Dünyanın en net selfie kamerası reklamıyla aşina olduğumuz Tecno Camon 16 inceleme yazımız ile karşınızdayız. Kameraları nasıl? Performansı ne seviyede? Alınır mı? Hepsi incelememizde.
Tecno Camon 16 inceleme videomuzu, Tekno Safari YouTube kanalımızda paylaşmıştık. Şimdi de siz teknosafari.net okuyucuları için Dünya’nın en net selfie kamerası iddiasını taşıyan telefonu inceliyoruz. Bu iddia hangi temellere dayanıyor ve kamera performansı vaatleri karşılıyor mu, bu konulara da değineceğiz.
Tecno Camon 16 inceleme yazımızı okuduktan sonra, Tekno Safari YouTube kanalımızda Tecno Camon 16 inceleme videomuzu da izlemeyi unutmayın!
Tecno Camon 16 tasarım
Neredeyse tüm uygun fiyatlı cihazlar gibi Tecno Camon 16 da plastik bir ana yapıya sahip. Ancak uygun fiyatlı olmakla “ucuz” olmak arasında bir çizgi var. Tecno Camon plastik olmasına rağmen ucuz hissettirmiyor. Fakat arka yüzeyinin parlak plastik olarak tercih edilmiş olması ve içerisindeki sıvasız duvar görünümü telefonun genel kalitesini görsel ve hissiyat olarak aşağı çekiyor. Bizim elimizdeki beyaz rengiydi, mavi ve siyah renklerinde desen daha iyi gözüküyor.
Camon 16 büyük bir cihaz. 170.9 mm yüksekliği, 77.2 mm genişliği var. Kalınlığı ise 9.2 mm ile çok da ince değil. Ancak plastik kasası olması sayesinde çok ağır değil, 207 gram ağırlığında. Bu büyük cihazın ekranı ise 6.8 inç boyutunda.
Cihazın arka yüzeyin ortada ve büyük bir kamera yerleşkesi var. Burada 4 adet kamera ve 1 adet beşli flaş yer alıyor. Kameraların hemen altında ise kapasitif parmak izi tarayıcı var. Alt tarafında bir adet micro-USB şarj girişi, iki tarafında ise mikrofon ve hoparlör açıklıkları yer alıyor. Kulaklık girişi de cihazın altında. Sağ tarafında ise kontrol düğmeleri bulunuyor. Tecno Camon 16 tasarım
Tecno Camon 16 ekran
6.8 inç boyutundaki ekranın gövdeye oranı yaklaşık %83.2 seviyesinde. Bu da giriş segmentteki cihazlarda görmeye alıştığımız bir oran. Ekranın çözünürlüğü ise 720×1640 piksel. Dolayısıyla piksel yoğunluğu yaklaşık 263 ppi civarında oluyor.
IPS yapıdaki ekran, beklendiği gibi çok yüksek parlaklık değerlerine ulaşamıyor. IPS ekranların genelinde aynı durum söz konusu. Verilere göre parlaklık değeri 480 nit ki kullanım esnasındaki performansı ile bunu doğrulayabiliriz. Tecno Camon 16 ekran parlaklığı çok yüksek değil ancak açık alanda da gözükebilecek yeterlilikte. Doğrudan ışık vuran durumlarda görüş sıkıntıları yaşanabilir.
Ekranda herhangi bir HDR sertifikası bulunmuyor. Havalı yüksek tazeleme hızları da yok. Temel yapıda bir ekran olduğunu söyleyebiliriz. Renk dengesi ve doygunluğu açısından yeterli bulduğumuzu belirtelim. Yine de IPS ve Full HD altı çözünürlük bir araya gelince netlik açısından tatmin edicilikten uzaklaşıyor.
Tecno Camon 16 performans
Tecno Camon 16 HiOS adındaki kendine özgü arayüzle geliyor. Bu arayüz sade dolayısıyla da hafif. Zaten Tecno’nun cihazlarının genelde giriş ve orta segmentte yer almasından dolayı, yazılım ile performanslarıa destek olması gerekiyor. Tecno da tam olarak bunu yapmış. HiOS karmaşıklıktan uzak bir arayüz. Performans açısından cihazı aşağı çeken bir yapısı yok.
Cihazı kutusundan çıkarttığımızda HiOS 6’lı sürümlerdeydi. Kullandığımız süre içerisinde HiOS 7 sürümü geldi. Ancak Android sürümü 10 olarak kalmaya devam etti. Bu tarz ufak firmalar için güncelleştirmelerle cihazın sorunlarını gidermek ve cihazı geliştirmek çok önemli. Bir o kadar önemli olan diğer şey ise Android sürümünü güncel tutmak. Kullanıcı gözünde firma imajını iyileştiriyor.
Tecno Camon 16 performans için HiOS’la beraber MediaTek’in Helio G70 yonga setini arkasına alıyor. G70 verilen görevi yerine getirme konusunda başarılı. Ancak bundan fazlasını beklemek yanlış olur. Yazılımın sade olması sayesinde arayüzde akıcı bir performans sunuyor. Aynı zamanda 6 GB RAM bellek ile destekleniyor olması çoklu görev yönetiminde de kullanıcıya hareket alanı açıyor. Gündelik kullanımın yanında telefonla PUBG Mobile da oynadık. Ekranın düşük çözünürlüğü oyun konusunda cihaza avantaj sağlıyor. Her kare için daha az pikselle uğraşması gereken GPU daha yüksek FPS değerlerine çıkabiliyor. Bİz yaptığımız testlerde 30 FPS civarında ciddi bir takılma olmadan oynamayı başardık.
Tecno Camon 16 kamera
İddialı reklamlarda dikkat çeken en önemli dip not, Tecno Camon 16 serisi yazıyor olması. O iddialı kamera özelliklerine sahip olan cihaz aslında Tecno Camon 16 Premier modeli gibi gözüküyor. Zira Tecno Camon 16 kamera konusunda pek iddialı değil. Bu fiyattaki bir cihazdan beklentilerinizi karşılıyor. Ancak fazlası yok. Neredeyse tüm rakipleri gibi dinamik aralık açısından zayıf kalıyor.
Ayrıca önemli bir nokta da Tecno Camon 16 kamera konusunda bölgelere göre farklılık gösteriyor. Ülkemizde üretilen Camon 16’da ana kamera 48 megapikselken, yurt dışı kaynaklara baktığımız zaman Camon 16’da 64 megapiksellik bir ana kamera olduğu belirtiliyor. Ayrıca yurt dışında satışta olan Camon 16’nın ön kamerasında otofokus özelliği varken, maalesef bu özellik bize sunulmamış.
Ön kamerasında yer alan çift LED flaş yardımıyla çektiğiniz fotoğrafları aydınlatabiliyorsunuz. Oldukça önemlli bier özellik olmasına rağmen sitesinde buna hiç değinildiğini görmedim. Pazarlama hatası bence sırf bu özellikten sebep bile tercih edecek pek çok insan var.
48 megapiksel olan ana kameranın yanında yer alan diğer 3 kamera ise ikişer megapiksel. Bir tanesi makro, bir tanesi derinlik kamerası. Dördüncü ise yapay zekayı destekleyen bir kamera.
Kamera performansı beklendiği gibi. Renk dengesinin biraz canlı tarafa kaçtığını, söylememiz lazım. Ancak genel olarak yeterli sonuçlar ortaya koyuyor. Fotoğraf örneklerine Tekno Safari YouTube kanalımızdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Tecno Camon 16 batarya performansı
İnce olduğu söylenemez cihazın 5000 mAh kapasiteli bir bataryası var. Ekran çözünürlüğünün yüksek olmaması ve Helio G70’in ciddi miktarda güç tüketmiyor oluşu sayesinde telefonun iyi bir pil ömrü var. Ancak yine de bu durum kullanıcıdan kullancıya, kullanım tarzına hatta telefon hattınızın çekim gücüne bağlı olarak bile değişebilir. Ancak biz yaptığımız karışık kullanımlarda 1 günü rahat şekildeçıkartabildiğini gördük.
Telefon 18 wattlık hızlı şarj destekliyor. Kutu içerisinden çıkan şarj aleti ise 10 wattlık. İsterseniz 18 wattlık bir şarj aleti kullanarak telefonu daha hızlı şarj edebilirsiniz.
Tecno Camon 16 alınır mı?
Wi-Fi 5 ve Bluetooth 5 cihazla birlikte sunulurken, NFC özelliği yer almıyor. Ayrıca FM Radyo da kullanıcılara sunulmuş.
Tecno Camon 16 oldukça karışık özelliklerin bir arada bulunduğu bir telefon. Örneğin sırf micro-USB şarj girişi yüzünden almayacak pek çok insan var. Ama ön kamerasındaki LED flaşlar yüzünden de almayı değerlendirecek pek çok insan var. Tecno’nun sitesinden yapılan yönlendirmelerde fiyatı 3499 TL olsa da internet üzerinde rahatlıkla 2750 TL civarında bulunabiliyor. Peki 2750 TL’ye Tecno Camon 16 alınır mı? Camon 16 alınmayacak kötü bir cihaz değil, eksileri var ama uygun fiyatlı kampanyalarda yakalarsanız değerlendirebilirsiniz.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
İlginizi çekebilir:
General Mobile GM 21 Pro inceleme : GM 21 Pro alınır mı? Kimin için uygun?