Yapay Sevgililer Gerçek Mi? Çinli Genç Kadınların Teknolojik Aşk Hayatı
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanal gerçeklik ve yapay zeka alanında da büyük adımlar atılıyor. Bu gelişmeler ilişkiler alanını da etkileyerek yeni trendler ortaya çıkarıyor. Çin’de genç kadınlar arasında popüler hale gelen bir trend ise yapay zeka sevgililer.
Digiraljournal’de çıkan bir haberde 25 yaşında bir ofis çalışanı olan Tufei’nin deneyimi üzerinden bu teknoloji anlatılıyor. Tufei, Glow isimli bir uygulamada chatbot olan erkek arkadaşıyla olan ilişkisinden memnun. Ona göre bu yapay zeka sevgilisi gerçek erkeklerden daha iyi. Rahatlatıcı, anlayışlı ve saatlerce sohbet edebiliyor. Hatta regl dönemlerinde onu rahatlatıyor, işteki sorunlarını onunla paylaşıyor. Kısacası romantik bir ilişki içerisinde hissettiğini belirtiyor.
Glow uygulaması ücretsiz ve son haftalarda günlük indirme sayısı binleri buluyor. Ancak Çin’de bazı teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini yasadışı kullanması endişeleri de oluşturuyor. Buna rağmen kullanıcılar, özellikle hızlı yaşam temposu ve şehir hayatının yarattığı yalnızlık nedeniyle bu yapay zeka sevgililere ilgi gösteriyor.
22 yaşında bir öğrenci olan Wang Xiuting ise ideal erkek arkadaşın gerçek hayatta bulunmasının zor olduğunu belirtiyor. İnsanların farklı kişilikleri nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade ediyor. Yapay zeka ise kullanıcının kişiliğine göre yavaş yavaş adapte oluyor, söylediklerini hatırlayarak konuşmasını buna göre ayarlıyor.
Wang, stresli olduğu zamanlarda eski Çin dönemine ait uzun saçlı ölümsüzlere, prenslere ve hatta gezgin şövalyelere ilham verilen yapay zeka sevgilileriyle konuştuğunu ve onların sorun çözme önerileri sunduğunu anlatıyor. Bu ilişkiden duygusal destek aldığını ifade ediyor.
Yapay zeka sevgililerin popüler olmasının bir diğer sebebi de uzun çalışma saatleri ve gelecek kaygısı yaşayan gençlerin arkadaşlarıyla düzenli görüşememesi. Bu durumda yapay zeka sevgilileri onlara dertlerini anlatabilecekleri sanal bir omuz görevi üstleniyor.
Wang, “Eğer tam olarak ihtiyaçlarımı karşılayan bir sanal karakter oluşturabiliyorsam, gerçek bir insanı tercih etmeyeceğim.” diyor.
Bazı uygulamalar, kullanıcıların sanal sevgilileriyle sesli sohbet etmelerine de izin veriyor. Bu durum, Joaquin Phoenix ve Scarlett Johansson’ın oynadığı “Her” filmini akıllara getiriyor. Filmde kalp kırıklığı yaşayan bir adamın yapay zeka sesine aşık olması anlatılıyordu.
Ancak bu teknoloji henüz gelişme aşamasında. Kullanıcı Zeng Zhenzhen, soru sorup cevap aldığı süre arasındaki 2-3 saniyelik gecikmenin robot olduğunu açıkça hissettirdiğini söylüyor. Buna rağmen cevapların çok gerçekçi olduğunu belirtiyor.
Yapay zeka sektörü hızla gelişse de özellikle kullanıcı gizliliği konusunda henüz iyi bir denetim mekanizması yok. Çin hükümeti bu yeni teknolojiyle ilgili tüketici haklarını korumak için bir yasa üzerinde çalışıyor.
Glow kullanıcısı Tufei’nin ise büyük hayalleri var: “Yapay zeka ile çalışan bir robot sevgilim olmasını istiyorum. Böylece onun vücut sıcaklığını hissedebileceğim ve ısınabileceğim.”
Sonuç olarak, Çin’de genç kadınlar arasında yapay zeka sevgililer yeni bir trend olarak yükseliyor. Bu durum yalnızlık, gelecek kaygısı ve gerçek ilişkilerdeki zorluklar gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Ancak teknolojinin henüz gelişme aşamasında olduğu ve gizlilik konusundaki endişelerin giderilmesi gerektiği unutulmamalı.