğiyle ilgili olarak sınıflandırmak üzere kullanacak.
Yeni süreçle ilgili bir blog yazısı paylaşan Facebook Ürün Müdürü Henry Silverman, süreci en yaygın yalan haber türlerinden biri olan ünlülerin öldüğüne dair yapılan paylaşımlar üzerinden örneklendirdi. Silverman’a göre artık bir ünlünün öldüğünü iddia eden bir paylaşım varsa ve topluluk çalışanları bu haberle ilgili başka bir kaynak bulamadıysa veya aynı ünlünün o gün içinde sahne aldığıyla ilgili bir habere rastlanıyorsa, çalışanlar içeriği yalan bilgi olarak işaretleyebilecek.
Facebook, süreci hayata geçirmek için YouGov ve Appen’la çalışacak
Küresel bir kamuoyu araştırma ve veri inceleme şirketi olan YouGov, paylaşımları incelemek için işe alınan topluluk çalışanlarının farklı bakış açılarını temsil ettiklerinden emin olmak için Facebook’la birlikte çalışacak. Aynı zamanda Axios’a göre topluluk çalışanları, yapay zekâ ve otomatik öğrenmeyi geliştirmek için veri sağlama hizmetinde bulunan Avustralya merkezli şirket Appen aracılığıyla işe alınacak.
Sosyal medya devinin bünyesinde olan Instagram da uzun süredir yanlış ve eksik veri akışıyla savaşmak üzere bazı adımlar atıyordu.