General Mobile GM 21 Pro inceleme : GM 21 Pro alınır mı? Kimin için uygun?
Okuma Süresi
7 dakika

Bu yazımızda Türkiye Sermayeli bir marka olan General Mobile’ın en güncel ve en üst modeli olan GM 21 Pro modelini detaylıca inceledik. General Mobile GM 21 Pro inceleme yazımızda cihazın genel performansı ve kamera performansı hakkındaki deneyimlerimizi, cihazın donanım özelliklerini de göz önünde bulundurarak sizlerle paylaştık.

 GM 21 Pro kamera özellikleri nasıl? GM 21 Pro PUBG ve oyun performansı nasıl? Detaylar yazımızda…

Tüm dünyada ve ülkemizde en çok rağbet gören akıllı telefon segmentlerinin başında gelen giriş-üst segmente konumlanan GM 21 Pro kamera kabiliyetleri ve fazla ağırlaştırılmamış arayüzü sayeside performansıyla kullanıcılara göz kırpıyor. Aynı zamanda General Mobile’ın yerli bir şirket olması sebebiyle fiyat anlamında da kendisine bir miktar avantaj sağlıyor. Kısa süre önce GM 21 Pro PUBG ve GM 21 Pro kamera performansını incelediğimiz videomuzu Tekno Safari YouTube kanalımızda paylaştık. Bu yazımızda ise teknosafari.net okurları için ürünü bir kez daha inceliyor ve cihazın kullanımı esnasında yaşadığımız deneyimlerimizi bu yazımız ile sizlere aktaracağız.

 Tüm detaylar General Mobile GM 21 Pro inceleme yazımızda…

General Mobile GM 21 Pro Özellikleri

General Mobile GM 21 Pro Özellikleri

GM 21 Pro özellikleri bakımından fiyat/performans noktasında bekleneni karşılıyor. plastik bir çerçeve ile birleştirilmiş plastik bir arka kapak ve cam ön yüzeyden oluşuyor. 165 mm yükseklik 76 mm genişlikteki cihaz ön yüzeyine 6,67 inç diyagonal uzunluğa, 20:9 en boy oranına ve 106.91 santimetre kare yüzey alanına sahip bir ekran barındırıyor. Bu ekran Full HD+ yani 1080×2400 çözünürlüğe sahip. Bu da 395 PPI piksel yoğunluğuna denk gelmektedir. Piksel yoğunluğu 300 inç başına piksel değerinin altında olduğunda görüntüdeki netlik kaybı gözle hissediliyor. Ekranımız yapısal olarak IPS LCD bir panel. Bu fiyat bandında en sık gördüğümüz ekran yapısı da IPS LCD zaten. 16 milyon denk desteği var ve IPS olması sayesinde görüntüleme açıları geniş. Aynı zamanda bu ekran 60 hertz ekran tazeleme hızını destekliyor ki bu fiyat bandında en sık görülen tazeleme hızı bu olsa da artık 90 hatta 120’leri görüyoruz.

GM 21 Pro donanım özellikleri 

Yüksek tazeleme hızına gözünüz bir kere alışırsa mutlaka aradığınız bir özellik haline geliyor. Ekranın üst kısmında nokta şeklinde bir çentikte ön kameramızı görüyoruz.

Cihazın 6.67 inçlik bu ekranına MediaTek’in giriş, giriş-üst seviye için çok tercih edilen Helio G90 (MT 6785) yonga seti can veriyor. Helio G90, adında G harfi ile oyuna özgülenmiş bir yonga seti olduğu için bu segmentte oldukça popüler. Aynı seviyedeki pek çok yonga seti gibi 12 nm mimarisi ile üretilen bu yonga setine LPDDR4x sınıfı 6 GB büyüklüğünde bir RAM bellek de destek çıkıyor.

Cihazın yazılımının hafif olması ve RAM belleğinin yeterli olması, çoklu görev yönetimi anlamında GM 21 Pro’nun elini güçlendiriyor. Bunun yanı sıra cihazın segmentte neredeyse standart haline gelmiş olsa da hala hatırı sayılı derecede geniş olan 128 GB depolama alanı, istenirse ek 256 GB’a kadar hafıza kartı desteğiyle daha da genişletilebiliyor.

Cihazın yazılımın hafif olduğunu belirtmiştik. General Mobile cephesinde Android One ile işbirliğiyle çıkartılmış cihazların rüzgarı hala devam ediyor. Cihazın arayüzünün oldukça sade olması sayesinde, saf Android’den uzaklaşmaması hem cihazların performansı hem de güncellemelerin hızlı şekilde sunulabilmesi anlamında General Mobile’a kolaylık sağlıyor. GM 21 Pro da bu konuda bir istisna değil. Oldukça sade bir arayüzü var, temel uygulamaların dahi çoğu Google uygulamaları (Google Çevirici, Google Kişiler vb.) ve cihazda şu anda Android’in son sürümü olan Android 11 yani R sürümü var.

Cihazın arka yüzeyinde ise yatay bir T şeklinde konumlandırılmış 4 adet kamerası var. Aslında bunların 3’ü tam anlamıyla kamera görevi yapıyorken 1 tanesi 2 megapiksel çözünürlüğünde bir derinlik algılama sensörü. Diğer 3 kamera ise sırasıyla 48 megapiksel çözünürlüğünde, F/1.79 diyafram açıklığına sahip, saniyede 30 kare 2160p (4K, Ultra HD) video çekebilen ana kamera, 5 megapiksel çözünürlüğünde F/2.2 diyafram açıklığına sahip, 115 derecelik ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel çözünürlüğünde F/2.4 diyafram açıklığına sahip makro çekim kamerası olarak tercih edilmiş. Ekrandaki delik şeklinde çentikte yer alan kamera ise 16 megapiksel çözünürlüğünde ve F/2.0 diyafram açıklığına sahip.

8.99 mm kalınlık ve 205 gram ağırlığındaki GM 21 Pro’nun içerisinde tüm bu bileşenlere güç veren 5000 mAh kapasiteli Li-po yapıda bir batarya yer alıyor. Bu batarya 15 watt güce kadar hızlı şarjı destekliyor ve 15 watt gücündeki şarj aleti cihazın kutusunun içerisinden çıkıyor. GM 21 Pro’nun gövdesinin alt kısmında yer alan güç ve veri bağlantı noktası ise USB tip C arabirimine sahip.

Tüm bu özelliklerinin yanında Wi-Fi AC bandı ve Bluetooth 5.0 destekleyen GM 21 Pro ayrıca FM Radyo özelliğine de sahip. Cihazın çerçevesinin alt kısmında bulunan mono hoparlöre ek olarak üst tarafındaki 3,5 mm kulaklık girişi ile cihazdan ses çıkışı alabiliyorsunuz. Cihazın arka yüzeyinde ise kapasitif bir parmak izi okuyucu bulunuyor.

General Mobile GM 21 Pro Kamera Performansı

General Mobile GM 21 Pro Kamera Performansı

GM 21 Pro inceleme yazsında önemsediğimiz bir alanda GM 21 Pro kamera performansı oldu. General Mobile GM 21 Pro kamera kurulumunda bir tanesi 2 megapiksellik derinlik sensörü rolünde olmak üzere 4 adet kamerası olduğunuz belirtmiştik. 48 Megapiksellik ana kamerası ile doğru ışık altında gayet iyi çekimler yapılabiliyor. Işık düşmeye başladığı zaman ise General Mobile’ın kameraya entegre ettiği gece modu kullanıcının yardımına yetişiyor. Ana kamera 48 Megapiksel olmasına rağmen yazılımsal destek ile 108 Megapiksellik fotoğraflar çekilmesine olanak sağlayan bir fotoğraf modu da kamera uygulamasının içerisine entegre edilmiş durumda.

GM 21 Pro kamera performansını değerlendirirsek, gündüzleri doğru ışıkta doğru açıda gayet canlı ve renkli fotoğraf kareleri yakalayabiliyorsunuz. Işık doğrudan sahnenin üzerine düştüğünde ya da ters gelmeye başladığında ise kameranın HDR özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu noktada şunu belirtmekte fayda var; GM 21 Pro’nun HDR kabiliyetleri onu bu fiyat bandındaki en öne çıkan cihaz haline getirmiyor zira GM 21 Pro’nun HDR modunda dinamik aralığın biraz dar olması nedeniyle, aydınlık ya da karanlıkta kalan alanlarda detay kaybı yaşanabiliyor. Ancak HDR’ın çok agresif şekilde uygulandığı ve fotoğrafın gerçekçilikten uzaklaştığı sahneleri de sevmeyenler olabiliyor.

Kameranın gece modu bulundurduğunu belirtmiştim. Bunu istediğiniz zaman modlar sekmesinden seçerek aktif hale getirebiliyorsunuz. Gece modunda telefonun enstantane (Shutter) süresini uzatarak daha fazla ışık almaya çalışması ve kameranın herhangi bir OIS (Optik İmaj Sabitleme) teknolojisi bulunmaması nedeniyle, elleriniz ne kadar az titriyor olursa olsun netlik kaybı yaşanıyor. Bunları belirtmişken şunu da belirtmemizde fayda var, bu tarz durumlar bu fiyat bandındaki pek çok cihazda da görülüyor zaten.

Ana kamerayla çekilen portrelerde ise ön plan ve arka planın iyi şekilde ayrıldığını görüyoruz. Ancak bazen kulak ucu ya da saç ucu gibi zor noktalarda ayırım yapmakta zorlanabiliyor. İnsan yüzündeki detaylar konusunda ise gayet başarılı. Gereksiz şekilde yüzü yumuşatan ya da keskinleştiren abartılı bir fotoğraf işlemesi yok.

İş ana kamerayla video çekmeye geldiği zaman; GM 21 Pro arka kamerayla 4K 30 FPS videolar çekmeye izin veriyor. 4K’nın hayatımıza yerleşmeye başladığı şu dönemde uygun fiyatlı cihazların da 4K desteği sunduğunu görmek güzel. Kameranın herhangi bir OIS desteği olmamasının etkisi burada da görülüyor. Özellikle videoyu çekerken yürüdüğünüz esnada görüntü de sarsıntı görüyorsunuz. Videolardaki dinamik aralığın da çok geniş olmadığını belirtmekte fayda var. Ancak genel olarak video performansı işinizi görecektir.

Arka kısmında bulunan diğer kameraları sırasıyla 5 megapiksellik ultra geniş açı kamerası ve 2 megapiksellik makro kamerasıydı. Bu kameraların genel olarak ana kamera gibi yetenekli olmadığını söyleyelim ki zaten bu fiyat bandında aşağı yukarı her telefonda var olana benzer bir kamera kurulumu 48+5+2+2 ve yine aşağı yukarı her telefonda ikincil kameralar ana kamera kadar kabiliyetli olamıyor. GM 21 Pro’da 5 megapiksellik geniş açı ve 2 megapiksellik makro kamerası ile size sahne çeşitliliği sunuyor ancak bunu yaparken maliyetleri de göz önünde bulundurarak en yüksek çözünürlükte ya da amiral gemisi seviyesinde kalitede yapmıyor.

Ön tarafında ise 16 megapiksellik bir kamera mevcut. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda ekranını flaş gibi kullanabiliyor. İnsan yüzlerindeki dengeli detay yakalama durumu ön kamera için de geçerli. Fazla keskin veya yumuşak olmayan bir görüntü yakalayabiliyor. Aynı zamanda ön kamera ile de yazılım destekli portre çekimi yapabiliyorsunuz. Arka kamerada portre modunda yaşanabilen bazı ayırım hattı hataları burada da söz konusu. Video performansına gelince ise dinamik aralık çok geniş olmamasına rağmen kamerabeyaz dengesi için insan yüzünü referans alıyor ve bu sayede yaşanabilecek detay kayıpları arka planda yaşanmış oluyor.

General Mobile GM 21 Pro PUBG ve Oyun Performansı

GM 21 Pro PUBG ve oyun konusunda oyun konusunda iddialı olen MediaTek’in giriş-üst segmentte konumlanan Helio G90 yonga seti ve 6 GB RAM ile donatılmış. 6 GB RAM ve G90’ın bir arada bulunduğu cihazların genel olarak performans anlamında yeterli olduğunu ve oyuncuların da uygun fiyatlı oyun telefonu ihtiyaçlarına karşılık verebildiğini biliyoruz. GM 21 Pro da oyun konusunda tatmin edici bir performans ortaya koyuyor. Yaptığımız testlerde Asphalt 9, PUBG, Mortal Kombat gibi oyunları oynadık ve grafik işlemcisinin gayet yeterli bir performans sergilediğini, oyunlarda akıcı bir görüntü elde edebildiğimizi gördük. PUBG gibi geniş alanda oynanan bir oyunda ise haritaların yeni bölgelerine ilerlene kısımlarda yer yer kare atlamalar yaşansa da genel performansı gayet akıcıydı ve çorba parası kazanmamıza yetti. 30 dakikalık bir oyun seansında bataryamız %10 güç kaybederken cihaz hissedilir derecede ısındı.

General Mobile GM 21 Pro Batarya Performansı

General Mobile GM 21 Pro batarya noktasın 15 watt hızlı şarj destekleyen GM 21 Pro 5000 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Bu batarya ile çok yoğunluklu olarak oyun oynamıyorsanız, bir günü rahat çıkartabilir. Ancak bataryanın ne kadar dayandığı konusu çok pek çok değişkene bağlı olduğu için kişiden kişiye değişebilmektedir. Biz testlerimizde yarım saatlik oyun oynamanın ardından %90’dan %80’e bir düşüş gördük. 15 watt hızlı şarj olarak nitelense de günümüz şartlarında çok da hızlı olmadığını söylememiz gerekiyor.

General Mobile GM 21 Pro Alınır mı?

Her kulvarda detaylıca yaptığımız testler sonucu GM 21 Pro hakkında kapsamlı bir kanıya varmış olduk. GM 21 Pro uygunlu fiyatlı telefon isterken, her özelliğin de bulunmasını isteyenlere yönelik bir cihaz. Bu yönüyle General Mobile GM 21 Pro alınır mı sorusunu yanıtlamaya çalışalım. Fena değil denebilecek bir kamera, yeterli seviyede performans, FM radyo gibi hayatı kolaylaştıran çeşitli özelliklerin yanı sıra yerli bir marka olması nedeniyle büyük iller dışında da rahatça ulaşabileceğiniz bir satış sonrası destek hizmeti bulunması, her şeyin çok pahalı olduğu ve paramızın özellikle harcarken kıymetinin çokça arttığı bu dönemde cihazı albenili kılıyor. Mükemmel bir kamera istiyorsanız, sadece oyun odaklı yüksek bir performans istiyorsanız bu cihaz haricinde alternatiflere bakmanız gerek. Zira bu cihaz, bir gönülde buket olmak yerine her gönülde bir çiçek olmayı tercih ediyor.

General Mobile GM 21 Pro inceleme yazımız hakkıda görüşlerinizi bizimle paylaşın. Ayrıca Tekno Safari YouTube kanalındaki General Mobile GM 21 Pro PUBG performansına da yer verdiğimiz General Mobile GM 21 Pro inceleme videosunu da izleyebilirsiniz.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

İlginizi Çekebilir:

Casper Excalibur G900 Gaming Laptop İnceleme

Redmi Note 10 5G İnceleme ve Kullanıcı Deneyimi

HarmonyOS’lu Huawei Watch 3 Pro akıllı saat inceleme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz