Siber güvenlik firması flört servisleri için güvenlik önerilerini paylaştı
Kaspersky’nin pandemi sırasında flört uygulamalarının kullanımına yönelik araştırmasına göre, Türkiye’de bu tür platformları kullananlar için dolandırıcılık giderek artan bir sorun olarak görünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 13’ü geçen yıl bir dolandırıcılık girişimleriyle karşılaştı. İddialara göre dolandırıcıların yarısından fazlası (yüze 53) zor yaşam koşulları nedeniyle, yüzde 44’ü uzak bir yerden gelmek için para istediğini söyledi. Bazı Türk kullanıcılar şantaj girişimleriyle de karşılaştı. Bunların yüzde 23’ü dolandırıcının kendilerini mahrem fotoğrafları sızdırmakla tehdit ettiğini söyledi. Ayrıca katılımcıların önemli bir kısmı kimlik avı girişimlerine dikkat çekti: Yüzde 19’luk kesim dolandırıcıların kişisel verilerini almaya çalıştığını, belirli bir internet sitesine kaydolmalarını istediğini söyledi. Kaspersky’nin anketinin geçen yıl yapıldığını ve Türkiye’den bin 537 kişinin katıldığını not edelim.
Yüzde 16’lık kesim sahte hesaplarla kendini koruyacağını düşünüyor
Kaspersky Türkiye Pazarlama Müdürü Ünsal Yurdakonar, şunları söyledi: “Anketimiz, dünyanın Covid-19’la karşılaştığı 2020’den bu yana Türkiye’deki flört servisleri kullanıcılarının yüzde 30’unun dolandırıcılık girişimleriyle daha sık karşılaştığını gösteriyor. Gizliliğimizi korumak için hepimizin temel güvenlik kurallarına uymamız gerekir. Elbette hepimiz yeni insanlar tanımak ve onlara güvenmek isteriz, ama dijital dünyada çoğu zaman ekranın diğer tarafında kim var bilemeyiz. Özellikle banka kartı bilgileri ve selfie fotoğrafları gibi detaylı bilgileri paylaşmamanızı, sosyal ağlardaki kişilerinize ve hesaplarınıza flört uygulamasının erişmesine izin vermemenizi önemle tavsiye ediyoruz. Ankete katılanların yüzde 16’sının sahte hesaplar oluşturması ilginç, bunu iyi bir güvenlik önlemi olarak görüyorlar.”
Flört uygulamalarında çok veri paylaşmayın
Kaspersky uzmanları, insanların flört uygulamalarını daha güvenli kullanması için şu önerileri paylaşıyor:
- Bilinmeyen göndericilerden dijital sevgililer günü kartları alırsanız dikkatli olun. Bir kart kimlik avına veya dolandırıcı internet sitesine yönlendiriyor olabilirler.
- Çevrimiçi hediye satın almadan ve ödeme verilerini girmeden önce web sitesinin başlığını ve HTTPS bağlantısını kontrol edin.
- Eşinizle dijital sınırlar hakkında konuşun. Birliktelikte her iki tarafın mahremiyet hakkına güvenilir bir ilişki çerçevesinde saygı duyması önemlidir.
- Flört uygulamalarında çok fazla özel bilgi (soyisim, çalıştığınız yer, arkadaşlarınızla çekilmiş fotoğraflar, cep telefonu numaranız gibi) yayımlamayın. Sosyal hesaplarınızı profillerinize bağlamayın.
- Bilinmeyen flört servislerini, özellikle reklamlarda gördüyseniz ziyaret etmeyin. Bunlar kullanıcıların parasını çalmayı amaçlayan dolandırıcılık amaçlı girişimler olabilir.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmayı unutmayın!