Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika
Savunma Sanayii Başkanı, Aksungur İHA’nın deprem bölgesinde iletişim için de hizmet sunmaya başladığını açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem, başta Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere çevre illerde büyük yıkımlara neden oldu. On bini aşkın vatandaşın cezanesine ulaşılırken, enkaz altında sayısını çok fazla sayıda vatandaşın olduğu tahmin ediliyor.

Bölgedeki arama kurtarma çalışmaları ise baz istasyonlarının ve elektrik şebekelerinin yıkılması/hasar görmesi sonrasında bölgede mobil bağlantının yeniden sağlanamaması nedeniyle aksıyor. İletişim için tüm çalışmalar sürdürülmeye devam ederken, bugün Savunma Sanayii Başkanı’ndan da önemli bir paylaşım geldi.

Aksungur İHA, Baz İstasyonu Görevi Görüyor

T. C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Aksungur insansız hava aracının deprem bölgesinde anlık görüntü aktarmaya ve üzerindeki baz istasyonuyla cep telefonu iletişim hizmeti vermeye başladığını açıkladı. Teknolojinin ilk kez uygulandığı kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre dün gece saatlerinden beri bazı istasyonuyla havada olan Aksungur İHA, 45 saate kadar havada kalabilecek. Şu anda 17. uçuş saatini tamamlayan İHA, afet merkezine görüntü aktarımı gerçekleştirirken yüzlerce vatandaşın telefonla iletişim kurmasını da sağlıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönlendirmesine göre TUSAŞ, Aksungur’u ilgili deprem bölgelerine sevk ederek önemli bir görev üstleniyor. Baz istasyonunu ise Turkcell’in sağladığı biliniyor.

İHA Aksungur Nedir?

TUSAŞ Aksungur, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmekte olan bir insansız hava aracıdır. Uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları program için yeni geliştirilirken yeni İHA özellikle iç sistemler ve aviyonikler açısından Anka ailesiyle ortak özelliklere sahiptir. Ayrıca hizmet içi modelin mevcut yer kontrol istasyonu kullanılarak da uçurulabilecektir. Aksungur, TUSAŞ’ın bugüne kadar ürettiği en büyük insansız hava aracıdır. Uzun süreli gözetleme, istihbarat, deniz devriyesi görevleri veya Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Aksungur İHA’nın Teknik Özellikleri

  • Kanat açıklığı: 24 metre
  • Yatay uzunluk: 11.6 metre
  • Havada kalış süresi: 50 saat
  • Faydalı yük kapasitesi: 750+ kg
  • Link menzili: 250+ km
  • Motor: 2×170 HP
  • Maksimum irtifa: 40.000 ft
  • Azami kalkış ağırlığı (MTOW): 3.300 kg
  • Motor tipi: PD-170 Çift Turbo Dizel
  • Taaruz/Deniz Karakol Görevi: 750 kg Harici Yük ile 25 kft’te 12 saat

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz