Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika
Dün öğlen saatlerinde ortaya atılan korkunç iddiaya ilişkin resmi açıklama geldi. 61 milyon vatandaşın e-devlet verileri çalındı mı?
Birçok işlemimizi yapmış olduğumuz e-Devlet platformuna ilişkin dün öğlen saatlerinde korkunç bir iddia ortaya atıldı. Buna göre 61 milyon vatandaşın e-Devlet verilerinin çalındığı ve hatta bu verilerin satışa çıkarıldığı iddia edildi. Vatandaşların büyük bir paniğe kapılmalarına neden olan iddiaya karşı ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden resmi açıklama geldi. İşte detaylar!

E-Devlet Verileri Çalınmış Olabilir İddiası

25 Şubat Cumartesi günü, 61 milyon kişiye ait e-Devlet verilerinin çalınmış olabileceği iddiası ortaya atıldı. İddialara göre Hydra Market rumuzlu bir Dark Web kullanıcısı 61 milyon kişinin e-Devlet verileri çalmış olabilir. Hatta iddia sahipleri söz konusu verilerin yalnızca çalınmadığını, bu bilgilerin aynı zamanda satışa çıkartıldıklarını da paylaştılar. Cyberthint’in iddia ettiğine göre Hydra rumuzlu kullanıcı, 61 milyon Türkiye vatandaşının e-Devlet şifresine ulaşmış ve satışa çıkarmış. Aynı iddiaya göre, elde edilen e-Devlet verilerinin satışı yalnızca 11 saatte gerçekleşmiş. Herhangi bir otorite tarafından doğrulanmamış olan bu bilgi eğer doğruysa, Türkiye’deki birçok insanın bilgisayarına kötü amaçlı yazılım yüklenmiş olabilir. Dahası birçok insan phishing’e maruz kalmış demektir.

Cumhurbaşkanlığı’ndan Açıklama

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından verilerin çalınmasına ilişkin yayınlanan basın metninde, konuya dair açıklıklar getirildi. Buna göre; söz konusu iddiaların doğruyu yansıtmadığı aktarıldı.

25 Şubat 2023 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı kullanıcılarının giriş bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri Sızıntısına rastlanmamıştır.
e-Devlet Kapısı altyapısında hiçbir kullanıcıya ait parola bilgisi açık metin olarak saklanmamakta olup, yalnızca parolalara ilişkin güçlü kriptografik algoritmalar ile geri döndürülemeyecek özet bilgileri karşılaştırılarak sisteme oturum açılabilmektedir.

Söz konusu iddialara temel teşkil eden verilerin, siber saldırganlar tarafından az sayıda kullanıcıya yönelik oltalama ve zararlı yazılım saldırıları sonucu kullanıcıların kendi cihazlarından elde edildiği anlaşılmıştır.
Daha önce de benzer iddialarla e-Devlet Kapısı güvenliği ile ilişkili dezenformasyon çalışmaları yapılmış olup, anılan olayların e-Devlet Kapısı altyapısı ile ilgisi bulunmadığı belirlenmiştir.

e-Devlet Kapısı uluslararası bilgi güvenliği ve iş sürekliliği yönetim standartları uyarınca işletilmekte ve sunulan hizmetlerin güvenliği bağımsız güvenlik kuruluşlarınca düzenli olarak test edilmektedir.

Bireysel cihazlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonucunda hesap güvenliğinin tehlikeye düştüğü tespit edilen kullanıcılara e-Devlet Kapısı üzerinden gerekli bildirimler yapılmakta ve güvenlik süreçleri uygulanmaktadır.

Siber güvenliğin ana öznesi olan bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır.

Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir.

“İki Aşamalı Giriş” özelliği, e-Devlet Kapısı’nda vatandaşlarımızın kullandığı e-Devlet parolasına ek bir güvenlik katmanı sağlamaktadır.

Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı giriş işlemlerinde “İki Aşamalı Giriş” özelliğini aktif hale getirerek e-Devlet Kapısı hesaplarını bireysel parola çalınma olaylarına karşı koruyabilirler.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.”

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz