Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Getirdiği yenilikler, ürün ve hizmetlerle teknoloji hayatımıza yön vermeye devam ediyor. Statista 2010’lara damgasını vuran teknolojik ürünler ve online servisleri sıraladı. İşte son on yıla damgasını vuran teknolojik ürünler ve servisler

Teknolojik gelişmeler kimi zaman hayatı kolaylaştıracak küçük dokunuşlar olurken kimi zaman da yaşam ve tüketim alışkanlıklarımızı kökünden değiştirecek nitelikte olabiliyor. 2000’lere girilmesiyle yaşanan teknolojik gelişmeler, bu alana ilgili olanları sıklıkla şaşırtmış olsa da teknolojinin geçtiğimiz son 10 yılı hafızalara kazınan ve yaşamımızın içine büyük oranda nüfuz eden önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı. Statista’nın yayınladığı araştırmaya göre son 10 yılın teknolojik ürün ve online servisleri şöyle:

1)Pinterest 

Image result for pinterest

Mart 2010’da ilk kez görücüye çıkan Pinterest, pek çok görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal paylaşım platformu. Bugün Pinterest’te ev dekorasyonundan modaya, yemek tarifinden teknolojiye kadar pek çok alanda paylaşım yapılıyor. Platform farklı ilgi alanlarına sahip birçok insana hitap ediyor ve kullanıcıların çoğu Pinterest’i pek çok farklı alanla ilgili ilham alabildikleri sade ve etkili bir platform olarak görüyor. 

2)iPad 

Image result for ipad

Nisan 2010’da iPad ile hayatımıza giren tablet teknolojisi, cep telefonu ve bilgisayarını tek bir cihaz içinde birleştirme arayışında olan teknolojiseverler tarafından olumlu dönüşler almıştı. Cihazın, günümüzün en gelişmiş özelliklere sahip akıllı telefonlarına geçiş sürecine katkısının büyük olduğu söylenebilir. Bugün tabletler, yanında bilgisayarını taşımayı tercih etmeyen ama telefonunu da dataya boğmak istemeyen pek çok kullanıcı tarafından tercih edilir durumda.  

3)Instagram 

Image result for instagram

Ekim 2010’da kullanıcı beğenisine sunulan Instagram, kültürel olarak hayatımızdaki en devrimsel değişimleri yaratan online hizmetler arasında başı çekiyor olabilir. İlk başta ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulaması olarak ortaya çıkan platform, kullanıcılara filtreler yardımıyla fotoğraf ve video çekme ve bunları paylaşabilme olanağı sağlıyordu. Bugün Instagram, hikâye paylaşma, sabitleme veya fotoğraf arşivleme gibi özellikler ekleyerek geliştirdiği yazılımıyla dünyanın en çok kullanılan uygulamaları arasında ilk sıralarda yer alıyor.  

4)Twitch 

Image result for twitch

Haziran 2011’de hayatımıza giren Twitch, e-spor ve video oyunu odaklı bir paylaşım platformu. Kullanıcılar Twitch üzerinden online olarak oyun görüntülerini paylaşabiliyor veya bunlara ilişkin içerikler üretebiliyor. Büyüyen video oyunu sektörüne paralel olarak gelişen platform, e-spor hayranları ve gamer’lar arasında en popüler olan online paylaşım alanlarından bir tanesi. 

5)Snapchat 

Image result for snapchat

Eylül 2011’de görücüye çıkarak yeni bir görüntü paylaşım modeli sunan Snapchat, kullanıcıların birbirine yazılı metin, ses ve video göndermesine olanak sağlayan bir platform. Bir dönem sosyal medya fenomenleri tarafından da sıklıkla kullanılan Snapchat; Twitter ve Instagram’a alternatif bir ortam olarak çokça ses getirmişti. Uygulama, Instagram’a kendi görüntü paylaşım modeline birebir benzeyen bir özellik olan hikayelerin gelmesiyle popülaritesini büyük oranda kaybetti.  

6)Slack 

Image result for slack

Bulut tabanlı bir mesajlaşma uygulaması olan Slack, Ağustos 2013’te hayatımıza girdi. Bugün hala pek çok şirket ve şirketlere bağlı ekipler tarafından kullanılan uygulamanın, diğer rakip mesajlaşma uygulamalarına oranla çok daha güvenli bir online ortam sunduğu düşünülüyor.  

7)PlayStation 4 

Image result for playstation 4

Playstation 4, Kasım 2013’te teknoloji dünyasına katıldı ve öncekilerden kolayca ayrıştırılabilecek avantajlı pek çok özelliğiyle video oyunu severler tarafından büyük beğeni topladı.  

8)Amazon Echo 

Image result for amazon echoSesli yönlendirmeyle ve elinizi kullanmadan kontrol edebileceğiniz bir akıllı hoparlör olan Amazon Echo, Kasım 2014’te kullanıcı beğenisine sunuldu. Sadece müzik dinlemek için değil aynı zamanda akıllı ev sistemlerini cihaza entegre ederek çalıştırmak için de kullanılan hoparlör, bu açıdan devrimsel bir nitelik taşıyordu.  

9)Apple Watch 

Image result for apple watch

Akıllı saatlerin hayatımıza girişi, Nisan 2015’te piyasaya sürülen Apple Watch ile oldu. Bu kategorideki ilk örneklerden biri olması ve telefonumuzdaki tüm işlemleri kolumuzda yapabilme imkânı sağlaması açısından cihaz, büyük ses getirmişti.  

10)TikTok 

Image result for tiktok

Eylül 2016’da görücüye çıkan TikTok, belli şarkılarla eşzamanlı şekilde video oluşturulabilen, paylaşılabilen ve canlı yayın yapılabilen bir platform. Uygulama son yıllarda gitgide popülaritesini artırıyor ve pek çok insan tarafından kullanılmaya devam ediyor.  

11. Airpods 

Image result for airpods

Aralık 2016’da hayatımıza giren Airpod’lar ise Apple tarafından piyasaya sürülen ve şarj cihazıyla birlikte satılan bir kulaklık teknolojisi. Kutusundan çıktığı an otomatik olarak çalışan ve Apple cihazlarına bağlanan kulaklık, kablosuz olması açısından devrimsel bir nitelik taşıyordu. Airpod’lar, oldukça maliyetli olan Apple kulaklıklarının kablosu sıklıkla bozulan veya spor yaparken hareketi kısıtlansın istemeyen kullanıcıların ihtiyaçlarına çok kısa sürede yanıt verdi ve çok sayıda satışa ulaştı.