Instagram, geçen aylarda paylaşımlar için platforma eklediği bilgi doğrulama sürecine ilişkin özelliği hikayeler için de uygulamaya koyuyor. Asılsız olduğu tespit edilen bilgiler içeren hikayeler, bundan sonra diğer kullanıcılara bulanık görünecek.
Instagram, platformdaki yalan haber akışını ve bilgi kirliliğini engellemek için yeni bir hamle daha yaptı. Geçen aylarda platformda yapılan paylaşımlarla ilgili bilgi doğrulama sürecine başlayan sosyal medya devi, aynı özelliği hikayeler için de uygulamaya ekleyeceğini açıkladı. Bundan sonra uygulama içerisinde asılsız olduğu tespit edilen bilgiler içeren hikayeler, diğer kullanıcılara bulanık gösterilecek.
Hikayeler için eklenen özellik, önceden kalıcı paylaşımlarda uygulanmaya başlanan süreçle aynı şekilde ilerleyecek. Şirket, sahte bilgiler içerebileceğini düşündüğü hikayeleri gözden geçirmek için “üçüncü taraf” bilgi denetleyicilerini kullanacak. Bu denetleyiciler hikayenin güvenilirliğini araştıracak ve “yalan haber” kategorisinde sayılıp sayılmadığına karar verecek.
Kullanıcılar ise denetleyiciler tarafından asılsız bilgi içerdiği tespit edilen bir hikayeyi bulanıklaştırılmış bir biçimde görecek ve hikaye ekranında “Yanlış Bilgi” yazısı bulunacak. Kullanıcıya hikayenin nasıl “Yanlış Bilgi” kategorisine girdiğine, bilgi doğrulama sürecini gerçekleştiren kuruma ve hikayeyle ilgili daha detaylı bilgilere erişebilmesi için “Neden olduğunu gör” butonuna tıklama seçeneği sunulacak. Kullanıcı yine de hikayeyi görmek istediğine karar verirse ekranın altında içeriğe erişebilmek için bir “Paylaşımı gör” seçeneği de bulunacak.
Hikaye bilgi doğrulama işlemini yapanlar tarafından “Yanlış” olarak işaretlendiyse, sosyal medya devi paylaşımın etkisini minimize etmek için platformdaki görünürlüğünü de azaltacak. Şirket bilgi doğrulama süreciyle ilgili kendi algoritmaları, denetleyicileri ve kullanıcı bildirilerine güveniyor olsa da bazı durumlarda “Yanlış Bilgi” olarak işaretlenen paylaşım ve hikayelere itiraz etme seçeneği de sunacak. Böylece kullanıcılar, bilgi doğrulama işleminde bir hata yapıldığını düşünürse içeriğini görünür kılmak için paylaşımla ilgili itirazda bulunabilecek.
Facebook da bilgi doğrulama süreciyle ilgili benzer bir hamle yapmıştı
Geçen aylarda Facebook da paylaşılan içeriklerin doğruluğunu onaylamak ve bilgi kirliliğini engellemek için benzer bir hamle yapmıştı. Şirket süreci hızlandırmak için görevlendirilen bir toplulukla sözleşmeli olarak anlaştığını ve süreci hayata geçirmek için YouGov ve Appen’la çalışacağını duyurmuştu. Sosyal medya devi, son birkaç senelik süreçte yaşadığı skandallara benzer olayların bir daha yaşanmasını önlemek amacıyla böyle bir girişimde bulunmuştu.
2012 yılında Instagram’ı satın alan ve bilgi doğrulama süreçlerini orada da hayata geçirmeyi hedefleyen sosyal medya devinin, sahip olduğu tüm platformlarda benzer adımlar atacağı tahmin ediliyor.
Facebook, paylaşılan içeriklerin doğruluk sürecini hızlandırmak için yeni bir yöntem deniyor