Sosyal medya platformu Facebook, kullanıcılara anket doldurarak para kazanmayı vaad ettiği bir uygulamayı yayınladı.
Facebook’un yeni geliştirdiği bir diğer uygulama ise online anket uygulaması olan Viewpoints. Kullanıcılara Viewpoints’te katıldıkları anket başına para kazanma vaadi veren Facebook, kullanıcıların güvenini kazanmaya ve platformda tutmaya yönelik hareketler sergiliyor.
Ülkemizde de Pollective adında online bir araştırma platformu bulunuyor. Geçtiğimiz yaz kullanıcılara sunulan araştırma platformu Pollective’in amacı ise Facebook’tan biraz daha farklı. Kullanıcılarla markalar arasında bir köprü görevi edinen uygulamada spordan sağlığa, futboldan teknolojiye kadar çok çeşitli araştırma konuları ve soruları yer alıyor. Kullanıcılar, ilgilerini çeken bir araştırmaya katılıp ‘havuç’ biriktirip kendi merak ettiği soruları da yine platform üzerinden yayınlayabiliyor. İlerleyen süreçlerde daha da geliştirilecek olan platformun temel amacının kullanıcı yararı olduğu belirtiliyor. Ayrıca Pollective de 2020 yılında kullanıcılarına katıldıkları araştırma başına para ödemeye başlayacak.
Pollective’de kullanıcılar platforma katıldıktan sonra e-posta, yaş, cinsiyet, şehir gibi bilgilerle profillerini oluşturup istediği araştırmaya katılabiliyor. Facebook’ta benzer bilgilerle oluşturulan profillerle ‘Programs’ olarak adlandırılan kısa anketlere katılmanızı isteyecek ve katıldığınız anketler sonucunda para verecek.
Eğer kullandığınız bir Facebook hesabınız varsa bilgiler otomatik olarak dolduruluyor. Bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra karşınıza çıkan anketleri toplayıp puan kazanmanız gerek. Topladığınız puanlar sonucunda ise Facebook kullanıcılara para ödeyecek.
Facebook’un kullanıcılara ne kadar para ödeyeceği ise şu için bilinmiyor.
Kullanıcıların akıllarındaki en büyük soru işareti de tabi ki Facebook’un adının sık sık geçtiği güvenlik ve gizlilik durumları oldu. Şirket kullanıcı bilgilerini sorumlu bir şekilde ele alacaklarını ve üçüncü taraflara satmayacaklarını taahhüt ediyor.
Viewpoints’e sadece 18 yaş ve üzeri kullanıcılar katılabiliyor. Ayrıca uygulama şu an için yalnızca ABD’de kullanıma açık. Facebook ilerleyen süreçlerde farklı ülkelere de sunmayı düşündüğü platformu Türkiye’ye getirir mi getirmez mi sorusu ise akıllarda yer edindi bile.