Okuma Süresi
2 dakika

Üç boyutlu yazıcılarla artık canlı cilt ve damar üretilebilecek. Bilim insanlarının fareler üzerinde başarıyla gerçekleştirdiği teknik sayesinde, üç boyutlu yazıcıları kullanarak canlı cilt ve damar yapılabilecek. Üç boyutlu yazıcıdan üretilen canlı cilt ve damarın insanlar için kullanılması yönünde çalışmalar hızla devam ediyor.

Üç boyutlu yazıcıları kullanarak tıbbi pek çok üretim geçtiğimiz dönemlerde gerçekleştirilmişti. Bilim insanlarının yeni tekniği sayesinde artık insanlar için canlı cilt ve damar da üretilebilecek. Fareler üzerinde başarı sağlayan teknik için çalışmalar hızlandı. Bilim insanları fareler üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmaların başarıyla sonuçlandığını açıkladı. İlerleyen süreçlerde insanlar için kullanılabilecek canlı cilt ve damar da üretilecek.

ABD’nin New York şehrinde bulunan Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde gerçekleştirilen çalışmada, araştırmacılar üç boyutlu yazıcıdan aldıkları çıktıları başarılı bir şekilde denek farelere entegre ettiler. Ancak bilim insanları bu çalışmanın sadece hayvanlarla sınırlı kalmasını istemiyorlar. Fareler üzerinde başarıyla sonuçlanan araştırmanın insanlar üzerinde de kullanılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalar başarılı olursa, bilim insanları üç boyutlu yazıcıyı insanlar için de kullanacak.

Kimya Mühendisi Pankaj Karande, araştırmayla alakalı açıklamalarda bulundu. Araştırmanın en önemli ismi Karande, bu yeni teknikle birlikte, artık yaraların iyileşmesinin hızlandırıldığını hem de cildin ete yapışmadığını vurguladı. Yani üç boyutlu yazıcılarla oluşturulan bu cilt, ihtiyaç dışı kaldığında yeniden çıkartılabiliyor ya da tıpkı bir yaranın kabuğu gibi kendi kendine dökülebiliyor.

Bilim insanları üç boyutlu yazıcılarla ürettikleri damarların içerisine gerçek damarlarda olması gereken etken maddeleri eklemeyi başardı. Edinilen sonuçlar doğrultusunda bilim insanları, kısa süre içerisinde bu yapay damarların gerçekçi bir hale dönüşmesini başarmış oldu. Araştırmacılar, bu tekniğin başarılı bir şekilde işlevlerini yerine getirdiğini vurguladı.

Araştırmacılar, farenin damarına yapay damar eklemeyi ve bu eklenen damarı gerçekçi hale getirmeyi başarmış durumda. Ancak çalışmalar burada sona ermeyecek çünkü bilim insanlarının asıl amacı bu teknikle insanlar için canlı cilt ve damar üretebilmek. Eğer bilim insanlarının çalışmaları istenilen doğrultuda ilerlerse özellikle yüz yanığı olan ve deri grefti sorunu yaşayan hastalar çok daha hızlı bir şekilde iyileşecekler.