Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
6 dakika

Çin merkezli elektronik üreticisi TCL, her ne kadar ürettiği ekranlarla anılsa da, şirket gelişmiş ekran deneyimini yansıtmaya çalıştığı akıllı telefonlarıyla da “sektörde ben de varım” diyor. TCL, bu sene kullanıcı beğenisine sunduğu 10 serisi akıllı telefonlarına bu bağlamda TCL 10 SE adında yeni bir modeli geçen aylarda eklemişti. Detaylı bir şekilde incelediğimiz TCL 10 SE ne sunuyor? TCL 10SE ‘nin öne çıkan özellikleri neler? TCL 10 SE fiyatını hak ediyor mu? sorularını siz de soruyorsanız sizi inceleme yazımıza alalım..

TCL‘in kasım ayında 10 serisine eklediği ve giriş-orta segmentte konumlanan son akıllı telefon modeli TCL 10 SE ‘yi inceleme fırsatı bulduğumuz, tasarım detayları, ekran başarısı, işlemci performansı gibi soruları yanıtladığımız YouTube videomuza buraya tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz…

TCL 10SE Tasarım

TCL’in yeni akıllı telefonu 6,52 inç boyutunda bir panelle kullanıcı beğenisine çıkıyor. Kenarları yumuşatılmış, ancak dikdörtgen formunu koruyan cihaz, Buzlu Gümüş ve Kutup Gecesi renkleriyle satışa çıktı. TCL 10 SE ‘nin Buzlu Gümüş rengini inceleme fırsatı bulduğumuz cihazın kenar çerçeveleri ve arka kısmı plastik. Ancak cihazın arka tarafının plastik hissini vermediğini hatta uzaktan bakıldığında cam hissini yansıttığını belirtebiliriz. Parlak bir dokusu olan arka kapağın çok fazla parmak izi tuttuğunu da belirtmek gerek. Kutusundan bir de şeffaf bir kılıf çıktığı için kullanıcılar bu durumun önüne kılıf kullanarak geçebilir. Arka tarafında yatay olarak yerleştirilen üçlü bir kamera kurulumu olan TCL 10 SE’de lenslerin, sağına ve soluna yerleştirilen flaşları bulunuyor. 

Cihazın arkasında orta tarafında bir TCL logosu görülürken bu alanın üstünde ise parmak izi okuyucusunun bulunduğunu belirtelim. Kişisel olarak arka tarafa yerleştirilen parmak izi okuyucusuna erişmekte zorlandığım için pek tercih etmiyorum. Parmak izi okuyucusunun hassasiyeti ise, segmentine göre başarılı diyebiliriz. Cihazda ayrıca bir de yüz tanıma sensörü yer alıyor. Ancak çok hafif karanlık bir ortama girdiğinizde bile yüzünüzü algılamakta zorlanıyor. Gözlük kullanan biri olarak bu sıkıntıyı ışıklı alanlarda da yaşadığımız belirtmem gerekiyor. Bu sebepten ötürü erişebildiğim durumlarda parmak izi okuyucusunu kullanmayı tercih ettim.

Boyu, 164.9 mm, eni 74.7 mm, kalınlığı 8,39 mm olan cihazın ağırlığı ise 166 gram olarak karşımıza çıkıyor. Bünyesinde taşıdığı bataryayı düşününce cihazın günümüz telefonlarına göre oldukça hafif olduğunu ve elde kavramanın da kolay olduğunu belirtmek gerek. Cihazın sağ tarafında ses açma-kısma butonu ile güç butonu yer alıyor. Sol tarafında ise Sesli Asistana bağlayan bir tuş ve bu tuşun üstünde ise hafıza kartı alanı ile birleştirilen bir SIM kart tepsisi görülüyor. Alt tarafına geldiğimizde çift hoparlör girişi görülse de cihazın mono bir hoparlörünün olduğunu ve ses çıkışının sadece sağ taraftan verildiğini belirtmekte fayda var. Ses performansı ise, segmentinde başarılı bir konuma yerleşiyor. Ancak mono hoparlörlerde yaşanan ses kaybını engellemek için içerik izlerken ya da oyun oynarken parmağınızın hoparlörü kapatmamasına özen göstermeniz gerek.

Hoparlör ızgaralarının ortasında ise cihazı şarj etmenize yarayan Type-C girişi yer alıyor. Kutusundan kulaklık çıkmasa da cihazın üst tarafında 3.5 mm’lik kulaklık girişi bulunuyor. Kablolu kulaklık kullanmayı sevenler bu noktada memnun olacaktır. 

Ekran deneyimi

Ekran üretimiyle andığımız TCL’in yeni akıllı telefonunda da bu noktada başarılı olduğunu belirtmek gerek. Şahsen cihazda en çok memnun kaldığım alanlardan birisi ekran oldu. 6,52 inç boyutunda IPS LCD bir ekranla kullanıcı karşısına çıkan cihaz, kullanıcılarına 720×1600 piksel çözünürlük sunuyor. FHD+ bir çözünürlüğü bulunan cihazın ekran gövde oranı ise %89 olarak karşımıza çıkıyor. 60 Hz ekran tazeleme oranı bulunan cihazın PPI değeri ise segmentinde bir tık geride kalıyor bu değer karşımıza 269 olarak çıkıyor. Bu tazeleme oranı telefonda gezinirken herhangi bir takılma yaşatmıyor.

Cihazın ekran çerçevelerinin bir tık kalın olduğunu ancak alt taraftaki çerçevenin diğerlerinden daha da kalın olduğu ilk bakışta anlaşılıyor. Rahatsız edecek bir kalınlık olmasa da gözüm arada bir takıldı diyebilirim. Damla çentik tasarımının kullanıldığı bu ekranda ön kamera da bu alana yerleştirilmiş. 

NXTVISION Teknolojisi

TCL’in diğer akıllı telefonlarında da gördüğümüz ve benim çok memnun kaldığım NXTVISION teknoloji sayesinde cihazdan içerik izlemek ya da sosyal medyada gezinmek oldukça keyif veriyor. NXTVISION ayarını özellikle bir şeyler izlerken kullanmanızı öneririm aksi takdirde şarj süresinde problem yarattığını dile getirebilirim. Kullanıcılar bu özelliği kullanmak istediklerinde ayarlar bölümünden bunu aktif edip çok daha kaliteli bir şekilde cihazı kullanabilir. NXTVISION teknoloji cihazdaki renkler, neliği ve detayları gerçek zamanlı bir şekilde iyileştiriyor ve görüntüler çok daha canlı bir hale geliyor. Bununla birlikte bu teknoloji otomatik netlik iyileştirme özellikleri ile de fotoğrafların en yüksek netliğe sahip olmasına olanak tanıyor. 

Birçok görüntüleme modu olan TCL 10 SE, cihazlardan gözümüzü alamadığımız bu dönemde göz sağlığını ve konforunu düşünenleri memnun ediyor. “Ultra Karartma” özelliği ile ekranda bir titreşim yaratmadan daha parlak ve koyu siyahlar sunuyor. Bununla birlikte “Okuma Modu” ve “Göz Konforu Modu” ile de mavi ışığın zararlarından korumaya yardımcı oluyor.

Kamera Performansı

Arka tarafta yatay bir şekilde yerleştirilen ve yanlarında flaşı bulunan üçlü kamera kurulumunda ana kamera 48MP çözünürlüğünde kullanıcıların karşısına çıkıyor. Yapay zeka desteği de bulunan bu kamera, kullanıcılara yüksek çözünürlük sunarken yapay zeka sayesinde ortam otomatik olarak tanınıyor ve fotoğraflar daha net bir şekilde çekiliyor. 

Arka fonları ve nesneleri otomatik olarak tanımlayan 48MP yüksek çözünürlüklü ve yapay zeka destekli üçlü kamerayı kullanarak, tüm önemli anları yakalamak mümkün. Bunun yanında kullanıcılar en ayrıntılı çekimleri ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafları en iyi aydınlatmayla kolayca oluşturabiliyor. Dördü bir arada büyük piksel teknolojisi de en düşük ışıkta bile çekilen fotoğrafları iki kat daha parlak hale getiriyor. 48 MP çözünürlüğünde olan ana kameranın diyafram aralığı ise 1.8 olarak görülüyor. Yüksek çözünürlüklü, doğru ve canlı bir rengi olan ana kameradan oldukça memnun kaldığımı belirtmem gerek. TCL’in ayrıca dördü bir arada piksel teknoloji sayesinde ana kamera ile çekilen fotoğraflardan memnun kalınacağını belirtmek gerek. 

115 derecelik bir açıya sahip olan ekstra geniş açı kamerası ise, manzara fotoğrafı çekmeye ilgisi olanlar için uygun. 5 MP çözünürlüğünde diyafram aralığı 2.2 olan bu kamera, segmentine uygun bir performans sergiliyor ancak ana kamera kadar başarılı olduğunu dile getiremeyeceğim. Makro çekimler için kullanılan üçüncü kamera ise 2 MP çözünürlüğünde karşımıza geliyor ve bu kameranın diyafram aralığı ise 2.4. Işıklı alanlarda makro çekimlerden de memnun kaldığımı ancak ufak bir titremede bile bazı kayıplar olduğunu belirtmek gerek. Bu noktada çekim yaparken dikkatli olunması gerekiyor. 

Arka kamera kurulumundan genel anlamda memnun kaldığımı ancak favori kameranın yüksek çözünürlükle doğru renkler sunan ana kameradan yana olduğunu da dile getirelim. 

Video kısmına geldiğimizde ise cihazın 1080p’de 30 kare çekimler yapabildiğini aktarmak gerek. Herhangi bir görüntü sabitleme özelliği bulunmadığı için video noktasında sarsılmaların dikkat dağıttığını ve ışığın yeterli olmadığı alanlarda görüntülerde biraz piksellenmeler olduğu görülüyor. 

Cihazın damla çentiğe yerleştirilen ön kamerası ise 8 MP çözünürlüğünde kullanıcı beğenisine sunuluyor. Diyafram aralığı 2.0 olan bu kamera video kısmında ise 1080p’de 30 kare video çekimi yapabiliyor. Ön kameranın arka kamera kadar başarılı olmadığını ve çözünürlüğünün bir tık eksik kaldığını dile getirmek gerek. Işıklı alanlarda çektiğim fotoğraflarda dahi segmentine göre bir tık geride kalıyor izlenimi verdi bana. 

Performans ve donanım

TCL 10SE gücünü 8 çekirdekli MediaTek Helio P22 yonga setinden alırken şirket bu işlemciyi 4GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanıyla destekliyor. İşlemcisinin 2GHz frekans aralığı bulunuyor. Mobil oyunlarda segmentinde başarılı sonuçlar veren cihaz günlük kullanımda bir takılma yaratmadan işlemleri gerçekleştirebiliyor. Call of Duty: Mobile ve Asphalt 9 oynadığım cihazda, performans noktasında memnun kaldığımı ancak bazı gecikmelerin de yaşanabileceğini hatırlatmak gerekiyor. 128GB dahili depolama alanı bulunan cihazda bu alanı yetersiz bulan kullanıcılar microSD kart desteğiyle yükseltebiliyor.

Kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkan cihaz, arayüz olarak ise TCL UI kullanıyor. TCL’in kendi arayüzü olan TCL UI, kolay bir arayüz ve sizi yormadan tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Batarya 

4.000 mAh büyüklüğünde bir bataryaya sahip olan cihaz, kutusundan 15W’lık bir adaptörle çıkıyor. Günlük kullanımda 1 – 1,5 gün götüren cihazın tam şarj olabilmesi içinse tam iki saatlik bir süre gerekiyor. Günümüz akıllı telefonlarını göz önüne aldığımızda biraz daha hızlı şarj olsaydı çok daha memnun ederdi. Cihaz 1 saatlik Netflix deneyiminde (Bluetooth, Wi-Fi, NFC, NXTVISION açık, son ses, parlaklık ful) %28 şarj kaybı yaşadı. Bu noktada cihazın tüm özelliklerinin sonda kullanıldığı göz önüne alınsa da işlemcisinin şarj konusunda zararlarının olduğunu görebiliriz. 

Cihazda bulunan On-The-Go ters şarj özelliği de bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar nerede olursa olsun destekleyen cihazlarla şarj olabiliyor.

Bağlantı noktasında Süper Bluetooth özelliğini bünyesinde barındıran cihaz bu sayede aynı anda birden fazla cihaza bağlanarak ses deneyimini yükseltiyor. TCL 10 SE, bu özellikle 4 adede kadar Bluetooth hoparlöre veya Bluetooth kulaklıklara bağlanabiliyor. Bunun yanı sıra cihazda NFC, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5 bağlantı teknolojileri kullanılıyor. 

TCL 10 SE inceleme yazımızda özetle, iyi bir ekran deneyimi arayanları memnun edecek bir cihaz olsa da sık sık fotoğraf çekecek ve uzun saatler oyun oynamak isteyenleri düşündürecek olan bu cihaz 2.499 TL’den satışta.

2500 TL Altı Telefon Arayanlar İçin Alternatif: TCL 10 SE İnceleme:

İlginizi Çekebilir:

TCL’in Sarılabilir Ekranlı Akıllı Telefonu Ortaya Çıktı

TCL, İlk Kavisli AMOLED Ekranlı Telefonu TCL 10 Pro’yu Satışa Sundu

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz