Siber saldırganlar son dönemde yoğun bir şekilde otonom otomobilleri de hedefine almaya başladı. Trend Micro’nun aktardığı verilere göre, otomobil sahiplerinin siber saldırı ve siber korsanlarla başa çıkmak için alması gereken güvenlik önlemleri gerekiyor.
Trend Micro’nun son dönemde bağlı otomobilleri gözlerine kestiren siber korsanlara karşı alınması gereken güvenlik önlemlerine ışık tutuyor. Bulut ve siber güvenlik alanında lider şirketlerden biri olan Trend Micro, otomobil sürücülerinin ve başkalarının güvenliğini tehdit eden siber saldırı ve bu saldırılara karşı alınması gereken önlemlere ışık tutan önemli bir çalışmaya imza attı.
5G ve bulut dahil olmak üzere bağlı otomobil teknolojilerine yönelik siber tehditlerin kapsamını ortaya koyan çalışmada Trend Micro araştırmacıları, DREAD tehdit modeline göre meydana gelebilecek gerçek dünya saldırı senaryolarını değerlendiriyor, bu saldırılara karşı alınması gereken önlemleri sıralıyor.
Yeni teknolojili otomobillere yöneltiliyor
Siber saldırganlar, 5G ve bulut gibi yeni teknolojilerin bağlı otomobillerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla bu araçlara karşı sürücüleri ve başkalarını tehlike altında bırakabilecek saldırılar gerçekleştirebiliyor. Çalışmaya göre Akıllı Ulaşım Sistemlerine (ITS) yönelik DDoS ve araçlar arasındaki mesajlaşma sistemini engelleyen Blackhole saldırıları, bağlı otomobillerin iletişimini kesintiye uğratarak büyük bir risk oluşturabiliyor. Güvenlik açığı bulunan bağlı otomobiller can güvenliğine kadar uzanan çok ciddi riskler oluşturuyor.
Bağlı otomobil güvenliğinin giderek çok daha önemli bir hale geldiğini belirten Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Hasan Gültekin, “2018 ve 2022 yıları arasında piyasaya sunulan yerleşik bağlantıya sahip otomobil sayısının 125 milyon, yarı ve tam otonom araçların sayısının ise 2025 yılına kadar 14 milyona ulaşması bekleniyor. Bu, bağlı otomobillerde siber güvenliğin ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Trend Micro olarak, bağlı otomobilleri saldırılara karşı korumak için araç, ağ, arka uç ve VSOC’dan oluşan tüm bağlı otomobil ekosistemini dikkate alan kapsamlı bir siber güvenlik stratejisi öngörüyoruz. Bu, çözümler, 30 yılı aşkın deneyimimiz ve kapsamlı tehdit istihbaratımız ile destekleniyor” dedi.
Bulut, IoT, 5G ve diğer bağlı otomobil teknolojilerinden oluşan karmaşık ekosistem, milyonlarca uç nokta ve son kullanıcıdan oluşan muazzam bir saldırı yüzeyi oluşturuyor. WP.29 UN R155 Saldırı Vektörlerine ve Ötesine Dayalı Bağlantılı Araçlarda Siber Güvenlik Odak Alanlarının Belirlenmesi (Identifying Cybersecurity Focus Areas in Connected Cars Based on WP.29 UN R155 Attack Vectors and Beyond) başlıklı çalışma, bağlı otomobillerle ilgili riskleri özetliyor ve siber güvenlik için alınması gereken önlemleri sıralıyor.
Araştırmayı detaylı bir şekilde incelemek için buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Rusya ’da Online Seçim Sırasında ABD, Almanya ve Ukrayna Merkezli Siber Saldırı Yaşandı
Siber Saldırıların Yeni Hedefi 40 Ülkede Sağlık Kuruluşları Oldu
UHD 4K akıllı televizyon Samsung AU9000 inceleme: