Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya platformlarına düzenleme getirileceğine işaret etmesinin ardından AKP tarafından hazırlanan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili kanun teklifi, temmuz ayında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu durum da ‘Yasalaşan sosyal medya düzenlemesi neleri kapsıyor?’ sorusunu akıllara getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında gündeme getirdiği ve ardından AKP tarafından kanun düzenlemesi hazırlanan Sosyal Medya Düzenlemesi geçen aylarda kabul edilmişti. Tartışmalara konu olan Sosyal Medya Düzenlemesi bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Peki Yasalaşan Sosyal Medya Düzenlemesiyle neler değişecek?
Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ya bildirecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak. Bu maddenin ve bağlı düzenlemelerin yürürlük tarihi, 1 Ekim 2020 olarak belirlenmişti. Yasa artık resmî olarak yürürlüğe girdi.
Toplamda 9 maddeden oluşan sosyal medya düzenlemesi ile TikTok, YouTube, WhatsApp gibi birçok sosyal medya platformunu kapsıyor.
Sosyal Medya Düzenlemesiyle gelecek yenilikler ise şöyle:
- Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak.
- Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.
- Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.
- Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.
- Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
- Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.
- Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve ‘kişilik haklarına saldırı’ olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.
- Sanal ortamda hakaret etmenin cezası olacak.
İlginizi Çekebilir:
Yeni Yerli Sosyal Medya Platformu Yaay Kullanıma Sunuldu
Sosyal Medya Yasakları / Apple Zamları / Müzik Platformları Arasında Rekabet – Pazar Sohbeti
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..