Yaygınlaşan akıllı telefon kullanımıyla bir çok insan ” Telefonumda virüs var mı ?” sorusunu sormaya başladı. Virüs koruma programları, telefonlarımızı güvenli şekilde kullanmamızı sağlıyor. Telefonda virüs tarama işlemi yapmak cihazınızı korumanın en kolay yolu. İşte, virüs taramasıyla ilgili tüm ayrıntılar!
Yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı beraberinde bir dizi tehlikeyi de getiriyor. Hacker’lar ve kötü niyetli kişiler her gün binlerce insana saldırıyor. Bununla beraber telefonunda arızalar beliren herkes ” Telefonumda virüs var mı ” diye kendi kendine soruyor. Telefonunuzda virüs olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bir virüs tarama programı edinmektir. Mobil kötü amaçlı yazılımlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor, ancak birkaç basit adımı izleyerek cihazlarınızı tehlikelere karşı koruyabilirsiniz. Hatta pop-up reklamları ve kötü amaçlı yazılımları durdurabilirsiniz.
Virüsler ve Kötü Amaçlı Uygulamaların Cihazlara Verdiği Zararlar Nelerdir?
- Telefonunuzdan premium servislere abone olabilir ve ücretli SMS gönderebilir.
- Telefon konuşmalarınızı kaydedip bilgisayar korsanlarına iletebilir.
- GPS, kişi listesi, fotoğraflar, e-posta adresi, banka bilgileri gibi verileri toplayabilir.
- Hızlı veri tüketme, olağan dışı SMS ücretleri veya yetkisiz uygulama ücretleri gibi beklenmedik faturalarla karşılaşmanıza neden olabilir.
- Köklendirme yoluyla cihazınızın tam kontrolünü ele geçirebilir.
- Tüm dosyalarınızı ve fotoğraflarınızı kilitleyip istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Bu nedenle bir uygulama indirmeden önce dikkatli olmak ve virüs koruma programlarına sahip olmak en iyi çözüm yoludur. Belirli aralıklarla virüs taraması yaparak cihazınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.
Telefonda Virüs Belirtileri
Artan Veri Kullanımı
Veri kullanımında ani bir artış fark ederseniz, bu durum bir virüsün cihazınızda arka plan görevleri yürüttüğünü veya telefonunuzdan bilgi aktarmak için interneti kullanmaya çalıştığını gösterebilir.
Uygulamaların Kilitlenmesi
Uygulamalar zaman zaman kilitlenebilir, ancak bir uygulama nedensiz yere düzenli olarak kilitlenmeye başlarsa telefonunuzda virüs/kötü amaçlı yazılım olabilir.
Telefon Faturasında Artış
Bazı kötü amaçlı yazılımlar, telefonunuzdan yüksek sayıda ücretli SMS göndererek saldırıyı zorlayabilir. Bu durum telefon faturanızda artışlara yol açabilir.
Sahte Uygulamalar
Telefonunuzda, indirdiğinizi hatırlamadığınız bir uygulama fark ederseniz ona giriş yapmaktan uzak durmalısınız. Özellikle Android telefonlarda yaygın bir kötü amaçlı yazılım belirtisi olan sahte uygulamalar, telefondan hemen kaldırılmalıdır.
Daha Hızlı Pil Tüketimi
Virüs, telefonunuzun pilini tüketene kadar çok fazla enerji kaybına neden olabilir. Piliniz normalden daha hızlı tükeniyorsa virüsten şüphelenebilirsiniz.
Aşırı Isınma
Telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan biri de cihazınızın virüs barındırıyor olmasıdır.
iPhone’da Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?
Virüs ya da kötü amaçlı yazılım iOS’a kolay kolay giremediğinden iPhone’dan virüs kaldırma işlemi oldukça basittir. Şu işlemleri uygulayabilirsiniz:
Geçmişi ve Verileri Temizle
- Safari tarayıcınızda istenmeyen pop-up’lar veya hata mesajları varsa tarayıcı geçmişini temizleyebilirsiniz.
- Öncelikle telefonunuzda ”Ayarlar” kısmına gelin ve ”Safari” sekmesini açın.
- Ardından “Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle” seçeneğine dokunun.
iPhone’u Kapatıp Sonra Yeniden Başlatın
- Cihazınızı güç düğmesinden kapatın, kısa bir süre sonra yeniden başlatma yapın.
Yedekten Geri Yükleme Yapın
Yukarıdaki işlemler işe yaramazsa telefonunuzu yedekten geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. En son yedeklemeniz kötü amaçlı yazılım içermiyorsa geri yükleme yapabilirsiniz.
- Son yedeklemeden geri yükleme yapabilmek için tüm içeriği silmeniz gerekir.
- Bu işlemi yaptıktan sonra cihazı yeniden başlatın ve “uygulamalar ve veriler” ekranını görene dek ayarlama adımlarını takip edin.
- Daha sonra yedekleme seçeneklerinden birini tercih edip işleme başlayabilirsiniz.
Yeni Cihaz Olarak Geri Yükleyin
- Bu işlemi son çare olarak deneyebilirsiniz. Diğer yöntemler başarısız olduysa cihazınızı tamamen silebilir ve yeni cihaz olarak başlatabilirsiniz.
- Öncelikle Ayarlar bölümüne gelin.
- Genel butonunu tıkladıktan sonra Sıfırla seçeneğine dokunun. Son olarak Tüm İçeriği ve Ayarları Sil’e tıklayın.
Android Telefonda Virüs Taraması Nasıl Yapılır?
Android telefonunuzda virüs olduğundan şüpheleniyorsanız bundan kurtulmanın çeşitli yolları vardır. Bunlar:
Virüs Taraması Yapmak
Google Play’de, telefonunuzdaki virüsleri taramak ve silmek için kullanabileceğiniz koruma amaçlı antivirüs uygulamaları bulabilirsiniz. Uygulamaları ve dosyaları, gerçek zamanlı tehditlere karşı koruyan ücretsiz ESET Mobile Security for Android programını kullanabilirsiniz.
Burada özellikle vurgulamak istediğimiz bir husus bulunuyor. Web’de ve Google Play Store’da birçok ücretsiz Antivirüs uygulaması ve yazılımı bulabilirsiniz. Ancak unutmayın ki ücretsiz olan hiçbir şey karşılıksız değildir. Bu tür uygulamalar genellikle verilerinizi kullanır veya 3. kişilerle paylaşır. Bu sebeple güvenilir bir siber güvenlik kuruluşuna ait yazılımını kullanmanızı öneririz. Bu noktada ESET güvenilir bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Google Play’den ESET Mobile Security For Android indirmek için tıklayın.
ESET Mobile Security For Android indirdikten sonra cihazınıza uygulamayı kurmanız gerekiyor. Ülke ve dil tercihini yaptıktan sonra, bir e-posta adresi girmeniz gerekiyor. Sonrasında ise Ücretsiz virüs taraması yapmak için sol alt köşedeki deneme butonuna tıklamanız gerekiyor.
- Uygulama kurulumunu tamamladıktan sonra telefonunuzdaki virüsleri temizlemek ve ücretsiz antivirüs taraması yapmak için dosyalara erişim izni vermeniz gerekiyor.
- Devam butonuna tıkladıktan sonra uygulamayı güvenli bir şekilde kullanmanız için her şey hazır. Bu aşamada Orta kısımdaki “Cihazı Tara” butonuna tıklamanız yeterli. ESET Mobile Security For Android bu aşamadan sonra cihazınızdaki tüm dosyaları tarayacak ve zararlı bir dosya veya uygulama bulursa kaldıracaktır. Bu aşamadan sonra cihazınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.
ESET Mobile Security For Android indirmek için tıklayın.
Kötü Amaçlı Uygulamaları Manuel Olarak Kaldırma
- Güvenli Mod’a Geçin: Windows’ta olduğu gibi Android’de de Güvenli Mod’a geçmek, tüm üçüncü taraf uygulamalarına erişimi durdurur. Bu, Android cihazınızın olağan dışı davranışının arkasındaki suçluyu tanımlamanıza yardımcı olacak harika bir araçtır. Telefonunuz güvenli modda iken sorun giderilirse, kötü niyetli bir uygulamanın varlığı kesinleşir. Ayrıca güvenli mod, telefonunuzu bir parazit olmadan normal şekilde kullanmanızı sağlar. Telefonunuzun “Kapat” düğmesini basılı tutarak Güvenli Mod seçeneğini görebilirsiniz.
- Kötü amaçlı uygulamayı belirleme: Telefonunuzun ayarlar kısmına gelin ve Uygulamalar’ı tıklayın. Ardından Uygulamaları ve Bildirimleri Yönet sekmesine tıklayın. “İndirilen Uygulamalar veya Yüklü Uygulamalar” alanında şüpheli görülen tüm uygulamaları tespit edin. (Örneğin bir uygulamayı indirdiğinizi hatırlamıyorsanız o şüpheli bir program olabilir.)
- Kötü amaçlı uygulamayı kaldırın: Kötü amaçlı uygulamayı seçip Kaldır düğmesine dokunabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılım veya virüs gri renkte bir Kaldır düğmesine sahipse aşağıdaki adımı uygulayabilirsiniz.
- Yönetici erişimini kaldırın: Ayarlar kısmına geri dönüp, Cihaz Yöneticisi kısmına dokunun ve kötü amaçlı uygulamaların erişime sahip olup olmadığını kontrol edin. Eğer erişim söz konusu ise Devre Dışı Bırak’ı tıklayın. Artık kötü amaçlı uygulamayı kaldırabilirsiniz.
Virüs silme işlemi tamamlandı.
Haftalık teknoloji haber bülteni için tıklayınız.