Kanada senatosunun almış olduğu bir karar hem Google’ı hem de Meta’yı zor durumda bıraktı. Senato, Google ve Meta’nın medya kuruluşlarına ekstra ödeme yapmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısını onayladı.
Kanada senatosunun aldığı bir karar sonrasında Google ve Meta, medya kuruluşlarına ayrıca bir ödeme yapma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldı. Alınan bu karar sonrasında Meta medya kuruluşlarına ödeme yapmamak için ülkedeki haber odaklı paylaşımlarını durdurdu. Ancak Google halen daha konuya ilişkin bir çözüm arayışında. İşte detaylar!
Meta Haber Paylaşımını Kesti
Dünyanın en büyük ve en popüler sosyal medya şirketlerinden birisi olan Meta şirketler grubu, Kanada’da oldukça ağır bir kısıtlama ile karşı karşıya kaldı. Kanada Senatosu tarafından yapılan bir duyuruya göre, ülkede bundan sonra “Çevrimiçi Haberler Yasası” kabul edilmiş durumda. Senatonun almış olduğu bu kararı duyurmasının ardından Meta, bu konu hakkında bir açıklama yaptı ve Kanada’daki kullanıcılar için bundan sonra haber akışı paylaşımlarının yapılamayacağını duyurdu. Ancak Google, Meta kadar keskin bir tavır göstermedi ve konu hakkında Kanada hükümeti ile çalışmalarına devam ediyor. Bahsi geçen ve senato tarafından kabul edilen Çevrimiçi Haberler Yasası, paylaşılan haber odaklı içerikler için medya kuruluşlarına para ödenmesini zorunlu hale getiriyor. Bundan çok daha önce 2021 yılında Avustralya’da yürürlüğe giren bir kanun, Meta’nın bu ülkedeki haber paylaşımlarını bitirmesine neden olmuştu. Bu kararın ardından Avustralya hükümeti bahsi geçen kanunda değişiklik yapınca, Meta da yeniden haber paylaşımlarına izin vermişti. Şimdi ise bu durumun aynısı Kanada’da yaşanıyor.
Google ise Hala Bir Çözüm Arıyor
Kanada senatosunun almış olduğu bu karara Meta anında rest çekerken Google ise hala daha bir çözüm arıyor. Teknoloji devi Google, Kanada’nın onaylamış olduğu bu yasa daha tasarı aşamasındayken harekete geçmişti. Dolayısıyla da daha o dönemde bazı Kanadalı kullanıcılar ile bir test yürüttü. Yapılan bu test kapsamında haber akışlarının durdurulması denenmiş olsa da herhangi bir sonuç alınamadı. Şimdi ise Google, orta yolu bularak bir çözüm üretmeye çalışıyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!