Akıllı Telefon İşlemci Değiştirme
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Kullandığı akıllı telefondan bir süredir arzu ettiği verimi alamayanlar, akıllı telefon işlemci değiştirme işleminin mümkün olup olmadığını merak ediyor. Cihazdaki bu küçük gibi görünen değişiklik sayesinde performansın artmasını dileyen kullanıcıların bu isteklerinin acaba pratikte bir karşılığı var mı? Dilerseniz konuyu birlikte incelemeye başlayalım.

Bazı durumlarda cihaza yüklenen yazılımlar, işlemciyle uyumlu olmayabilir ya da işlemcinin seviyesi bu uygulamalar için yetersiz görünebilir. İşte bu tip durumlarda genellikle bazı kullanıcılar ilk olarak akıllı telefon işlemci değiştirme işleminin uygulanabilirlik durumunu merak ediyorlar. Öyleyse biz de bu yazımızda sizlerle hem bu durumun ne kadar mümkün olduğunu hem de konuyla alakalı diğer detayları paylaşalım.

Telefon işlemcisi değiştirme işlemi mümkün mü?

Telefon İşlemcisi Değiştirme

Akıllı telefonlarda işlemciler, tüm yongaları ve diğer aksamları ile ana karta bağlı olur. Dolayısıyla işlemciyi bağlı olduğu alandan sökmek ve ilgili bölüme yenisini takmak çok zor bir işlemdir. Teorik olarak bir şekilde işlemciyi yenisiyle değiştirmek mümkün olsa da hem maliyeti hem de işlem zorluğu sebebiyle pratikte bunun bir karşılığı yoktur. Halihazırda ülkemizde akıllı telefon işlemcisi değiştirme noktasında hizmet veren herhangi bir kurum da bulunmuyor. Dolayısıyla hem riskleri hem de maliyeti sebebiyle bu işlemden uzak durmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

İşlemcinizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız konuyu cihazı satın aldığınız şirketin yetkili servisine bildirmek ve burada alınacak aksiyona göre hareket etmek en akılcı çözüm olacaktır.

Şayet sahip olduğunuz cihazın işlemcisinden memnun değilseniz ve satın alacağınız yeni telefonda benzer durumları yaşamamak için işlemci ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki başlıkları inceleyerek işlemci hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Telefonda CPU çekirdeği nedir?

İngilizce’de “Central Processing Unit” ifadesinin kısaltması olan, Türkçe’de ise “Merkezi İşlem Birimi” olarak ifade edilen CPU, işlemci adıyla da biliniyor. Bu parça, bilgisayarın ya da telefonun beyni görevindedir. Akıllı cihazlarınızda yapmış olduğunuz bütün işlemler, bu ana parça sayesinde gerçekleşir. Uygulamalardan işletim sistemlerine kadar her şey işlemci üzerinde çalışır. Cihaz açık olduğu sürece sürekli olarak işlemcide bir bilgi girişi ve çıkışı söz konusudur. İşlemci dediğimiz parça, uygulamadan gelen veriyi işleyerek kullanıcıya çıktı verir.

Çekirdek ise her işlemcide en az bir tane olan parçadır. İşlemcide yer alan yonga, çekirdek olarak tanımlanır. Bir süre öncesine kadar işlemcilerde sadece bir çekirdek vardı fakat günümüzde neredeyse tüm işlemcilerde en azından iki tane çekirdek yer alıyor.

İşlemciler, çekirdek sayılarına göre şu şekilde isimlendirilir:

  • Çift çekirdek: Dual-core
  • Dört çekirdek: Quad-core
  • Altı çekirdek: Hexa-core
  • Sekiz çekirdek: Octa-core

Telefonda CPU çekirdeği ne işe yarar?

Bir üst başlıkta işlemcileri, akıllı cihazların beyni olarak tanımlamıştık. Bu noktada çekirdeğin de işlemcilerde beyin görevi gördüğünü söyleyebiliriz. İşlemcilerin gerçekleştirdiği görevleri yerine getiren bileşenler olarak karşımıza çıkan çekirdeklerin her biri, eş zamanlı olarak farklı bir işlemle görevlendirilir. Başka bir deyişle, bir işlemcide çekirdek sayısı ne kadar çok olursa o işlemciye sahip olan akıllı cihazın çalışma hızı da o kadar yüksek olur.

Telefonda işlemci çekirdek sayısı ne işe yarar?

Telefonda işlemci çekirdek sayısı, bir üst başlıkta da belirttiğimiz üzere akıllı cihazın daha hızlı çalışmasına imkan tanır. Her çekirdek farklı bir görevi gerçekleştirebileceği için birden çok çekirdeğe sahip olan işlemciler, gerekli durumlarda aynı görevi yerine getirebilmek için çok sayıda çekirdeği paralel bir şekilde kullanabilir. Hatta tüm çekirdekler, kendi içlerinde farklı parçalara ayrılıp işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilir. Bu durum da “multithreading” olarak tanımlanır.

İşlemci hızı nedir, ne işe yarar?

İşlemcileri sadece çekirdek sayısına göre değerlendirmek doğru olmaz. GHz, yani Gigahertz, ifadesiyle gösterilen “işlemcinin saat hızı”, işlemcinin kalitesini belirten önemli kriterlerden biridir. Bu noktada “saat hızı” terimi aklınızı karıştırmasın. “Saat hızı” işlemcinin bir saniye içerisinde gerçekleştirebileceği en fazla işlem sayısını gösteren bir terimdir. Akıllı cihazınızda yer alan işlemcinin içindeki çekirdeklerin gerçekleştirdiği her işlem 1 Hertz değeriyle ifade edilir. Dolayısıyla 3.0 GHz seviyesinde bir saat hızına sahip işlemcinin saniyede 3 milyar işlem gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

İşlemcinin saat hızıyla ilgili bir diğer kafa karışıklığı ise çekirdek sayısına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bir örnek vermek gerekirse saat hızı 3.0 GHz olan tek çekirdekli bir işlemcinin saatlik hızı 2.0 GHz olan çift çekirdekli bir işlemciden daha hızlı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat çift çekirdekli işlemcide iki adet 2.0 GHz saat hızına sahip çekirdek olduğu için bu işlemci, tek çekirdekli 3.0 GHz hıza sahip işlemciden daha etkili sonuç verir.

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

MediaTek Dimensity 800U İşlemci, Orta Segment Telefonlara 5G Teknolojisini Getirebilir 

Android için Telefon İşlemci Öğrenme Nasıl Yapılır?

Telefon İşlemcisi Nedir? Telefon İşlemci Hızı Nasıl Artırılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz