Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Mastercard nakitsiz ve sürdürülebilir bir dünya planladığını belirterek, sesle alışveriş ve Chat’leşerek ödeme gibi uygulamalar için iş birliği gerçekleştirdi.

Ülkemizde genç nüfusun yüksek olması nedeniyle, Türkiye’nin teknoloji adaptasyonu birçok ülkeye oranla daha kolay gerçekleşiyor ve dijital ödemeye yönelim hızlanıyor. 2019 yılında Türkiye’de 33 milyon kart kullanıcısının yarısının kart harcamalarının yüzde yirmiye yakınını online olarak gerçekleştirdiği açıklandı. Online harcamaların %55’i akıllı telefonlar ile yapılırken, seyahat harcamalarının %65’i online gerçekleşti. Sigorta, bilet, vergi, telekomünikasyon ve pazar yerleri en çok online alışverişin yapıldığı yerler olarak dikkat çekiyor.

Nakitsiz bir dünya yaratmayı hedeflediğini belirten Mastercard, finansal katılımı arttırmak, dijital ödemelerde güvenlikten ödün vermeden müşterilerine hizmet verebilmek için teknolojiyi kullandıklarını ve bu bağlamda yeni iş birlikleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Mastercard, en çok market ve restoranlarda nakit ile harcama yapıldığını ve buradaki kart kullanımının yüzde 22 ile sınırlı kaldığını açıkladı. Şirket nakit kullanılan alanlarda kart kullanımını arttırabilmek için temassız kart kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu amaçla Mastercard 15 şehirde toplu taşımada temassız kart uygulamasını hayata geçirdi. Türkiye’deki temassız işlemlerin %7’si ulaşım harcamalarına ait.

Kart kullanımı arttırmak için Mastercard’ın çözümü ise, Soft POS oldu. Soft POS uygulamasını indiren üye iş yerleri, temassız ödemelerde kullanılan Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisi vasıtasıyla Android telefonu veya tabletini ilave ekipman kullanmaksızın bir POS cihazına döndürerek kartlı ödeme kabul edebiliyor. Böylece üye işyerleri, mobil POS cihazı olmasa da satış yapabiliyorlar. Mastercard, bu uygulama ile market harcamalarının %5’inin Soft POS’a geçeceğini öngördüğünü açıkladı.

Mastercard’ın yaptığı tüketici araştırmaları tüketicilerin %62’sinin sesle alışveriş yapmaya olumlu baktığını gösterdi. Bu bağlamda tüketiciler sesli alışverişi hızlı ve pratik bulurken, en büyük endişelerinin ise güvenlik olduğu belirtildi. Mastercard, yapay zekayı güvenlik için kullanarak bu endişeleri ortadan kaldırmayı planladıklarını ve istegelsin ile bir iş birliğinde olduklarını belirtti. Sesle ödeme çözümü hayata geçirildiğinde tüketiciler istegelsin’den market alışverişlerini sesle yapabilecek, ödemelerini de sesle tamamlayabilecekler. Bunun için kullanıcıların uygulamayı açıp, istedikleri ürünleri söylemelerinin yeterli olacağı belirtildi.