Türkiye, NATO’nun en büyük ikinci denizaltı filosunu işletiyor. Şu anda hepsi ithal tasarımlar, ancak bu değişebilir. İlk yerli denizaltını inşa etme programı resmen başlatıldı. MiLDEN (Milli Denizaltı) olarak bilinen yeni teknelerden altı tanesinin 2030’larda Türkiye denizatı filosuna katılması gerekiyor.
Yeni denizaltılar, geleneksel nükleer olmayan denizaltılardan daha uzun süre su altında kalmalarını sağlayacak Hava Bağımsız Gücüne (AIP) sahip olacak. Yaygın inanışın aksine, AIP, pilleri şarj etmek için değil pervaneye dönen elektrik motoruna güç sağlamak için kullanılıyor. Piller, yalnızca AIP’nin yeterli olmadığı durumlarda sessiz çalışma ve yüksek hızlı kısa çizgiler için ayrılmış.
Türkiye’nin şu andaki 12 denizaltının tamamı Alman Tip-209 ailesine dayanıyor. Plan, bunların kısmen Almanya’dan gelen daha gelişmiş Tip-214TN modelinin altısı ile değiştirmek. 214TN Tipi denizaltılar, Reis Sınıfı olarak bilinecek ve önceki Türk denizaltılarından farklı olarak, yerel olarak inşa edilecek. Ancak, projenin ciddi gecikmelerden muzdarip olduğu ve 2020’lere kadar filoya katılması beklenmiyor.
MİLDEN, programı yıllar içerisinde daha fazla araştırma ile daha fazla geliştirme alacak. Türkiye’nin yerel gemi inşa endüstrisi, Pakistan’ın üç denizaltısını yenileyerek deneyim kazanıyor. Pakistan’ın denizaltıları Fransa’da yapıldığı için, Alman tasarımlı denizaltıların inşasının yanında Türkiye için bir tasarım farkındalığı sağlıyor.
MİLDEN denizaltılarının 2030’larda Türkiye’nin denizaltı filosuna katılacağını belirtiliyor.