Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika
Avrupa Birliği, tekelciliğin önüne geçmeyi hedefleyen Dijital Hizmetler Yasası’nı (DSA) açıkladı. 19 dev şirketin kapsama alındığı açıklanan yasada kısa bir süre önce yeniden başlatılan ve genişletilen e-ticaret kuralları açıklandı.
Avrupa Birliği, Digital Markets Act (DMA) yani Türkçe ifadesiyle Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile temelde anti terörist bir temel oluşturmak istiyordu ve bunu Avrupa merkezli teknoloji sektöründe gerçekleştirmek istiyordu. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl adımlar atacağını duyuran Avrupa Birliği, şu anda ise bu kapsama alınacak platformların listesini kamuoyu ile paylaştı. İşte detaylar!

19 Dev Şirket Bu Kapsamda Yer Alıyor

Antitröst, yani sektördeki tekelciliğin önüne geçmeyi amaçlayan Dijital Hizmetler Yasası (DSA), hepimizin yakından tanıdığı 19 dev şirketin bu kapsama alındığını duyurdu. Avrupa Birliği (AB), Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında en katı düzenleme düzeyiyle karşı karşıya kalacak olan bir düzineden fazla platformu açıkladı. DSA (Dijital Hizmetler Yasası ) kapsamında yer alan platformlar, sosyal medya uygulamalarından arama motorlarına ve uygulama mağazalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Kar amacı güden ABD merkezli şirketlerin çoğunluğu listede yer alırken, birkaç uluslararası ve kar amacı gütmeyen firma da bu listeye dahil edildi. İlk aşamada 19 platform belirlendi.

Platformda Kimler Var?

Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Search, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube ve Zalando olarak belirlendi. Listedeki şirketlerin, ifade özgürlüğü, sivil söylem ve seçim süreçleri, kamu güvenliği ve kamu sağlığı, cinsiyete dayalı şiddet, çocuk güvenliği ve ruh sağlığı gibi temel haklara yönelik yapay zeka kaynaklı veya algoritmik zararlar gibi risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. Reklam hedeflemesi için hassas verilerin işlenmesi veya çocukların bilgilerinin kullanılması yasaklanıyor. E-ticaret pazaryerlerinde ise satıcıların kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Bu düzenlemeler, söz konusu platformlar üzerinde büyük bir etki yaratabilir ve bu platformların iş modellerini ve gelirlerini önemli ölçüde etkileyebilir. Üç büyükler olarak da adlandırılan Facebook, Google ve Amazon’un bu düzenlemelerden en çok etkilenecek şirketler arasında olduğu düşünülüyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz